Gansdorp: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k wf
Kwyok Duck (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:


== Naam ==
== Naam ==
De naam verwijst naar de Nederlandse plaats [[Ransdorp]]. Er bestaat in Nederland overigens ook een [[toponiem]] ''Gansdorp''; dit is echter geen woonplaats, maar een voormalige polder, die nu deel uitmaakt van de [[polder Esse, Gansdorp en Blaardorp]].
De naam verwijst naar de Nederlandse plaats [[Ransdorp]]. Er bestaat in Nederland overigens ook een [[toponiem]] ''Gansdorp''; dit is echter geen woonplaats, maar een voormalige polder, die nu deel uitmaakt van de [[polder Esse, Gansdorp en Blaardorp]]. In het Engels heet Gansdorp Gooseburg.


== Rol ==
== Rol ==

Versie van 17 jun 2018 08:08

Gansdorp is een fictief dorp in sommige Nederlandstalige verhalen in het weekblad Donald Duck. Het ligt niet ver van Duckstad. Vanuit Duckstad lopen er wegen en een spoorlijn naar Gansdorp. De meeste Donald Duck-verhalen spelen zich niet af in Gansdorp zelf, waardoor niet goed bekend is hoe het dorp eruitziet. Het komt alleen geregeld ter sprake.

Naam

De naam verwijst naar de Nederlandse plaats Ransdorp. Er bestaat in Nederland overigens ook een toponiem Gansdorp; dit is echter geen woonplaats, maar een voormalige polder, die nu deel uitmaakt van de polder Esse, Gansdorp en Blaardorp. In het Engels heet Gansdorp Gooseburg.

Rol

Gansdorp wordt gebruikt als plaatsbepaling. Oma Duck woont bijvoorbeeld afgelegen van Duckstad, op de weg naar Gansdorp.

Verder heerst er grote rivaliteit tussen Duckstad en Gansdorp, wat blijkt uit de vele wedstrijden die tussen de twee plaatsen worden gehouden. Het voetbalteam FC Gansdorp speelt bijvoorbeeld vaak tegen FC Duckstad. Deze rol van Gansdorp als tegenspeler was nodig voor de afleveringen van de Donald Duck rond wereld- of Europese kampioenschappen voetbal.

Andere woonplaatsen uit de Donald Duck