Marcus Antonius: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
15 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
kopjes
Geen bewerkingssamenvatting
(kopjes)
Marcus Antonius was de zoon van de ''[[praetor]]'' [[Marcus Antonius Creticus]] en [[Iulia Antonia]]. Van moederszijde was hij een verre neef van Caesar. Na de moord op Caesar vormde Antonius met Octavianus (de toekomstige [[Imperator Caesar Augustus|Augustus]]) en [[Marcus Aemilius Lepidus (triumvir)|Lepidus]] een officiële politieke alliantie, die vandaag de dag bekendstaat als het [[tweede triumviraat]].
 
'''===Huwelijk met Cleopatra VII'''Octavia===
Om politieke redenen trouwde Marcus Antonius in 40 v.Chr. met [[Octavia_Thurina_minor|Octavia Thurina Minor]], de dochter van Octavianus. Ze kregen twee dochters: [[Antonia maior]] en [[Antonia minor]] .
 
===Cleaopatra===
'''Vierde vrouw'''
 
Om politieke redenen trouwde Marcus Antonius in 40 v.Chr. met [[Octavia_Thurina_minor|Octavia Thurina Minor]]. Ze kregen twee dochters: [[Antonia maior]] en [[Antonia minor]]
 
 
'''Huwelijk met Cleopatra VII'''
 
Marcus Antonius zette een grote expeditie op tegen de [[Parthen]] die in [[36 v.Chr.]] uitliep op een grote nederlaag. Hij kwam in de ban van [[Cleopatra VII]], koningin van Ptolemaeïsch Egypte, die eerder een affaire had met Julius Caesar. Hij schonk haar ''[[Romeinse provincie|provinciae]]'' en verleende haar en de zoon die Caesar bij haar verwekt had de titel "koningin der koningen" respectievelijk "koning der koningen". Hoewel slechts bedoeld als een gebaar naar de Parthen, was dit politiek gezien een blunder. Later trouwde Marcus Antonius met Cleopatra, bij wie hij drie kinderen kreeg: een tweeling, [[Cleopatra Selene II]] en [[Alexander Helios]], en (vier jaar later) een zoon: [[Ptolemaeus Philadelphos]]. Hij riep hiermee het schrikbeeld op van een Egyptisch-Oosterse despotie, uitgeoefend door hemzelf en Cleopatra.
 
35.409

bewerkingen

Navigatiemenu