Christiaan II van Anhalt-Bernburg: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
k
Christiaan II was de tweede zoon van vorst [[Christiaan I van Anhalt-Bernburg]] en diens echtgenote Anna, dochter van graaf [[Arnold II (IV) van Bentheim-Tecklenburg|Arnold II van Bentheim-Tecklenburg]]. Hij genoot een uitgebreide opleiding en sprak vloeiend Frans en Italiaans. In 1608-1609 studeerde hij samen met zijn neef [[Johan Casimir van Anhalt-Dessau]] in [[Genève (stad)|Genève]]. Daarna maakte hij een [[grand tour]] door [[Koninkrijk Frankrijk|Frankrijk]], [[Koninkrijk Engeland|Engeland]] en [[Italië]].
 
Vanaf 1618 werd Christiaans leven bepaald door de [[Dertigjarige Oorlog]] en hij schreef al zijn verschrikkingen en ontberingen die hij tijdens deze oorlog meemaakte neer in een dagboek. Zijn veertien banden omvattende dagboek is tot op vandaag bewaard gebleven en biedbiedt een waardevolle geschiedenis van de Dertigjarige Oorlog. Voor hem begon de oorlog met de [[Slag op de Witte Berg]] (1620). Zijn vader werd hierbij door de keizerlijke troepen verslagen werd, waarna hij in de [[rijksban]] werd geplaatst en in ballingschap gestuurd werd. De jonge Christiaan nam als commandant van twee regimenten van zijn vader ook deel aan deze veldslag en werd na de nederlaag van zijn vader gevangengenomen. Nadat hij terug in de gunst kon komen van [[keizer Ferdinand II]], keerde in 1621 terug naar [[Bernburg (Saale)|Bernburg]].
 
Na de dood van zijn vader in 1630 werd Christiaan II vorst van Anhalt-Bernburg. De oorlogsjaren waren hard voor Christiaan en zijn vorstendom. Nog in het eerste jaar van zijn ambtstermijn werd de stad Bernburg veroverd en geplunderd door de troepen van de Deense generaal [[Heinrich Holk]]. Een [[pest (ziekte)|pest]]epidemie kostte het leven van 1.7001700 inwoners van de stad. In 1636 werd het Slot van Bernburg bijna ingenomen door plunderde troepen, maar dit werd verhinderd door de grote moed van de 70-jarige hofmaarschalk [[Burkhard von Erlach]].
 
In september 1656 stierf Christiaan op 57-jarige leeftijd. Hij werd bijgezet in de Slotkerk van Bernburg. Door zijn oom [[Lodewijk I van Anhalt-Köthen]] werd hij eveneens opgenomen in het Vruchtdragende Gezelschap, waar hij als gezelschapsnaam ''de Onveranderlijke'' droeg.
33.543

bewerkingen

Navigatiemenu