Apostolische exhortatie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:
Aanvankelijk werd ook wel de naam "adhortatie" in plaats van "exhortatie" gebruikt.
Aanvankelijk werd ook wel de naam "adhortatie" in plaats van "exhortatie" gebruikt.


''[[Redemptoris Custos]]'' en ''[[Familiaris Consortio]]'' zijn twee voorbeelden van apostolische exhortaties van de hand van [[Paus Johannes Paulus II]]. ''[[Sacramentum caritatis]]'' uit 2007 is de eerste apostolische exhortatie van de vorige paus, [[paus Benedictus XVI]]. In 2013 verscheen van [[paus Franciscus]] de postsynodale exhortatie ''Evangelii Gaudium'' en in 2016 ''Amoris Laetitia''.
''[[Redemptoris Custos]]'' en ''[[Familiaris Consortio]]'' zijn twee voorbeelden van apostolische exhortaties van de hand van [[Paus Johannes Paulus II]]. ''[[Sacramentum caritatis]]'' uit 2007 is de eerste apostolische exhortatie van de vorige paus, [[paus Benedictus XVI]]. In 2013 verscheen van [[paus Franciscus]] de postsynodale exhortatie ''Evangelii Gaudium'', in 2016 ''Amoris Laetitia'' en in 2018 ''Gaudete et exsultate''.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 10 mei 2018 21:18

Deel van de serie over
documenten van de
Heilige Stoel

Constituties, encyclieken,
exhortaties en instructies

Wapen van de Heilige Stoel
op gezag van
de Heilige Stoel
Constituties

Sacrosanctum Concilium
Gaudium et Spes
Lumen Gentium

Encyclieken

Pius IX
Leo XIII
Pius X
Benedictus XV
Pius XI
Pius XII
Johannes XXIII
Paulus VI
Johannes Paulus II
Benedictus XVI
Franciscus

Instructies

Inter Oecumenici
Liturgiam Authenticam
Redemptionis Sacramentum

Een apostolische exhortatie (Exhortatio Apostolica) is een brief van de paus gericht aan de Kerk. Deze vorm wordt veel gebruikt bijvoorbeeld voor de teksten die verschijnen op gezag van de paus als vrucht van een bisschoppensynode. In dat geval worden ze postsynodale apostolische exhortaties genoemd. Deze documenten zijn leerstellig en niet wetgevend van aard. Tussen de verschillende soorten pauselijke documenten bestaat er een zekere hiërarchie van belang. In die zin hebben encyclieken (Litterae encyclicae) een nog grotere autoriteit ten opzichte van exhortaties.

Aanvankelijk werd ook wel de naam "adhortatie" in plaats van "exhortatie" gebruikt.

Redemptoris Custos en Familiaris Consortio zijn twee voorbeelden van apostolische exhortaties van de hand van Paus Johannes Paulus II. Sacramentum caritatis uit 2007 is de eerste apostolische exhortatie van de vorige paus, paus Benedictus XVI. In 2013 verscheen van paus Franciscus de postsynodale exhortatie Evangelii Gaudium, in 2016 Amoris Laetitia en in 2018 Gaudete et exsultate.

Zie ook