Petit-Gravier: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Geschiedenis: Juiste ligging van het schiereiland hersteld, dat was niet zo snugger
Velocitas (overleg | bijdragen)
minus schending auteursrechten AD
Regel 25: Regel 25:
}}
}}
'''Petit-Gravier''' of '''Presqu'île Petit-Gravier''' is een [[schiereiland]] en [[natuurgebied]] in de [[België|Belgische]] gemeente [[Wezet]]. Het schiereiland ligt ten oosten van de [[sluizen van Ternaaien]] op de westoever van de [[Maas]] bij [[Klein-Ternaaien]].
'''Petit-Gravier''' of '''Presqu'île Petit-Gravier''' is een [[schiereiland]] en [[natuurgebied]] in de [[België|Belgische]] gemeente [[Wezet]]. Het schiereiland ligt ten oosten van de [[sluizen van Ternaaien]] op de westoever van de [[Maas]] bij [[Klein-Ternaaien]].

Op 1 januari 2018 is België enkele hectaren kleiner geworden en Nederland enkele hectaren groter. België kreeg 3,09 hectare Nederlands grondgebied: het schiereilandje Petit Gravier. Nederland kreeg 16,37 hectare Belgisch grondgebied: de schiereilandjes Presqu’île de l’Illal en Presqu’île d’Eijsden.

De grondruil was de tweede grenscorrectie tussen België en Nederland in 175 jaar. Over de kwestie is jarenlang onderhandeld. In november 2017 jaar tekenden de ministers van Buitenlandse Zaken een verdrag over de nieuwe grens, in aanwezigheid van koning Filip en koning Willem-Alexander. In de loop van 2017 gaven de verschillende parlementen hun goedkeuring en op 1 januari 2018 trad het verdrag in werking.


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
Op grond van het [[Verdrag van Londen (1839)|Verdrag van Londen van 1839]] hoorde dit gebied, dat indertijd aan de oostzijde (Nederlandse kant) van de Maas lag, bij het Koninkrijk der Nederlanden. Door het rechttrekken van de Maas tussen 1970 en 1979 is Presqu'île Petit-Gravier een [[schiereiland]] geworden aan de westkant van de Maas, geïsoleerd van Nederland omdat er geen brug over de Maas tussen het Belgische [[Ternaaien]] en het Nederlandse Eijsden bestaat. Het zelfde geldt omgekeerd voor het grotere noordelijker gelegen [[Presqu'île de l'Ilal]] (bij [[Oost-Maarland]]) en het zuidelijker gelegen [[Presqu'île d'Eijsden]] (bij de haven van Eijsden). In 2016 spraken vertegenwoordigers van de Belgische ([[Waals Gewest|Waalse]]) en Nederlandse overheden af de grens te wijzigen, zodat deze drie gebieden worden geruild tussen enerzijds Wezet in België en anderzijds [[Eijsden-Margraten]] in Nederland.<ref>''Memorandum van overeenstemming'' inzake ... de wijziging van de grens in de Maas ter hoogte van de gemeenten Wezet, Eijsden-Margraten en Maastricht, getekend in Visé, 23 juni 2016.</ref><ref>{{Citeer web |url=http://www.limburg.nl/Actueel/Nieuws_en_persberichten/2016/Juni_2016/Belgische_en_Nederlandse_partners_leggen_afspraken_grenscorrectie_vast_in_Memorandum_van_overeenstemming |titel=Belgische en Nederlandse partners leggen afspraken grenscorrectie vast in Memorandum van overeenstemming |auteur= |uitgever=Provincie Limburg (NL) |datum=2016-06-23 |bezochtdatum=2016-06-28}}</ref>
Op grond van het [[Verdrag van Londen (1839)|Verdrag van Londen van 1839]] hoorde dit gebied, dat indertijd aan de oostzijde (Nederlandse kant) van de Maas lag, bij het Koninkrijk der Nederlanden. Door het rechttrekken van de Maas tussen 1970 en 1979 is Presqu'île Petit-Gravier een [[schiereiland]] geworden aan de westkant van de Maas, geïsoleerd van Nederland omdat er geen brug over de Maas tussen het Belgische [[Ternaaien]] en het Nederlandse Eijsden bestaat. Het zelfde geldt omgekeerd voor het grotere noordelijker gelegen [[Presqu'île de l'Ilal]] (bij [[Oost-Maarland]]) en het zuidelijker gelegen [[Presqu'île d'Eijsden]] (bij de haven van Eijsden). In 2016 spraken vertegenwoordigers van de Belgische ([[Waals Gewest|Waalse]]) en Nederlandse overheden af de grens te wijzigen, zodat deze drie gebieden worden geruild tussen enerzijds Wezet in België en anderzijds [[Eijsden-Margraten]] in Nederland.<ref>''Memorandum van overeenstemming'' inzake ... de wijziging van de grens in de Maas ter hoogte van de gemeenten Wezet, Eijsden-Margraten en Maastricht, getekend in Visé, 23 juni 2016.</ref><ref>{{Citeer web |url=http://www.limburg.nl/Actueel/Nieuws_en_persberichten/2016/Juni_2016/Belgische_en_Nederlandse_partners_leggen_afspraken_grenscorrectie_vast_in_Memorandum_van_overeenstemming |titel=Belgische en Nederlandse partners leggen afspraken grenscorrectie vast in Memorandum van overeenstemming |auteur= |uitgever=Provincie Limburg (NL) |datum=2016-06-23 |bezochtdatum=2016-06-28}}</ref> Op 1 januari 2018 werd de wijziging van kracht.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 26 mrt 2018 22:11

Presqu'île Petit-Gravier
Natuurgebied
Petit-Gravier (Luik)
Petit-Gravier
Situering
Land Vlag van België België
Locatie Ternaaien
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 42′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Eijsden
Informatie
IUCN-categorie anders (Beschermd natuurgebied)
Oppervlakte 0,0308[1] km²

Petit-Gravier of Presqu'île Petit-Gravier is een schiereiland en natuurgebied in de Belgische gemeente Wezet. Het schiereiland ligt ten oosten van de sluizen van Ternaaien op de westoever van de Maas bij Klein-Ternaaien.

Geschiedenis

Op grond van het Verdrag van Londen van 1839 hoorde dit gebied, dat indertijd aan de oostzijde (Nederlandse kant) van de Maas lag, bij het Koninkrijk der Nederlanden. Door het rechttrekken van de Maas tussen 1970 en 1979 is Presqu'île Petit-Gravier een schiereiland geworden aan de westkant van de Maas, geïsoleerd van Nederland omdat er geen brug over de Maas tussen het Belgische Ternaaien en het Nederlandse Eijsden bestaat. Het zelfde geldt omgekeerd voor het grotere noordelijker gelegen Presqu'île de l'Ilal (bij Oost-Maarland) en het zuidelijker gelegen Presqu'île d'Eijsden (bij de haven van Eijsden). In 2016 spraken vertegenwoordigers van de Belgische (Waalse) en Nederlandse overheden af de grens te wijzigen, zodat deze drie gebieden worden geruild tussen enerzijds Wezet in België en anderzijds Eijsden-Margraten in Nederland.[2][3] Op 1 januari 2018 werd de wijziging van kracht.

Zie ook