Vitalisme (literatuur): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
13 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
aytyy yo lamo
(Gerard Walschap toegevoegd)
(aytyy yo lamo)
Label: Misbruikfilter: Kwebbelen
De term vitalisme heeft ook een engere culturele en literaire betekenis. In de kern van de vitalistische [[levensbeschouwing]] zit namelijk de botsing tussen [[Natuur (wereld)|natuur]] en [[cultuur]]. De kernwaarden van het vitalisme zijn leven, en daarmee verbonden [[intuïtie]], zelfbewustzijn, driftmatigheid, activiteit, strijdbaarheid. Een tweede facet van het vitalisme is daarmee nauw verbonden: de beschavingskritiek. Bij vele auteurs gaat de [[kritiek]] op de [[beschaving]] samen met een grote verering voor de natuur.
Een van de meest opvallende kenmerken van de moderne [[literatuur]] sinds de [[Romantiek (stroming)|romantiek]] is dat zij, vanuit heel diverse hoeken, de moderne beschaving en [[maatschappij (sociologie)|maatschappij]] meedogenloos aanvalt. Dit aspect van negativiteit en botsing is de voedingsbodem van het vitalisme geweest.
ayyy yo lmao
 
Nederlandse vitalisten zijn o.a. [[Herman van den Bergh (dichter)|Herman van den Bergh]], [[Hendrik Marsman]], [[J. Slauerhoff]], [[Menno ter Braak]], [[A. den Doolaard]], [[Jeroen Brouwers]], [[Jan Wolkers]]. In België kan men onder andere noemen [[Jef Geeraerts]], [[Gerard Walschap]], [[Felix Timmermans]] en [[Hugo Claus]]. In het buitenland: [[D.H. Lawrence]], [[Henry Miller]], [[Norman Mailer]] en [[Ernest Hemingway]].
 
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu