Harry Potter en de Orde van de Feniks (boek): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎Grimboudplein 12 en de hoorzitting: Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1534/weleens_wel_eens/ Bij ook is de kans op valse positieven, replaced: wel eens → weleens met AWB)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Het [[Ministerie van Toverkunst]], onder leiding van [[Cornelis Droebel]], weigert te geloven dat Voldemort is teruggekeerd, en gebruikt de tovenaarskrant, de [[Ochtendprofeet]], om zowel Harry als Perkamentus af te schilderen als leugenaars. Om de magische gemeenschap ervan te overtuigen dat Voldemort wel degelijk weer leeft en om tegen hem ten strijde te trekken, is de Orde van de Feniks in het geheim opnieuw opgericht. De Orde komt bijeen op geheime plaatsen. Waar Voldemort op uit is wil niemand Harry vertellen, maar Sirius besluit dat Harry volwassen genoeg is om de waarheid te kennen en vertelt hem dat Voldemort op zoek is naar een wapen.
 
Wanneer de dag van de hoorzitting komt gaat Harry met meneer Wemel naar het Ministerie van Toverkunst. Wanneer Harry de rechtszaal binnenkomt blijkt dat hij voor de gehele [[Wikenweegschaar]], het rechtsprekend orgaan van de [[Wereld van Harry Potter|tovenaarswereld]], moet verschijnen. Dit lijkt erg overdreven voor zo'n betrekkelijk klein vergrijp. Harry legt hen uit dat hij gehandeld heeft uit zelfverdediging, maar de heks die hem ondervraagt stelt hem steeds lastige vragen en legt hem woorden in de mond. Hij lijkt dan ook in eerste instantie niet te worden geloofd. Dan treedt Perkamentus op als raadsman, en die roept tot Harry's grote verbazing mevrouw [[Arabella Vaals|Vaals]], die ook in [[Klein Zanikem]] woont en weleens als oppas fungeert, op als getuige. Tot Harry's nog grotere verbazing blijkt mevrouw Vaals een [[Bloedzuiverheid#Snul|Snul]] te zijn (iemand uit een tovenaarsgezin die niet kan toveren maar wel magische wezens kan zien). Mevrouw Vaals heeft de Dementors gezien, en met haar getuigenis en de hulp van Perkamentus wordt Harry vrijgesproken. Perkamentus praat echter helemaal niet met Harry, of kijkt hem zelfs maar aan. Wanneer Harry na te zijn vrijgesproken weer naar buiten loopt treft hij daar meneer Wemel, die vol verbazing naar de mensenmassa kijkt die de rechtszaal uitloopt. Hij meldt bij terugkomst aan de rest van de Ordeleden dat Harry voor de volledige Wikenweegschaar moest verschijnen. Terug op Grimboudplein 12 zijn de schoolspullen gearriveerd en blijkt dat Ron en Hermelien tot Klassenoudsten zijn benoemd. Sirius, die nu gezocht wordt door het Ministerie én VoldemortZwarts is minder blij dat het schooljaar begint, omdat hij het huis niet uit mag en na vertrek van de jongelui dus geen gezelschap meer heeft.
 
=== Zweinstein ===
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu