Hokkaido (Japan): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
suprefecturen -> subrefecturen
subrefecturen -> subprefecturen
Regel 29: Regel 29:
| Symbool =Flag_of_Hokkaido_Prefecture.svg
| Symbool =Flag_of_Hokkaido_Prefecture.svg
}}
}}
[[Bestand:Subprefectures of Hokkaido.png|{{largethumb}}|De subrefecturen van Hokkaido :<br />1.Ishikari, 2. Sorachi, 3.Shiribeshi, 4.Oshima, 5.Hiyama, 6.Iburi, 7.Hidaka, 8.Kamikawa, 9.Rumoi, 10. Soya, 11.Abashiri, 12.Tokachi, 13.Kushiro, 14.Nemuro]]
[[Bestand:Subprefectures of Hokkaido.png|{{largethumb}}|De subprefecturen van Hokkaido :<br />1.Ishikari, 2. Sorachi, 3.Shiribeshi, 4.Oshima, 5.Hiyama, 6.Iburi, 7.Hidaka, 8.Kamikawa, 9.Rumoi, 10. Soya, 11.Abashiri, 12.Tokachi, 13.Kushiro, 14.Nemuro]]


'''Hokkaido''' ([[Japans]]: 北海道, ''Hokkai-dō'') is het meest noordelijke van de vier grote [[eiland]]en van [[Japan]]. De hoofdstad van Hokkaido is [[Sapporo]]. Bestuurlijk gezien is Hokkaido zowel een [[Prefecturen van Japan|prefectuur]] als een [[Regio van Japan|regio]]. De prefectuur Hokkaido heeft een [[oppervlakte]] van 83.456,38&nbsp;km² en had eind 2007 een bevolking van 5.598.776 inwoners. Hokkaido is daarmee de grootste prefectuur qua oppervlakte en de zevende qua inwoneraantal.
'''Hokkaido''' ([[Japans]]: 北海道, ''Hokkai-dō'') is het meest noordelijke van de vier grote [[eiland]]en van [[Japan]]. De hoofdstad van Hokkaido is [[Sapporo]]. Bestuurlijk gezien is Hokkaido zowel een [[Prefecturen van Japan|prefectuur]] als een [[Regio van Japan|regio]]. De prefectuur Hokkaido heeft een [[oppervlakte]] van 83.456,38&nbsp;km² en had eind 2007 een bevolking van 5.598.776 inwoners. Hokkaido is daarmee de grootste prefectuur qua oppervlakte en de zevende qua inwoneraantal.

Versie van 20 jun 2018 10:53

Prefectuur Hokkaidō
北海道, Hokkai-dō
Prefectuur in Japan Vlag van Japan
Kaart van Japan met Hokkaidō gemarkeerd
Situering
Eiland Hokkaido
Regio Hokkaido
Coördinaten 43°27'38"NB, 142°47'32"OL
Algemeen
Hoofdstad Sapporo
Oppervlakte 83.456,38 km²
% water 6,4%
Inwoners 5.543.556 (31 maart 2009)
Dichtheid 66,4 inw./km²
ISO 3166-2 JP-01
Prefectuurcode 01000-6
Bestuurlijke informatie
Gouverneur Harumi Takahashi
Adres Kita 3-jo Nishi 6-chome, Chuo-ku, Sapporo-shi
Postcode 〒060-8588
Telefoonnummer 011-231-4111
Website Hokkaido
Districten 66
Gemeenten 207
Symbolen
Bloem Rimpelroos
Boom Picea jezoensis
Vogel Japanse kraanvogel (Grus japonensis)
Detailkaart
Kaart van de prefectuur Hokkaidō
seirei shi / shi / chō・mura
Foto's
Symbool van de prefectuur Hokkaidō
Symbool van de prefectuur Hokkaidō
Portaal  Portaalicoon   Japan
De subprefecturen van Hokkaido :
1.Ishikari, 2. Sorachi, 3.Shiribeshi, 4.Oshima, 5.Hiyama, 6.Iburi, 7.Hidaka, 8.Kamikawa, 9.Rumoi, 10. Soya, 11.Abashiri, 12.Tokachi, 13.Kushiro, 14.Nemuro

Hokkaido (Japans: 北海道, Hokkai-dō) is het meest noordelijke van de vier grote eilanden van Japan. De hoofdstad van Hokkaido is Sapporo. Bestuurlijk gezien is Hokkaido zowel een prefectuur als een regio. De prefectuur Hokkaido heeft een oppervlakte van 83.456,38 km² en had eind 2007 een bevolking van 5.598.776 inwoners. Hokkaido is daarmee de grootste prefectuur qua oppervlakte en de zevende qua inwoneraantal.

