Fashionclash: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
update editie 2018 + afbeelding + commonscat link toegevoegd
Regel 7: Regel 7:
De voornaamste activiteit van de stichting is sinds 2009 de organisatie van Fashionclash Maastricht met o.a. [[modeshow]]s, exposities, workshops, 'Meet the Designer' evenementen en de Fashionclash Designer Market. Voor de modeshows worden kaarten verkocht; alle andere evenementen zijn gratis toegankelijk.
De voornaamste activiteit van de stichting is sinds 2009 de organisatie van Fashionclash Maastricht met o.a. [[modeshow]]s, exposities, workshops, 'Meet the Designer' evenementen en de Fashionclash Designer Market. Voor de modeshows worden kaarten verkocht; alle andere evenementen zijn gratis toegankelijk.


Ook buiten het eigenlijke evenement in juni/juli is de stichting actief met Fashionclash [[Pop-up (concept)|pop-up stores]] (voorheen o.a. in de [[Hoenderstraat (Maastricht)|Hoenderstraat]] en [[Rechtstraat]] in Maastricht), FAB pop-up stores in [[Hasselt (België)|Hasselt]] (Grote Markt) en Maastricht ([[Entre Deux]]) en, sinds 2017, het permanente Forza Fashion House in het Labgebouw van [[Rubberfabriek Radium]].
Ook buiten het eigenlijke evenement in juni/juli is de stichting actief met Fashionclash [[Pop-up (concept)|pop-up stores]] (voorheen o.a. in de [[Hoenderstraat (Maastricht)|Hoenderstraat]] en [[Rechtstraat]] in Maastricht), FAB pop-up stores in [[Hasselt (België)|Hasselt]] (Grote Markt) en Maastricht ([[Entre Deux]]) en, sinds 2017, het permanente Forza Fashion House in het LAB-gebouw van [[Rubberfabriek Radium]].


Fashionclash werkt nauw samen met onder andere de [[Academie Beeldende Kunsten Maastricht]], het [[Modemuseum Hasselt]] en de organisatie Designmetropole Aachen. Met de twee laatstgenoemde instellingen wordt samengewerkt in het [[Euregio Maas-Rijn|Euregionaal]] modeplatform ''FAB - Fashion Across Borders''. Met deze en andere projecten in binnen- en buitenland neemt Fashionclash een unieke positie in het nationale en internationale modelandschap in.
Fashionclash werkt nauw samen met onder andere de [[Academie Beeldende Kunsten Maastricht]], het [[Modemuseum Hasselt]] en de organisatie Designmetropole Aachen. Met de twee laatstgenoemde instellingen wordt samengewerkt in het [[Euregio Maas-Rijn|Euregionaal]] modeplatform ''FAB - Fashion Across Borders''. Met deze en andere projecten in binnen- en buitenland neemt Fashionclash een unieke positie in het nationale en internationale modelandschap in.

Versie van 17 jun 2018 10:38

Expositie Koorkappen in het Bonnefantenmuseum tijdens de Heiligdomsvaart en het 10-jarig jubileum

Fashionclash, ook wel FASHIONCLASH Festival, is een internationale en interdisciplinaire modemanifestatie in Maastricht, waarbij met name jonge ontwerpers en kunstenaars uit uiteenlopende disciplines de mogelijkheid krijgen hun werk te tonen. Het is tevens de naam van de organiserende stichting.

Organisatie

De Stichting FASHIONCLASH is gevestigd in een pand aan de Bredestraat in het centrum van Maastricht. De stichting wordt geleid door de initiatiefnemers Branko Popovic, Laurens Hamacher en Nawie Kuiper.

De voornaamste activiteit van de stichting is sinds 2009 de organisatie van Fashionclash Maastricht met o.a. modeshows, exposities, workshops, 'Meet the Designer' evenementen en de Fashionclash Designer Market. Voor de modeshows worden kaarten verkocht; alle andere evenementen zijn gratis toegankelijk.

Ook buiten het eigenlijke evenement in juni/juli is de stichting actief met Fashionclash pop-up stores (voorheen o.a. in de Hoenderstraat en Rechtstraat in Maastricht), FAB pop-up stores in Hasselt (Grote Markt) en Maastricht (Entre Deux) en, sinds 2017, het permanente Forza Fashion House in het LAB-gebouw van Rubberfabriek Radium.

Fashionclash werkt nauw samen met onder andere de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, het Modemuseum Hasselt en de organisatie Designmetropole Aachen. Met de twee laatstgenoemde instellingen wordt samengewerkt in het Euregionaal modeplatform FAB - Fashion Across Borders. Met deze en andere projecten in binnen- en buitenland neemt Fashionclash een unieke positie in het nationale en internationale modelandschap in.

