Schrikdraad: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
k Invulling parameters sjabloon
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:XN Electrical insulation Electric fence 00.jpg|thumb|right|Isolator voor schrikdraad]]
[[Bestand:XN Electrical insulation Electric fence 00.jpg|thumb|Isolator voor schrikdraad]]
'''Schrikdraad''' is een geleidende draad waar elektrische spanning op staat en die gebruikt wordt in een hekwerk.
'''Schrikdraad''' is een geleidende draad waar elektrische spanning op staat en die gebruikt wordt in een hekwerk.


Regel 13: Regel 13:
Schrikdraad was oorspronkelijk massief metaaldraad. Later werd het vaak [[nylon]]draad of band waarin [[roestvast staal]] (rvs) draadjes zijn verwerkt. Prikkeldraad mag in Nederland niet als schrikdraad worden gebruikt, wel mag het op korte afstand van schrikdraad staan.
Schrikdraad was oorspronkelijk massief metaaldraad. Later werd het vaak [[nylon]]draad of band waarin [[roestvast staal]] (rvs) draadjes zijn verwerkt. Prikkeldraad mag in Nederland niet als schrikdraad worden gebruikt, wel mag het op korte afstand van schrikdraad staan.


Sommige{{feit}} boeren gebruiken meerdere draden boven elkaar aan houten palen, maar een enkele draad op een licht paaltje kan al voldoende zijn.{{feit}}
Sommige{{Bron?||2018|02|20}} boeren gebruiken meerdere draden boven elkaar aan houten palen, maar een enkele draad op een licht paaltje kan al voldoende zijn.{{Bron?||2018|02|20}}


==Gewenning==
==Gewenning==

Versie van 21 feb 2018 01:47

Isolator voor schrikdraad

Schrikdraad is een geleidende draad waar elektrische spanning op staat en die gebruikt wordt in een hekwerk.

Op de draad staat een (meestal pulserende) hoge elektrische spanning (2 tot 10 kV), waardoor degene die de schrikdraad aanraakt een gevoelige schok krijgt, door de lage stroomsterkte is het vermogen laag en daardoor is de schok niet dodelijk.

Gebruik

Schrikdraad wordt meestal gebruikt om vee binnen de omheining te houden, of om katten en reigers uit de buurt van vijvers te houden.

Vaak wordt het schrikdraad in een hek gecombineerd met prikkeldraad, waar geen spanning op staat. Dit is handig omdat het hek dan nog steeds bescherming biedt als de stroom uitgeschakeld is. Echt nodig is het echter niet, omdat het vee snel aan de draad gewend raakt.

Materiaal

Een isolerend handvat maakt het mogelijk de draad weg te halen

Schrikdraad was oorspronkelijk massief metaaldraad. Later werd het vaak nylondraad of band waarin roestvast staal (rvs) draadjes zijn verwerkt. Prikkeldraad mag in Nederland niet als schrikdraad worden gebruikt, wel mag het op korte afstand van schrikdraad staan.

Sommige[bron?] boeren gebruiken meerdere draden boven elkaar aan houten palen, maar een enkele draad op een licht paaltje kan al voldoende zijn.[bron?]

Gewenning

Runderen raken vrij snel gewend aan schrikdraad en leren dat ze de draad moeten mijden. Na de gewenningsperiode is het bijna mogelijk de elektrische spanning uit te schakelen. Bij paarden duurt het veel langer voor ze aan de draad gewend zijn.

Verbruik

De hoge spanning gaat gepaard met een zeer lage stroom, het energieverbruik van schrikdraad is daardoor laag en een schrikdraadapparaat kan dan ook een heel seizoen werken op slechts één batterij. Echter zal door aanraking met begroeiing of door kortsluiting de energie te snel weglekken, Een netstroomapparaat heeft niet het nadeel van leeglopen. Bij weglekkende spanning zullen zowel netstroomapparaten als batterijapparaten met name op grotere afstand van het apparaat veel minder effectief zijn. Een enkel apparaat kan enkele tot vele kilometers draad van spanning voorzien.

Elektrische draadversperring

Dodelijke draadversperring in Auschwitz

Metaaldraad onder elektrische spanning wordt ook gebruikt om mensen binnen dan wel buiten te houden, zoals bij gevangenissen, concentratiekampen en militaire terreinen.

In de Eerste Wereldoorlog bouwde de Duitse bezetter van België een 300 km lang hekwerk langs de Nederlands-Belgische grens: De Draad.[1] Dit hekwerk liep van de rivier de Schelde tot aan Vaals, op dit hekwerk stond een dodelijke hoogspanning. Ook de Duitse concentratiekampen waren omheind met een hekwerk met dodelijk vermogen.