Het op één na grootste eiland van de prefectuur is (volgens de Japanners) Etorofu met 3185,65 km². Dit eiland is tevens het grootste van de niet-grote-vier-eilanden van Japan. Het meest noordelijke puntje van Japan bevindt zich op dit eiland. Het wordt bezet door de Russen vanwege een conflict over het eigendom van dit eiland. De Europese Unie drong bij Rusland tevergeefs aan op teruggave van het bezette gebied in 2005. Het gebied dat door de Japanners bij Hokkaido wordt gerekend, maar onder Russisch bestuur staat, is roze gekleurd op de kaart.

Een kleine groep van de bewoners van Hokkaido behoort tot de Ainu, de oorspronkelijke bewoners van Japan.

Geografie

Hokkaido is het op één na grootste eiland van Japan (ter vergelijking: ongeveer de grootte van Oostenrijk) en ligt ten noorden van het grootste Japanse eiland Honshu. Beide eilanden zijn met elkaar verbonden door middel van de Seikantunnel.

In 1926 vonden 144 mensen de dood in twee dorpen langs de rivieren Furano en Biei (subprefectuur Kamikawa) nadat ze getroffen werden door een lahar als gevolg van een vulkanische eruptie van de vulkaan Tokachi.[1] [2]

Op 26 september 2003 werd Hokkaido getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter, gevolgd door een naschok en enkele uren later een nieuwe aardbeving, ditmaal met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag circa tachtig kilometer oostelijk van de oostkust van Hokkaido. Enige honderden mensen raakten gewond. Er viel één dode.

Op 15 november 2006 werd Hokkaido opnieuw getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 390 km ten oosten van Itoeroep (Etorofu), een van de Koerilen-eilanden. De aardbeving werd gevolgd door een kleine tsunami die insloeg in de haven van Nemuro.[3]

Klimaat

Doordat het eiland net ten oosten naast het Euro-Aziatische continent ligt, heeft het, ondanks de ligging in de oceaan, een continentaal klimaat, met warme zomers en koude winters. Vooral in het westen valt er in de winter veel sneeuw. Die wordt veroorzaakt door ijskoude landlucht afkomstig uit Azië die over het relatief warme oceaanwater stroomt, daardoor vochtig en onstabiel wordt en door de bergen op het eiland gedwongen wordt te stijgen (stuwingsneerslag).

Geschiedenis

Volgens archeologen werd Hokkaidō voor het eerst bewoond 20.000 jaar geleden door de Ainu, Nivchen en de Oroken. De Nihonshoki maakt de eerste vermelding van Hokkaidō.Volgens deze tekst viel de gouverneur van de provincie Koshi, Abe no Hirafu, met een groot leger de noordelijke gebieden aan in 658 tot 660. Hij kwam in contact met de Mishihase en Emishi. Een van de plaatsen waar Hirafu kwam, was Watarishima (渡島) wat misschien het huidige Hokkaidō zou kunnen zijn. Men vermoedt, maar het is geenszins zeker, dat de Emishi de voorouders zijn van de huidige Ainu.

Tijdens de Nara-periode en de Heian-periode dreven de volkeren van Hokkaidō handel met de provincie Dewa een buitenpost van de Japanse centrale overheid. Tijdens de Japanse middeleeuwen begon men de volkeren van Hokkaidō Ezo te noemen. Het gebied van Hokkaidō kreeg de naam Ezochi (蝦夷地) of Ezogashima. De Ezo bedreven voornamelijk de jacht en de visvangst en dreven handel met de Japanners voor rijst en ijzer. Tijdens de Muromachi-periode richtten de Japanners een nederzetting op in het zuiden van het schiereiland Oshima. Doordat steeds meer mensen naar deze nederzetting trokken ontstonden er geschillen tussen de Japanners en de Ainu. Deze geschillen leidden uiteindelijk tot een opstand. Takeda Nobuhiro doodde de leider van de Ainu , Koshamain en hij onderdrukte de opstand. De afstammelingen van Nobuhiro werden de heersters van de Matsumae-han. Zij heersten over het zuiden van Ezochi tot aan het einde van de Edo-periode.

