Balearische Zee: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Informatie toegevoegd: Belangrijkste eilanden
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:
De rivier de [[Ebro]] mondt uit in de Balearische Zee.
De rivier de [[Ebro]] mondt uit in de Balearische Zee.


De belangrijkste eilanden in deze zee zijn Ibiza, Mallorca en Menorca. Verder ligt bij het eiland Ibiza nog een kleiner eiland, dit eiland is Formentera.
De belangrijkste eilanden in deze zee zijn [[Ibiza (eiland)|Ibiza]], [[Majorca]] en [[Minorca]]. Bij Ibiza light ook een kleiner eiland, [[Formentera]].


== Omvang ==
== Omvang ==

Versie van 10 mrt 2018 13:48

Kaart van de Balearische Zee.
Satellietfoto van de Balearische Zee.

De Balearische Zee of Iberische Zee is een gedeelte van de Middellandse Zee dat de Balearen scheidt van het Iberisch Schiereiland en ligt ten noorden van de Balearen, ongeveer van Llafranc tot Fornells en van cap de la nao tot Sa Revleta.

De rivier de Ebro mondt uit in de Balearische Zee.

De belangrijkste eilanden in deze zee zijn Ibiza, Majorca en Minorca. Bij Ibiza light ook een kleiner eiland, Formentera.

Omvang

De Internationale Hydrografische Organisatie definieert de grenzen van de Balearische Zee als volgt:[1]

Tussen de Balearen en de kust van Spanje, begrensd:
In het zuidwesten: Een lijn van Kaap San Antonio in Spanje (38°50'N, 0°12'O) naar Kaap Berberia, het zuidwestelijkste punt van Formentera (Balearen).
In het zuidoosten: Vanaf de zuidkust van Formentera, vanaf het meest oostelijk gelegen punt van Punta Rotja een lijn naar het zuidelijkste punt van Cabrera (39°07'N, 2°54'O) en naar Aire, het zuidelijke uiteinde van Minorca.
In het noordoosten: Van de oostkust van Menorca tot Kaap Favaritx (40°00'N, 4°14'O) een lijn naar Kaap San Sebastian (Spanje) (41°54'N, 3°10'O).