Australian Open 2018: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Vinkje83 (overleg | bijdragen)
+winnaars in infobox
Vinkje83 (overleg | bijdragen)
+vrouwenrolstoeluitslag
Regel 31: Regel 31:


Bij het mannenenkelspel greep de Zwitser [[Roger Federer]] zijn zesde Australian Open-titel – het was zijn twintigste grandslamtitel in totaal. De Deense [[Caroline Wozniacki]] veroverde bij de vrouwen haar eerste grandslamtitel – hiermee keerde zij, na zes jaar, terug op de leidende positie van de wereldranglijst. De winst van het mannendubbelspel ging naar de Oostenrijker [[Oliver Marach]] en [[Mate Pavić]] uit Kroatië – voor ieder van hen was het de eerste grandslamtitel. De zege in het vrouwendubbelspel werd gegrepen door [[Tímea Babos]] (Hongarije) en de Française [[Kristina Mladenovic]] – het was hun vierde gezamenlijke grandslamtitel. Ten slotte wist het Canadees/Kroatisch duo [[Gabriela Dabrowski]] en [[Mate Pavić]] de titel in het gemengd dubbelspel te veroveren – beiden hadden éénmaal eerder een gemengd-dubbelspeltitel gewonnen.
Bij het mannenenkelspel greep de Zwitser [[Roger Federer]] zijn zesde Australian Open-titel – het was zijn twintigste grandslamtitel in totaal. De Deense [[Caroline Wozniacki]] veroverde bij de vrouwen haar eerste grandslamtitel – hiermee keerde zij, na zes jaar, terug op de leidende positie van de wereldranglijst. De winst van het mannendubbelspel ging naar de Oostenrijker [[Oliver Marach]] en [[Mate Pavić]] uit Kroatië – voor ieder van hen was het de eerste grandslamtitel. De zege in het vrouwendubbelspel werd gegrepen door [[Tímea Babos]] (Hongarije) en de Française [[Kristina Mladenovic]] – het was hun vierde gezamenlijke grandslamtitel. Ten slotte wist het Canadees/Kroatisch duo [[Gabriela Dabrowski]] en [[Mate Pavić]] de titel in het gemengd dubbelspel te veroveren – beiden hadden éénmaal eerder een gemengd-dubbelspeltitel gewonnen.

Bij het vrouwenrolstoeltennis won de Nederlandse [[Diede de Groot]] de enkelspeltitel – in de finale versloeg zij [[Yui Kamiji]] uit Japan. In de dubbelspelfinale wonnen [[Yui Kamiji]] en de Nederlandse [[Marjolein Buis]] van het Nederlandse duo [[Diede de Groot]] en [[Aniek van Koot]].


== Toernooikalender ==
== Toernooikalender ==

Versie van 13 jul 2018 22:51

Australian Open 2018
Rod Laver Arena
Editie 2018 (106/92e editie)
Stad, land MelbourneAustralië
Locatie Melbourne Park
Datum 15–28 januari
Auspiciën ITF
Categorie Grandslamtoernooi
Prijzengeld A$ 55.000.000
Deelnemers 128S / 128Q (m) / 96Q (v) / 64D / 32X
Ondergrond hardcourt, buiten
Website www.ausopen.com
Winnaars
Mannenenkel Vlag van Zwitserland Roger Federer
Vrouwenenkel Vlag van Denemarken Caroline Wozniacki
Mannendubbel Vlag van Oostenrijk Oliver Marach
Vlag van Kroatië Mate Pavić
Vrouwendubbel Vlag van Hongarije Tímea Babos
Vlag van Frankrijk Kristina Mladenovic
Gemengd dubbel Vlag van Canada Gabriela Dabrowski
Vlag van Kroatië Mate Pavić
Grandslamtoernooien
Vorige: 2017     Volgende: 2019
Portaal  Portaalicoon   Tennis

De 106e editie van het Australische grandslamtoernooi, het Australian Open 2018, werd gehouden tussen 15 en 28 januari 2018. Het toernooi in het Melbourne Park te Melbourne was de 92e editie voor de vrouwen.