De economie van de Matsumae-han was volledig afhankelijk van de handel met de Ainu. De Matsumae-clan kreeg exclusief de rechten op de handel met de Ainu tijdens de Azuchi-Momoyama-periode en de Edo-periode. Tijdens de Meiji-restauratie besefte het Tokugawa-shogunaat dat het noorden een belangrijk gebied was in het geval van een mogelijke invasie van het Keizerrijk Rusland. Daarom nam het shogunaat de controle over het grootste deel van Ezochi. De directe heerschappij van het shogunaat verbeterde de situatie van de Ainu gedeeltelijk.

Hokkaidō stond bekend als Ezochi tot aan de Meiji-restauratie. Net na de Boshin-oorlog in 1868, riep een groep van Tokugawa-loyaulisten onder leiding van Enomoto Takeaki de onafhankelijkheid van het eiland uit onder de naam Republiek Ezo. Deze opstand werd onderdrukt in mei 1869. Ezochi werd vervolgens onder de bevoegdheid van de Prefecturale overheid van Hakodate-fu (箱館府) geplaatst. De Meiji-regering richtte vervolgens een Commissie ter ontwikkeling van Hokkaidō (開拓使) op. De naam van het gebied werd toen gewijzigd van Ezochi naar Hokkaidō (北海道).

Het doel van deze commissie was om Hokkaidō zodanig te ontwikkelen om de Russen te beletten om hun invloed uit te breiden over het eiland vanuit Vladivostok. Kuroda Kiyotaka stond aan het hoofd van deze commissie. Zijn eerste project was een reis naar de Verenigde Staten om Horace Capron, de verantwoordelijke voor het landbouwbeleid van president Grant aan te werven. Van 1871 tot 1873 probeerde Capron westerse landbouw- en mijnbouwtechnieken toe te passen in Hokkaidō. Wegens de verschillende tegenwerkingen verliet Capron Japan in 1875. In 1876 werd hij vervangen door William S. Clark. Hij richtte een landbouwuniversiteit op in Sapporo. Tijdens deze periode groeide de bevolking van Hokkaidō van 58.000 tot 240.000.

In 1882 werd de Commissie ter ontwikkeling van Hokkaidō afgeschaft. Hokkaidō werd onderverdeeld in drie prefecturen, Hakodate (函館県), Sapporo (札幌県) en Nemuro (根室県). In 1886 werden deze drie prefecturen op hun beurt afgeschaft . Hokkaidō werd onder de bevoegdheid van het Agentschap Hokkaidō (北海道庁) geplaatst. Hokkaidō werd pas evenwaardig aan de andere Japanse prefecturen in 1947, toen de Wet op de lokale autonomie van kracht werd. De Japanse centrale overheid richtte in 1949 het Ontwikkelingsagentschap van Hokkaidō (北海道開発庁) op als onderdeel van het kabinet van de minister-president om zijn bestuurlijke bevoegdheden te vrijwaren in Hokkaidō. Dit Agentschap werd in 2001 opgeslorpt door het Ministerie van Land, Infrastructuur en Transport. Het Hokkaidō-bureau (北海道局) en het Hokkaidō regionaal ontwikkelingsbureau (北海道開発局) van dit ministerie hebben een grote invloed op de openbare werken in Hokkaidō.

Subprefecturen

Zie Subprefecturen van Hokkaido voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er zijn veertien subprefecturen in Hokkaido. Hokkaido is een van de zeven prefecturen in Japan die onderverdeeld zijn in subprefecturen (de anderen zijn Tokio, Yamagata, Okinawa, Kagoshima, Miyazaki en Shimane). Hokkaido is onderverdeeld in subprefecturen omwille van zijn grootte. Verschillende streken van de prefectuur bevinden zich gewoonweg te ver van het centrum in Sapporo om efficiënt bestuurd te worden. De subprefecturen van Hokkaido voeren de meeste taken uit die de prefecturen in de rest van Japan uitvoeren.

