Royal Talens: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.308 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Paragraaf Royal Talens Foundation toegevoegd, algemene informatie over Royal Talens herschreven en de viering van het 75-jarig jubileum toegevoegd)
[[Bestand:Advertentie Talens.jpg|thumb|right|Advertentie van Talens, afkomstig uit ''[[De Stijl]]'', 6e jaargang, nummer 8 (1924).]]
Royal Talens is een bedrijf in Apeldoorn dat zich heeft gespecialiseerd in kunstschildersverf en benodigdheden en daarnaast hobbyverf. Vroeger werd er ook vulpeninkt, schrijfmachinelinten, carbonpapier en andere kantoorartikelen gemaakt.
 
== Geschiedenis ==
Het bedrijf werd opgericht in 1899 door oud-bankier Marten Talens, als '''Talens & Co'''., een Nederlandse fabriek voor verf, lak en inkt. In het begin werden er alleen kantoorbenodigdheden gemaakt maar begin 20<sup>e</sup> eeuw werd de productie van Rembrandt olieverf toegevoegd aan de werkzaamheden. Marten Talens was een gepassioneerd man, voor wie alleen het beste goed genoeg was. Zijn enthousiasme en continue drang tot experimenteren en innoveren, leidde tot een onderscheidend, hoogwaardig productenpakket van professionele kwaliteit. Toen de zoon van Marten Talens, Hildebrand Talens, compagnon werd in 1904 werd de naam veranderd in Talens & Zoon. In 1905 werd er al geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Rusland en in 1912 werd het er een verkoopkantoor gevestigd in de VS. Ook de fabriek breidde uit en in 1920 werd overgegaan op stoomkracht. Ook werd er een plaatselijke inktfabriek overgenomen en nam men een eigen blikfabriek in gebruik. In 1927 werd een nieuw hoofdkantoor gebouwd, waarvan [[P.W. van den Belt]] de architect was. Het is tegenwoordig een industrieel monument.
 
Vanaf 1932 begon de [[schrijfmachine]] het kantoor te veroveren, en ook de [[stencil]]machine kwam in gebruik. Talens ging carbonpapier, schrijfmachinelinten, stencils en stencilinkt leveren. Ook het merk [[Gluton]], de lijm in het beroemde potje-met-kwastje, werd een begrip. DeTijdens [[Tweede Wereldoorlog]] veroorzaaktelag grondstoffende schaarste,productie terwijlvan veel producten stil omdat de fabriekbenodigde schadegrondstoffen niet te verkrijgen waren. opliepOok werd door een uitverdwaalde bom aan de koersfabriek geraaktegrote bomschade aangericht. NaVanaf 1945 werd met vereende krachten de bevrijdingproductie werdweer opgestart en ging de fabriekgroei weer opgestartgestaag verder. Naast het uitbreiden van de fabrieksgebouwen werd ook een nieuw laboratorium geopend. In 1949 werd aan Talens het [[Predicaat Koninklijk|predicaat ''Koninklijk'']] verleend door koningin Wilhelmina. Het bedrijf ging nu '''Koninklijke Fabrieken Talens & Zoon''' heten. De afgelopen jaren is de focus weer teruggebracht op kunstschildersverf en materialen. De verf wordt nog altijd in Apeldoorn gemaakt. Naast het distributiecentrum in Apeldoorn bevinden zich ook in Zwitserland, Spanje en de Verenigde Staten distributiecentra.
 
In de daarop volgende jaren bleef Royal Talens innoveren. De combinatie van de kennis van pigmenten in kunstschilderverf gecombineerd met de techniek van tekenen levert een innovatief product op: Kleurpotloden met een gegarandeerde lichtechtheid. Deze uitvinding was uniek in de markt en werd bekroond door de NAMTA met de Best Packaging Award 2002 voor de revolutionair vormgegeven verpakking.
Bij de viering van het 75-jarig jubileum in 1974 is op initiatief van een aantal kunstliefhebbers onder de medewerkers van Royal Talens het verzoek neergelegd bij de directie om een eigen Royal Talens kunstcollectie te verzamelen. Tot op de dag van vandaag beheert Royal Talens deze steeds groter wordende kunstcollectie met als doel: stimulering van jonge professionele kunstenaars.
 