Bij zowel het enkelspel voor de mannen als dat voor de vrouwen begon het toernooi op de vijftiende van januari. Bij beide dubbelspelen startte het toernooi twee dagen later en het gemengd dubbelspel begon pas op de negentiende. De finale van het vrouwendubbelspel werd op vrijdag de zesentwintigste gespeeld. De finales van het mannendubbelspel en het vrouwenenkelspel vonden op zaterdag de zevenentwintigste plaats. Het toernooi werd afgesloten met de finales van het gemengd dubbelspel en het mannenenkelspel op zondag achtentwintig januari.

In het mannenenkelspel was de Zwitser Roger Federer de titelverdediger, bij de vrouwen was de titel­houd­ster, de Amerikaanse Serena Williams, afwezig. De titelverdedigers bij het mannen­dubbelspel waren de Fin Henri Kontinen en John Peers uit Australië. Bij de vrouwen ging de titel in 2017 naar Bethanie Mattek-Sands (VS) en de Tsjechische Lucie Šafářová. Titelverdediger bij het gemengd dubbelspel was het Amerikaans/ Colombiaans duo Abigail Spears en Juan Sebastián Cabal.

Bij het mannenenkelspel greep de Zwitser Roger Federer zijn zesde Australian Open-titel – het was zijn twintigste grandslamtitel in totaal. De Deense Caroline Wozniacki veroverde bij de vrouwen haar eerste grandslamtitel – hiermee keerde zij, na zes jaar, terug op de leidende positie van de wereldranglijst. De winst van het mannendubbelspel ging naar de Oostenrijker Oliver Marach en Mate Pavić uit Kroatië – voor ieder van hen was het de eerste grandslamtitel. De zege in het vrouwendubbelspel werd gegrepen door Tímea Babos (Hongarije) en de Française Kristina Mladenovic – het was hun vierde gezamenlijke grandslamtitel. Ten slotte wist het Canadees/Kroatisch duo Gabriela Dabrowski en Mate Pavić de titel in het gemengd dubbelspel te veroveren – beiden hadden éénmaal eerder een gemengd-dubbelspeltitel gewonnen.

Bij het vrouwenrolstoeltennis won de Nederlandse Diede de Groot de enkelspeltitel – in de finale versloeg zij Yui Kamiji uit Japan. In de dubbelspelfinale wonnen Yui Kamiji en de Nederlandse Marjolein Buis van het Nederlandse duo Diede de Groot en Aniek van Koot.

Toernooikalender

januari 2018
maa 15 din 16 woe 17 don 18 vrij 19 zat 20 zon 21 maa 22 din 23 woe 24 don 25 vrij 26 zat 27 zon 28
mannenenkelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde 4e ronde kwartfinale halve finale finale
vrouwenenkelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde 4e ronde kwartfinale halve finale finale
mannendubbelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde kwartfinale halve finale finale
vrouwendubbelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde kwart­finale halve finale finale
gemengd dubbelspel 1e ronde 2e ronde kwartfinale halve finale finale
Roger Federer, winnaar bij de mannen.

Enkelspel

Mannen

Zie Australian Open 2018 (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelverdediger Roger Federer was als tweede geplaatst. Hij slaagde erin zijn titel te prolongeren. In de finale won hij in vijf sets van de Kroaat Marin Čilić. Het was Federers twintigste grandslamtitel, de zesde op het Australian Open.

Caroline Wozniacki, winnares bij de vrouwen.

Vrouwen

Zie Australian Open 2018 (vrouwen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelhoudster Serena Williams had van deelname afgezien. Het toernooi werd gewonnen door de Deense Caroline Wozniacki, die in de finale zegevierde over de Roemeense nummer één, Simona Halep. Het was Wozniacki's eerste grandslamtitel.

Dubbelspel

Mannendubbelspel

Zie Australian Open 2018 (mannendubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelverdedigers Henri Kontinen en John Peers waren als tweede geplaatst – zij kwamen niet verder dan de tweede ronde. De trofee ging naar Oliver Marach uit Oostenrijk en de Kroaat Mate Pavić – in de finale versloegen zij het Colombiaanse koppel Juan Sebastián Cabal en Robert Farah Maksoud in twee sets.

Vrouwendubbelspel

Zie Australian Open 2018 (vrouwendubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bethanie Mattek-Sands en Lucie Šafářová waren de titelhoudsters. Mattek-Sands kon, als gevolg van een blessure, haar titel niet verdedigen. Šafářová, samen met landgenote Barbora Strýcová als vierde geplaatst, bereikte de kwartfinale. De titel werd gewonnen door Tímea Babos en Kristina Mladenovic, die in de eindstrijd aan twee sets genoeg hadden om de Russinnen Jekaterina Makarova en Jelena Vesnina te kloppen.

Gemengd dubbelspel

Zie Australian Open 2018 (gemengddubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelverdedigers waren Abigail Spears en Juan Sebastián Cabal – zij bereikten de kwartfinale. De titel werd dit jaar gewonnen door Gabriela Dabrowski en Mate Pavić, die in de finale zegevierden over Tímea Babos en Rohan Bopanna.

Kwalificatietoernooi (enkelspel)

Algemene regels – Aan het hoofdtoernooi (enkelspel) zullen bij de mannen en vrouwen elk 128 tennissers meedoen. De 104 beste mannen en 108 beste vrouwen van de wereldranglijst die zich inschrijven, worden rechtstreeks toegelaten. Acht mannen en acht vrouwen krijgen van de organisatie een wildcard. Voor de overige ingeschrevenen resteren dan nog zestien plaatsen bij de mannen en twaalf plaatsen bij de vrouwen in het hoofdtoernooi – deze plaatsen worden via het kwalificatietoernooi ingevuld. Aan dit kwalificatietoernooi doen nog eens 128 mannen en 96 vrouwen mee – er worden drie kwalificatieronden gespeeld.

Het kwalificatietoernooi werd gespeeld van woensdag 10 tot en met zondag 14 januari 2018. Door slechte weersomstandigheden was het toernooi met een dag verlengd.

De volgende deelnemers aan het kwalificatietoernooi wisten zich een plaats te veroveren in de hoofdtabel:

Belgen in het kwalificatietoernooi

Er waren drie vrouwelijke deelnemers:

  1. Yanina Wickmayer – tweede ronde, verloor van Priscilla Hon
  2. Ysaline Bonaventure – tweede ronde, verloor van Ivana Jorović
  3. Maryna Zanevska – eerste ronde, verloor van Viktoriya Tomova

Twee mannen deden mee:

  1. Ruben Bemelmans – kwalificeerde zich voor het hoofdtoernooi, door alle drie kwalificatiewedstrijden te winnen
  2. Arthur De Greef – eerste ronde, verloor van Mathias Bourgue

Nederlanders in het kwalificatietoernooi

Er waren drie vrouwelijke deelnemers:

  1. Lesley Kerkhove – laatste kwalificatieronde, won van het eerste reekshoofd Sachia Vickery, verloor van Anna Kalinskaja
  2. Bibiane Schoofs – laatste kwalificatieronde, won van zevende reekshoofd Naomi Broady, verloor van Ivana Jorović
  3. Arantxa Rus – eerste ronde, verloor van Ivana Jorović

Er deden geen mannen mee.

Junioren

Meisjes enkelspel
Finale: Liang En-shuo (Taiwan) won van Clara Burel (Frankrijk) met 6-3, 6-4

Meisjes dubbelspel
Finale: Liang En-shuo (Taiwan) en Wang Xinyu (China) wonnen van Violet Apisah (Papoea-Nieuw-Guinea) en Lulu Sun (Zwitserland) met 7-6, 4-6, [10-5]

Jongens enkelspel
Finale: Sebastian Korda (VS) won van Tseng Chun-hsin (Taiwan) met 7-6, 6-4

Jongens dubbelspel
Finale: Hugo Gaston (Frankrijk) en Clément Tabur (Frankrijk) wonnen van Rudolf Molleker (Duitsland) en Henri Squire (Duitsland) met 6-2, 6-2

Externe link