De gemeenten van Hokkaido, ingedeeld naar subprefectuur en district:

Subprefectuur Steden District Gemeenten en dorpen
Hidaka geen Hidaka Shinhidaka
Saru Hidaka - Biratori
Niikappu Niikappu
Urakawa Urakawa (hoofdstad)
Samani Samani
Horoizumi Erimo
Hiyama geen Hiyama Esashi (hoofdstad) - Kaminokuni - Assabu
Nishi Otobe
Kudō Setana
Setana Imakane
Okushiri Okushiri
Iburi Muroran (hoofdstad) - Tomakomai - Noboribetsu - Date Abuta Toyoura - Tōyako
Usu Sōbetsu
Shiraoi Shiraoi
Yūfutsu Abira - Atsuma - Mukawa
Ishikari Sapporo (hoofdstad van de prefectuur en van de subprefectuur) - Ebetsu - Chitose - Eniwa - Kitahiroshima - Ishikari Ishikari Tōbetsu - Shinshinotsu
Kamikawa Asahikawa (hoofdstad) - Shibetsu - Nayoro - Furano Kamikawa (Ishikari) Takasu - Higashikagura - Tōma - Pippu - Aibetsu - Kamikawa - Higashikawa - Biei
Kamikawa (Teshio) Wassamu - Kenbuchi - Shimokawa
Sorachi Kamifurano - Nakafurano - Minamifurano
Yūfutsu Shimukappu
Nakagawa Bifuka - Otoineppu - Nakagawa
Kushiro Kushiro (hoofdstad) Kushiro Kushiro
Akkeshi Akkeshi - Hamanaka
Kawakami Shibecha - Teshikaga
Akan Tsurui
Shiranuka Shiranuka
Nemuro Nemuro (hoofdstad) Notsuke Betsukai
Shibetsu Nakashibetsu - Shibetsu
Menashi Rausu
"Noordelijke territoria"
(in het bezit van Rusland, opgeëist door Japan)
Shikotan Shikotan
Kunashiri Tomarioru - Ruyobetsu
Etorofu Rubetsu
Shana Shana
Shibetoro Shibetoro
Okhotsk Kitami - Abashiri (hoofdstad) - Monbetsu Abashiri Ozora - Bihoro - Tsubetsu
Shari Shari - Kiyosato - Koshimizu
Tokoro Kunneppu - Oketo - Saroma
Monbetsu Engaru - Yubetsu - Takinoue - Okoppe - Nishiokoppe - Ōmu
Oshima Hakodate (hoofdstad) - Hokuto Matsumae Matsumae - Fukushima
Kamiiso Shiriuchi - Kikonai
Kameda Nanae
Kayabe Shikabe - Mori
Futami Yakumo
Yamakoshi Oshamanbe
Rumoi Rumoi (hoofdstad) Mashike Mashike
Rumoi Obira
Tomamae Tomamae - Haboro - Shosanbetsu
Teshio Enbetsu - Teshio - Horonobe
Shiribeshi Otaru Shimamaki Shimamaki
Suttsu Suttsu - Kuromatsunai
Isoya Rankoshi
Abuta Niseko - Makkari - Rusutsu - Kimobetsu - Kyōgoku - Kutchan (hoofdstad)
Iwanai Kyōwa - Iwanai
Furuu Tomari - Kamoenai
Shakotan Shakotan
Furubira Furubira
Yoichi Niki - Yoichi - Akaigawa
Sorachi Yubari - Iwamizawa (hoofdstad) - Bibai - Ashibetsu - Akabira - Mikasa - Takikawa - Sunagawa - Utashinai - Fukagawa Sorachi Nanporo - Naie - Kamisunagawa
Yūbari Yuni - Naganuma - Kuriyama
Kabato Tsukigata - Urausu - Shintotsukawa
Uryū Moseushi - Chippubetsu - Uryū - Hokuryū

- Numata - Horokanai

Soya Wakkanai (hoofdstad) Sōya Sarufutsu
Esashi Hamatonbetsu - Nakatonbetsu - Esashi
Rebun Rebun
Rishiri Rishiri - Rishirifuji
Tokachi Obihiro (hoofdstad) Kamikawa Shintoku - Shimizu
Nakagawa Makubetsu - Ikeda - Toyokoro - Honbetsu
Katō Otofuke - Shihoro - Kamishihoro - Shikaoi
Kasai Memuro - Nakasatsunai - Sarabetsu
Hiroo Taiki - Hiroo
Ashoro Ashoro - Rikubetsu
Tokachi Urahoro

Trivia

Hokkaido is tevens het geografische voorbeeld van het spel Pokémon Diamond & Pearl.

Zie ook

Externe link