Amoersnoek: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pompidom (overleg | bijdragen)
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Amoer naar Amoer (rivier)), met behulp van pop-ups
Regel 14: Regel 14:


== Kenmerken en verspreiding ==
== Kenmerken en verspreiding ==
De amoersnoek wordt in de [[Verenigde Staten]] ook wel de zwart gestippelde snoek genoemd. Deze snoek is zilverkleurig met zwarte stippen. De vis is [[endemie (biogeografie)|endemisch]] in het stroomgebied van de [[Amoer (rivier)|Amoer]] in [[Rusland]] verder in twee zijrivieren (de [[Onon]] en de Kherlen) in [[Mongolië]] en op het eiland [[Sachalin]]. De vis is nauw verwant aan de gewone [[snoek]]. De gemiddelde lengte van geslachtsrijpe vissen is 55 cm, de maximale lengte is 115 cm en het hoogste ooit gepubliceerde gewicht is 20 kg.
De amoersnoek wordt in de [[Verenigde Staten]] ook wel de zwart gestippelde snoek genoemd. Deze snoek is zilverkleurig met zwarte stippen. De vis is [[endemie (biogeografie)|endemisch]] in het stroomgebied van de [[Amoer (rivier)|Amoer]] in [[Rusland]] verder in twee zijrivieren (de [[Onon]] en de [[Kherlen]]) in [[Mongolië]] en op het eiland [[Sachalin]]. De vis is nauw verwant aan de gewone [[snoek]]. De gemiddelde lengte van geslachtsrijpe vissen is 55 cm, de maximale lengte is 115 cm en het hoogste ooit gepubliceerde gewicht is 20 kg.


In 1968 is deze snoek geïntroduceerd in Glendale Lake een meer in [[Pennsylvania]] (VS). Deze introductie mislukte want in in 1976 werden geen nakomelingen meer aangetroffen.
In 1968 is deze snoek geïntroduceerd in Glendale Lake een meer in [[Pennsylvania]] (VS). Deze introductie mislukte want in in 1976 werden geen nakomelingen meer aangetroffen.

Versie van 31 mrt 2018 22:52

Amoersnoek
Amoersnoek
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Esociformes (Snoekachtigen)
Familie:Esocidae (Snoeken)
Geslacht:Esox
Soort
Esox reichertii
Dybowski, 1869
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De amoersnoek (Esox reichertii) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van de snoeken (Esocidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1869 door Dybowski.

Kenmerken en verspreiding

De amoersnoek wordt in de Verenigde Staten ook wel de zwart gestippelde snoek genoemd. Deze snoek is zilverkleurig met zwarte stippen. De vis is endemisch in het stroomgebied van de Amoer in Rusland verder in twee zijrivieren (de Onon en de Kherlen) in Mongolië en op het eiland Sachalin. De vis is nauw verwant aan de gewone snoek. De gemiddelde lengte van geslachtsrijpe vissen is 55 cm, de maximale lengte is 115 cm en het hoogste ooit gepubliceerde gewicht is 20 kg.

In 1968 is deze snoek geïntroduceerd in Glendale Lake een meer in Pennsylvania (VS). Deze introductie mislukte want in in 1976 werden geen nakomelingen meer aangetroffen.