De afgelopen jaren is de focus weer teruggebracht op kunstschildersverf en materialen. De verf wordt nog altijd in Apeldoorn gemaakt. Naast het distributiecentrum in Apeldoorn bevinden zich ook in Zwitserland, Spanje en de Verenigde Staten distributiecentra.
 
==Merken==
* Rembrandt (olieverf, acrylverf, pastels, aquarelverf)
* Van Gogh (olieverf, acrylverf, pastels, aquarelverf)
* Amsterdam (acrylverf, markers, spray paint, hulpmiddelen)
* Cobra (watervermengbare olieverf)
* ArtCreation (olieverf, acrylverf, aquarelverf, gouache)
* Talens (hulpmiddelen, penselen, ondergronden, ezels)
Rembrandt is het oudste kwaliteitsmerk van Royal Talens. De geschiedenis gaat terug tot 1899. Rembrandt groeide uit tot 's werelds meest gerenommeerde merk in olieverf, softpastels, acrylverf en aquarelverf voor de professionele kunstenaar. Met de komst van Rembrandt olieverven en aquarelverven werd een begin gemaakt met de productie van een ruim assortiment kwalitatief hoogwaardige kunstschilderverven. Ook in het buitenland was Rembrandt olieverf, herkenbaar aan het "Hollandse boertje" een succes. Om in te spelen op de behoeften in de markt werd in 1924 de Rembrandt zachte pastels geïntroduceerd. Ook dit product werd een internationaal succes. Het 400ste geboortejaar van Rembrandt werd in 2006 groots gevierd door Royal Talens. Bij een aantal luxe Rembrandt schilderkisten kreeg men tijdelijk een prachtige CD-box cadeau met daarin een overzicht van het leven van Rembrandt.
 
In september 1963 ziet het merk Van Gogh het daglicht, het merk voor de ontdekkende studerende kunstenaar. Ook dit merk biedt een breed assortiment teken- en schilderproducten. In de zeventiger jaren doet het fenomeen marketing zijn intrede. Er vinden veel wijzigingen in het assortiment plaats en in 1976 wordt het merk Amsterdam geïntroduceerd. Naast de merken Rembrandt, Van Gogh en Amsterdam introduceert Royal Talens in 2005 een nieuw merk, ArtCreation. Speciaal ontwikkeld om de startende kunstenaar zijn eerste succes te laten boeken. Als merk voor beginners biedt ArtCreation een betaalbare en betrouwbare basiskwaliteit kunstschildersproducten. Met de introductie van het merk Cobra in 2010 bracht Royal Talens een nieuwe innovatie op de markt. De watervermengbare olieverf levert een schitterend en duurzaam resultaat op zonder gebruik te hoeven maken van oplosmiddelen zoals terpentine en terpentijn.
 
==Sikkens en AKZO==
[[Bestand:Royal Talens.jpg|thumb|240px|Pand van Talens in Apeldoorn uit 1927]]
Na in 1963 te zijn aangesloten bij de [[Sikkens|Sikkens Groep NV]] wordt aan het assortiment een nieuwe injectie gegeven door de introductie van een groot aantal nieuwe producten waaronder moderne verfsoorten als Polymer Colours en ETA en vanaf 1974 werd er gestart met de opbouw van de eigen kunstcollectie. Midden jaren '70 wordt Sikkens opgenomen in de AKZO-groep en wordt ook Talens een AKZO-dochter, tot 1991. In de daarop volgende jaren worden nieuwe merken geïntroduceerd en 1989 werd de moderne fabriek met nieuwe vul- en verpakkingshal geopend door [[Bernhard van Lippe-Biesterfeld|ZKH Prins Bernard]].
 
In 1991 werd Talens verkocht door AKZO en maakte sindsdien deel uit van de [[Bruynzeel-Sakura|Sakura]] Color Products Corporation, een in [[Osaka (stad)|Osaka]] gevestigde particuliere firma met 1500 medewerkers die een productassortiment had dat beter bij dat van Talens paste. Vervolgens werd in 1996 een fabriek voor [[schildersezel]]s en spanramen opgericht te [[Lesko]] in [[Polen]]. Ten slotte werd in 1999 te Apeldoorn een nieuw distributiecentrum gebouwd. Sindsdien zijn nog tal van nieuwe merken en producten aan het assortiment toegevoegd.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu