Siddebuursterveen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
57 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (→‎top: cat)
| lon_sec = 27
}}
'''Veendijk''' is een klein buurtje in de gemeente [[Midden-Groningen (gemeente)|Midden-Groningen]]. De buurt ligt iets ten zuiden van [[Siddeburen]]. De naam verwijst naar de ''Veendijk'' die oorspronkelijk liep tussen [[Wagenborgen (dorp)|Wagenborgen]] en [[Slochteren (dorp)|Slochteren]], ten zuidenoosten van de zandrug waarop alle dorpen van de voormalige gemeente Slochteren liggen. Het de buurtschap bevindt zich op de plek van deze dijk. De bebouwing langs de Veendijk vormt het laatste restant van het vroegere kerkdorp [[Oostwold (Siddeburen)|Oostwold]].
 
Het gebied ten zuiden van de Veendijk stond bekend als ''Rotmer'', mogelijk het restant van een verdwenen kerspel [[Rommelskerken]]. Volgens een sage was bij twee doorbraakkolken aan de Veendijk klokgelui te horen, veroorzaakt door gestolen kerkklokken die de duivel daarin zou hebben gegooid. Op de zandhoogten ten westen van het dorp zijn archeologische sporen van de [[Trechterbekercultuur]] gevonden.
De Veendijk vormde oorspronkelijk een lage kade, die omstreeks 1466 is aangelegd door het [[Generale Zijlvest der Drie Delfzijlen]] om het achterliggende gebied te beschermen tegen het water dat vanuit de venen rond Sappemeer via het dal van de [[Sijpe]] naar zee stroomde. Het onderhoud gebeurde vooral door Appingedam. Later moest het dijkje ook het zeewater van de Dollard keren. De [[Dollard]]overstromingen hebben het achterliggende gebied nooit bereikt, omdat hier in de zestiende eeuw nog een hoogveenpakket lag; de kleiafzettingen bleven beperkt tot het dal van de Sijpe. Nu het veen is verdwenen, behoort dit gebied tot de laagste delen van de provincie Groningen.
 
Het afgelegen buurtje telde rond 1850 tien huizen met 70 inwoners. Het is in de eerste helft van de twintigste eeuw grotendeels van de kaart verdwenen. De school ''op de Veendijk'' (halverwege het huidige Veendijk en Eelshuis) sloot omstreeks 1870 haar deuren. Alleen de bebouwing rond café 'Veenlust', een oude pleisterplaats op de weg tussen Noordbroek en Siddeburen, bleef bestaan.
 
[[Categorie:Geografie van Midden-Groningen]]
18.516

bewerkingen

Navigatiemenu