Illan de Casa-Fuerte: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Sonuwe (overleg | bijdragen)
ne
Regel 1: Regel 1:
{{ne|vriendje van Proust}}
'''Ilian Alvarez de Toledo y Lefebre, 11e markies de Casa-Fuerte''' ([[5 juni]] [[1882]] - [[1 mei]] [[1962]]) was een vriend van [[Marcel Proust]] en schrijver van zijn memoires.
'''Ilian Alvarez de Toledo y Lefebre, 11e markies de Casa-Fuerte''' ([[5 juni]] [[1882]] - [[1 mei]] [[1962]]) was een vriend van [[Marcel Proust]] en schrijver van zijn memoires.



Versie van 30 apr 2018 13:50

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Ilian Alvarez de Toledo y Lefebre, 11e markies de Casa-Fuerte (5 juni 1882 - 1 mei 1962) was een vriend van Marcel Proust en schrijver van zijn memoires.

Leven en werk

Ilian de Casa-Fuerte werd geboren in de oud-adellijke Spaanse familie Alvarez de Toledo en was markies van Casa-Fuerte waardoor hij gewoonlijk wordt aangeduid als Ilian de Casa-Fuerte. Hij was een nazaat van Juan de Acuña y Bejarano (1658-1734), 1e markies van Casa-Fuerte en vicekoning van Nieuw-Spanje voor wie de titel in 1709 werd gecreëerd.

De moeder van Casa-Fuerte hield een bekende salon in Parijs. Het was in deze salon dat hij Marcel Proust in 1900 ontmoette die net als Reynaldo Hahn de salon van zijn moeder frequenteerde. Casa-Fuerte was vertaler en een vriend van Gabriele d'Annunzio. Hij was ook een vriend van Robert de Montesquiou. In de jaren 1954-1955 tekende hij zijn herinneringen op voor zijn kinderen waarin ook de persoon van Proust voorkomt. Door de beide wereldoorlogen reisde hij veel, in de tweede naar de Verenigde Staten. Hij hield voordrachten over zijn vriend Proust. Zijn memoires werden in 1994 gepubliceerd.

Bibliografie

  • La Religion essentielle. Paris, 1929.
  • Le dernier des Guermantes. Mémoires. Paris, 1994.

Literatuur

  • P.-E. Robert, 'Casa-Fuerte (Ilian de)', in: Dictionnaire Marcel Proust. Paris, 2004, p. 193.