Bianca Lancia: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
34 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Robotgeholpen doorverwijzing: Isabella van Engeland - Koppeling(en) gewijzigd naar Isabella van Engeland (1214-1241)
(Nieuwe pagina aangemaakt met '250px|rechts|thumb|Miniatuur uit de ''[[Codex Manesse'' met een afbeelding van de minstreel Konrad von Altstetten met zij...')
 
k (Robotgeholpen doorverwijzing: Isabella van Engeland - Koppeling(en) gewijzigd naar Isabella van Engeland (1214-1241))
Bianca Lancia werd waarschijnlijk geboren in [[Piëmont]] in de [[Ghibellijnen|Ghibellijnse]] familie Lancia. Er zijn echter geen bronnen die vertellen wie haar ouders exact zijn, maar volgens historici is ze wel een kleindochter van Manfred I Lancia.
 
Omstreeks 1225 leerde Bianca Lancia [[keizer Frederik II]] kennen die indertijd nog getrouwd was met [[Yolande van Jeruzalem]] en zouden zij vanaf die tijd elkaars minnaars zijn geworden. Haar familie profiteerde van haar relatie met de keizer en kregen van hem verschillende kastelen en titels. Na de dood van [[Isabella van Engeland (1214-1241)|Isabella van Engeland]] in 1241 verkreeg Bianca van hem het kasteel van Monte Sant'Angelo. Ze stierf hoogstwaarschijnlijk in het kasteel van [[Gioia del Colle]] of [[Paternò]]. Volgens de kronieken van [[Salimbene de Adam]] en [[Matthew Paris]] huwde ze met Frederik II in ''in articulo mortis'' (op haar sterfbed), maar aangezien de keizer op dat moment geëxcommuniceerd was werd het huwelijk door de kerk niet erkend.
 
== Nageslacht ==
412.656

bewerkingen

Navigatiemenu