Station Eindhoven Centraal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 9: Regel 9:
| perronsporen=6
| perronsporen=6
| perrons=3
| perrons=3
| toegang= via poortjes
| exploitant=[[Nederlandse Spoorwegen|NS]]
| exploitant=[[Nederlandse Spoorwegen|NS]]
| lat_deg = 51
| lat_deg = 51

Versie van 6 mrt 2018 11:16

    Eindhoven   
Station Eindhoven Centraal
Afkorting Ehv
Opening 1 juli 1866
Perrons 3
Perronsporen 6
Toegang via poortjes
Lijn(en) Eindhoven - Weert,
Staatslijn E,
Eindhoven - Neerpelt
Vervoerder(s) NS
Reizigers 61.844 (2016)[1] per dag
Ligging
Coördinaten 51° 26′ 34″ NB, 5° 28′ 47″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Eindhoven Centraal (Nederlands spoorwegstation)
Station Eindhoven Centraal
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Achterzijde
Elektrische loc NS 1147 met intercityrijtuigen in Station Eindhoven; 1985.
Interieur van de Stationshal; 2006.
Glasapplique van Lex Horn (1954) op het NS-station in Eindhoven; 1989.
Onder de stationskap; 2011.

Station Eindhoven is het belangrijkste treinstation van Eindhoven. Het station ligt op een knooppunt van drie trajecten: Venlo – Eindhoven, Breda / 's-Hertogenbosch – Eindhoven, Eindhoven – Weert. Vroeger was er ook een lijn 18 van Eindhoven via Valkenswaard naar Hasselt (België). Deze spoorlijn is inmiddels opgebroken. In de stad zijn nog herinneringen aan deze lijn bewaard gebleven, zoals gebouwen en straatnamen.

Het station ligt in de wijk Fellenoord. Op circa 900 meter van het station bevindt zich het Philips Stadion, het stadion van PSV.

Van het station was tot 2007 een schaalmodel te vinden in Madurodam. Aan de centrumzijde van het station staat een standbeeld van Anton Philips, de vader van Frits Philips.

Dagelijks lopen 200.000 passanten door de tunnel onder het station. Dit zijn zowel trein- als busforensen, evenals verkeer tussen de binnenstad en de universiteit. Momenteel stappen er dagelijks zo'n 60.000 mensen in en uit een trein (exclusief overstappers), en daarnaast komen er nog eens 15.000 mensen (bijvoorbeeld busreizigers) in het station. In 2020 zal het totaal aantal reizigers op het station naar verwachting gestegen zijn naar 100.000 per dag, exclusief overstappers. Daarmee is station Eindhoven het op vijf na drukste station van Nederland, en het drukste station buiten de Randstad.

Geschiedenis

Het station van Eindhoven werd geopend op 1 juli 1866. Het stond indertijd nog op Woensels grondgebied. Het huidige stationsgebouw werd gebouwd in 1956, naar een ontwerp van architect Koen van der Gaast. Vaak wordt beweerd dat het gelijkenissen vertoont met een Philips radio uit die tijd. Een gelijkende radio uit de jaren waarin het gebouw is ontworpen (1953-'55) bestaat echter niet, noch van Philips, noch van andere firma's. Het laten bepalen van de vorm van een gebouw door een ander gegeven dan de functie, past ook in het geheel niet binnen functionalistische architectonische opvattingen van Van der Gaast. In 1960 is er inderdaad een radio ontworpen en gebouwd door Philips die gelijkenissen met dit gebouw vertoont, de Philips B0X15U. Dit toestel is dus zeven jaar na het stationsontwerp ontworpen. De radiogelijkenis is dan ook een anekdote, die vanwege zijn aansprekendheid moeilijk te bestrijden is.

In de visie van Van der Gaast moest het station ten opzichte van de andere vervoermiddelen een opvallende plaats innemen. Dit stedenbouwkundige aspect speelde voor hem een voorname rol. Niet de menselijke maat was het uitgangspunt, maar de stedelijke ruimte gaf de doorslag bij de maatvoering. Een ander opvallend aspect in zijn visie was dat het station absoluut geen verblijfsfunctie moest hebben, het was enkel bedoeld als doorgangsruimte: het overstappen van het ene vervoermiddel op het andere.

Voor het huidige station zijn er al eerdere stationsgebouwen geweest. Van 1864 tot 1912 heeft als eerste een gebouw type SS derde klasse dienstgedaan. Van 1912 tot 1956 stond er als tweede een stationsgebouw uitgevoerd in strakke lijnen en sober van uiterlijk. Het is gesloopt nadat de sporen circa 150 m naar het noorden waren verlegd.

In 1991 kreeg station Eindhoven een tweede, extra, stationsgebouw aan de Noordzijde, aan busstation Neckerspoel, het eerste dynamische busstation in Nederland. De bovenverdiepingen zijn in gebruik als kantoor. Net zoals veel andere stations uit de tweede helft van de jaren '80, lag bij de inrichting het accent op de kleur blauw.

De binnenkant van dit stationsgebouw wordt sinds 2017 gerenoveerd, zodat het dezelfde stijl krijgt als de rest van het vernieuwde station.

Monumentenstatus

Op 15 oktober 2007 werd bekendgemaakt dat het station per 1 januari 2008, samen met 100 andere bouwwerken uit de wederopbouwperiode, de status van Rijksmonument kreeg. Het dak boven de perrons wordt op zijn plaats gehouden door onderdelen van een baileybrug.

Stationsvoorzieningen

Op station Eindhoven zijn diverse winkels te vinden, de Hermes vervoerswinkel en een NS-servicepunt. Op het voorplein van het station is de VVV van Eindhoven gevestigd.

Toekomst

Het station verwerkt zo'n 67.000 treinreizigers en 15.000 busreizigers per dag. Verwacht wordt dat dit in 2020 gestegen zal zijn naar 100.000. De huidige tunnel is 8 meter breed en daarnaast hebben de perrons geen liftvoorzieningen voor reizigers. Daarnaast zijn er alleen roltrappen omhoog. In 2013 is begonnen met de bouw van een nieuwe, 35 meter brede, tunnel met nieuwe winkelvoorzieningen. Daarnaast komen er roltrappen in beide richtingen en liften. Deze verbouwing moet derde kwartaal 2016 klaar zijn en kost naar schatting volgens planning 22 miljoen euro. De nieuwe tunnel komt naast de bestaande tunnel zodat het station in dienst kan blijven.[2][3][4]

Eind 2013 is een tijdelijk perron aangelegd aan het oude postspoor, (spoor 34), buiten de stationsoverkapping aan de stadszijde. Dit tijdelijk perron, spoor 34, was twee jaar in gebruik voor de sprinter naar Tilburg Universiteit, zodat tijdens de verbouwing alle treinen kunnen blijven rijden.

OV-chipkaart

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Vervoer

Zie voor buslijnen, evenals de treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Eindhoven.

Treinseries die stoppen in Eindhoven tijdens de dienstregeling 2018:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity (NS) MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaar – (Den Helder) Rijdt van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur tussen Alkmaar en Maastricht. Rijdt op vrijdag pas vanaf 15:00 uur en rijdt dan enkel tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Rijdt niet in het weekend. Wordt na 20:00 uur, op vrijdag en in het weekend tussen Amsterdam Centraal en Maastricht vervangen door intercity 2900.
1100 Intercity (NS) Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalBredaTilburgEindhoven Centraal Stopt niet in Schiedam Centrum en Rotterdam Blaak; via HSL.
2900 Intercity (NS) EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardMaastricht Rijdt van maandag t/m donderdag in de vroege ochtend en in de avonduren en rijdt van vrijdag t/m zondag de hele dag en vervangt dan Intercity 3900 tussen Enkhuizen en Amsterdam Centraal en intercity 800 tussen Amsterdam Centraal en Maastricht. Stopt alleen 's avonds na 19:30 (ma-vr) of 23:00 (weekend) in Amsterdam Bijlmer ArenA. Stopt niet in Zaandam.
3500 Intercity (NS) Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondVenlo Wordt in de avonduren en op zondag vervangen door serie 3700. Tussen de spitsen van maandag t/m donderdag en vrijdag de gehele dag tot 20:00 wordt deze serie te Schiphol Airport gekoppeld aan de 2400 van/naar Dordrecht. Rijdt tijdens de late avonduren vanaf 22:00 alleen tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal v.v.
3900 Intercity (NS) EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardHeerlen Stopt niet in Zaandam. Rijdt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag enkel tussen Eindhoven Centraal en Heerlen. Wordt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag vervangen door intercity 2900. Rijdt van maandag t/m donderdag in de avonduren enkel tussen Sittard en Heerlen en rijdt dan 1x/uur.
5200 Sprinter (NS) Rotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht Rijdt alleen van maandag t/m donderdag in de spits.
6400 Sprinter (NS) Tilburg UniversiteitTilburgEindhoven CentraalWeert 's Avonds en in het weekend wordt er 1x/uur gereden op het gehele traject. Wordt van vrijdag t/m zondag tussen Eindhoven Centraal en Weert vervangen door sprinter 16400.
9600 IC 35 Intercity direct (NS International) Den Haag HSRotterdam CentraalBredaAntwerpen-CentraalMechelenBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Opgeheven per dienstregeling 2022.
21400 Intercity (NS) Rotterdam CentraalEindhoven Centraal; Tilburg's-Hertogenbosch; Eindhoven CentraalUtrecht Centraal Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.

Voor- en natransport

Er zijn er twee bewaakte fietsenstallingen en meerdere onbewaakte fietsenstallingen. Verder bestaat er de mogelijkheid om een OV-fiets te huren.

Busvervoer

De noordzijde van het station grenst aan het busstation Neckerspoel. Hier stoppen de Hermes stadsbussen en de streekbussen van Hermes en Arriva. Het busstation bestaat uit 13 busperrons (A t/m M). Elk busperron is voorzien van een elektronisch informatiebord dat het lijnnummer en eindbestemming van twee lijnbussen kan weergeven. Er is een grote overkapping met banken waar reizigers kunnen wachten op hun bus. Bij de hoofdingang van het station staat een informatiebord met een kaart en vertrektijden van de bussen. Het station van Eindhoven ligt in zone 6400. Aan de noordzijde van het station, aan de J.F. Kennedylaan, stoppen tevens internationale lijndiensten naar bestemmingen in Duitsland en Spanje. Eurolines biedt lijndiensten naar onder andere Londen en Parijs. Flixbus biedt lijndiensten naar onder andere Berlijn, Brussel, Den Haag, München, Enschede en Groningen. IC Bus rijdt meerdere malen per dag met bussen rechtstreeks naar Antwerpen en Düsseldorf.

Zie ook

Zie de categorie Station Eindhoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.