Geschiedenis

Ontstaan

Fashionclash komt voort uit een ontwikkelingsproject in de sloppenwijken van de Braziliaanse stad Fortaleza in 2006-2007, waarbij enkele Nederlandse en Braziliaanse modeontwerpers samenwerkten met lokale werkers van de kledingfabriek Palmas Fashion. Dit leidde tot de expositie Fashionclash Brazil, van 11 mei tot 19 augustus 2007 in de hoofdkantoren van sponsor DSM in Sittard en Heerlen.[1]

Edities 2009-2013

De eerste editie van Fashionclash Maastricht was van 27 juni tot 5 juli 2009. De initiatiefnemers waren de jonge ontwerpers Branko Popovic, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher. De eerste twee edities van Fashionclash vonden plaats in de Timmerfabriek, een voormalig magazijn van de Koninklijke Sphinx. In 2011 werd het voormalige decoratie-atelier van de Koninklijke Mosa, de 'SAMdecorfabriek', de hoofdlocatie van het evenement.

In 2010 vond in het Duitse Essen een Fashionclash modemanifestatie plaats in het kader van RUHR.2010 (Essen - culturele hoofdstad van Europa). Bij gelegenheid van de Heiligdomsvaart in 2011 organiseerde Fashionclash een alternatieve modeprocessie door de straten van Maastricht.[2] Een aantal tijdens de processie gedragen kledingstukken werden geëxposeerd in het Bergportaal van de Sint-Servaasbasiliek.

De jubileumeditie van het evenement van 31 mei t/m 9 juni 2013 was extra feestelijk en duurde negen dagen. Er was werk te zien van meer dan honderd ontwerpers van mode, textiel, fotografie, video, sieraden en accessoires uit de hele wereld. Naast het vaste programma met modeshows, exposities en performances, was er een uitgebreid nevenprogramma met films, pop-upshops, workshops en presentaties op diverse locaties in Maastricht. Na afloop verklaarde organisator Branko Popovic dat de vijfde editie voelde als de definitieve doorbraak van het evenement met zeer veel aandacht van zowel lokale media als van de internationale modewereld.[3]

Edities 2014-2018

De 6e editie van Fashionclash vond plaats van 12 t/m 15 juni 2014 en had als thema age ("leeftijd" of "tijdperk"). Ruim honderd jonge ontwerpers uit dertig landen lieten hun werk zien tijdens modeshows, exposities en installaties. Eén van de projecten die het thema belichtten was (OLD)Fashion(ed), in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen en Museum aan het Vrijthof, een combinatie van dans en mode waarbij louter 65-plus modellen werden ingezet. Filmhuis Lumière presenteerde in samenwerking met het Berlin Fashion Film Festival een avond met modefilms.

Fashionclash 2015 vond plaats van 11 t/m 14 juni 2015 en had als thema gender ("geslacht" of "soort"). Er werd samengewerkt met onder andere de Nederlandse Dansdagen en de Roze Zaterdag, die een week later in Maastricht plaatsvond.

Fashionclash 2016 vond plaats van 30 juni t/m 2 juli en had als centraal thema heritage ("erfgoed"). Locaties voor deze editie waren onder andere: SAMdecorfabriek (MOSA), gebouw M (Tapijnkazerne), de oude brandweerkazerne (Capucijnenstraat), Marres Centrum voor Hedendaagse Kunst, Centre Céramique, Coffeelovers de Annex (Plein 1992) en het historische pand van Thiessen Wijnkoopers (Grote Gracht). Aan de openingsavond van het festival werd deelgenomen door studenten van mode-opleidingen uit Den Haag en Antwerpen, en individuele deelnemers uit heel Europa.

De 9e editie van Fashionclash vond plaats van 29 juni t/m 2 juli 2017 en had als motto Fashion Makes Sense ("mode is zinvol"). Aan de lijst van festivallocaties werd een nieuwe toegevoegd: het nieuwe, permanente centrum voor modedesign, het Forza Fashion House in het LAB-gebouw van de oude Vredestein-Radium Rubberfabriek.[4]

De 10e editie vond plaats van 15 t/m 17 juni 2018 en was vanwege het jubileum extra feestelijk. Op het Vrijthof stond een tijdelijke 'Pink Church', waar burgemeester Annemarie Penn-te Strake de openingswoorden sprak en initiatiefnemers Popovic, Kuiper en Hamacher in het zonnetje werden gezet.[5] Er waren exposities in het Bonnefantenmuseum, Centre Céramique, het Dinghuis, de winkelcentra Entre Deux en Mosae Forum, De Bijenkorf en de Boekhandel Dominicanen. Eerstgenoemde expositie vond tevens plaats in het kader van de 55e Heiligdomsvaart. Verder vonden lezingen en presentaties plaats in het eigen LAB-gebouw, de aangrenzende Gashouder, de Brandweerkantine, The Student Hotel (Eiffelgebouw) en een aantal (kleinere) locaties. De grote modemanifestatie vond opnieuw plaats op zaterdagavond in de SAMdecorfabriek.

Zie de categorie Fashionclash van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.