Doktersassistent: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
1 (onbereikbare) links aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v1.5.4)
Regel 4: Regel 4:


==Nederland==
==Nederland==
De assistent(e) is het eerste aanspreekpunt van de praktijk. De taken zijn: afspraken maken, triage, administratie van het patiëntenbestand, medische voorlichting geven aan patiënten en verschillende kleinere handelingen verrichten zoals [[injectie (geneeskunde)|injecties]] geven, [[Elektrocardiogram|ECG]]-metingen, doppleronderzoek, [[kweek]]jes maken, oren uitspuiten, wondverzorging, hechten en hechtingen verwijderen, cervixuitstrijkjes maken, urineonderzoek, bloeddrukcontrole e.d. onder toezicht van de arts. Hiervoor is een, meestal 3-jarige, [[Middelbaar beroepsonderwijs|MBO-4]]-opleiding nodig die volgt op een succesvol afgesloten scholing van minimaal [[Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs|vmbo]] (vroeger [[Middelbaar algemeen voortgezet onderwijs|MAVO-4]]) met profielrichting zorg. Een ervaren doktersassistent kan na een vervolgstudie doorstromen naar de functie van [[praktijkondersteuner]], een functie op [[Hoger beroepsonderwijs|HBO]]-niveau die veel taken van de arts kan overnemen.
De assistent(e) is het eerste aanspreekpunt van de praktijk. De taken zijn: afspraken maken, triage, administratie van het patiëntenbestand, medische voorlichting geven aan patiënten en verschillende kleinere handelingen verrichten zoals [[injectie (geneeskunde)|injecties]] geven, [[Elektrocardiogram|ECG]]-metingen, doppleronderzoek, [[Bacteriekweek|kweek]]jes maken, oren uitspuiten, wondverzorging, hechten en hechtingen verwijderen, cervixuitstrijkjes maken, urineonderzoek, bloeddrukcontrole e.d. onder toezicht van de arts. Hiervoor is een, meestal 3-jarige, [[Middelbaar beroepsonderwijs|MBO-4]]-opleiding nodig die volgt op een succesvol afgesloten scholing van minimaal [[Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs|vmbo]] (vroeger [[Middelbaar algemeen voortgezet onderwijs|MAVO-4]]) met profielrichting zorg. Een ervaren doktersassistent kan na een vervolgstudie doorstromen naar de functie van [[praktijkondersteuner]], een functie op [[Hoger beroepsonderwijs|HBO]]-niveau die veel taken van de arts kan overnemen.


==België==
==België==

Versie van 28 jun 2018 07:14

Een doktersassistent(e) is iemand die een arts assisteert. Dit kan zijn in een huisartsenpraktijk of huisartsenpost maar ook bij een GGD of een medisch specialist in het ziekenhuis. Assisteren is een ruim begrip. Wanneer men denkt aan para- of perimedische[1] assistentie, is daarvoor de opleiding tot doktersassistent nodig; maar wanneer men eerder denkt aan administratieve assistentie, is de opleiding tot medisch secretaresse aangewezen. In de dagelijkse praktijk overlappen de taken van beide functies elkaar.

Een doktersassistent mag niet verward worden met een arts-assistent (tegenwoordig AIOS/ANIOS genoemd). Een arts-assistent is een basisarts.

Nederland

De assistent(e) is het eerste aanspreekpunt van de praktijk. De taken zijn: afspraken maken, triage, administratie van het patiëntenbestand, medische voorlichting geven aan patiënten en verschillende kleinere handelingen verrichten zoals injecties geven, ECG-metingen, doppleronderzoek, kweekjes maken, oren uitspuiten, wondverzorging, hechten en hechtingen verwijderen, cervixuitstrijkjes maken, urineonderzoek, bloeddrukcontrole e.d. onder toezicht van de arts. Hiervoor is een, meestal 3-jarige, MBO-4-opleiding nodig die volgt op een succesvol afgesloten scholing van minimaal vmbo (vroeger MAVO-4) met profielrichting zorg. Een ervaren doktersassistent kan na een vervolgstudie doorstromen naar de functie van praktijkondersteuner, een functie op HBO-niveau die veel taken van de arts kan overnemen.

België

De opleiding tot doktersassistente is in België niet zo bekend. Ook op schijnbaar Belgische websites gaat het om Nederlandse opleidingen, die in dagonderwijs, maar vaker in privé-onderwijs door middel van schriftelijke cursussen, worden aangeboden. Hier is dus veel vaker sprake van het beroep van medisch secretaresse.

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Physician assistants van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.