Mu (letter): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k →‎Gebruik: leestekens, replaced: >-6< → >−6< (2) met AWB
→‎Gebruik: μ is niet μ
Regel 6: Regel 6:


== Gebruik ==
== Gebruik ==
In de [[natuurwetenschap]] stelt de µ de [[viscositeit]] (ook: η) (stromingsleer), de [[magnetische permeabiliteit]] en de [[chemische potentiaal]] voor. In de dynamica wordt met de µ de wrijvingscoëfficiënt aangeduid.
In de [[natuurwetenschap]] stelt de letter ''μ'' de [[viscositeit]] (ook: ''η'') (stromingsleer), de [[magnetische permeabiliteit]] en de [[chemische potentiaal]] voor. In de dynamica wordt met de µ de wrijvingscoëfficiënt aangeduid.


In de statistiek en wiskunde wordt de letter ''μ'' vaak gebruikt als het [[gemiddelde|populatiegemiddelde]].
Het symbool µ wordt ook als voorvoegsel gebruikt om een factor 10<sup>−6</sup> (''micro'') aan te geven, bijvoorbeeld 5&nbsp;µm (5 [[Micrometer (lengtemaat)|micrometer]]) komt overeen met 5 × 10<sup>−6</sup> meter.


=== Micro ===
In de statistiek en wiskunde wordt ''μ'' vaak gebruikt als het [[gemiddelde|populatiegemiddelde]].
[[Unicode]] maakt onderscheid tussen U+03BC μ "Griekse kleine letter mu" en U+00B5 μ "microsymbool". In de meeste lettertypen is het verschil niet te zien.

Het microsymbool μ wordt ook als voorvoegsel gebruikt om een factor 10<sup>−6</sup> (''micro'') aan te geven, bijvoorbeeld 5&nbsp;μm (5 [[Micrometer (lengtemaat)|micrometer]]) komt overeen met 5 × 10<sup>−6</sup> meter.

Het microsymbool μ kan in computerbestanden ingevoerd worden met de toetscombinatie [[Alt Gr|Alt]]+230 in een Microsoft Windows-omgeving, of met een [[QWERTY]]-toetsenbord als ([[Control (toets)|Ctrl]]+)[[Alt Gr|Alt]]+M. Het microsymbool μ heeft een eigen toets op het Belgische [[AZERTY]]-toetsenbord.


Het symbool µ kan in computerbestanden ingevoerd worden met de toetscombinatie [[Alt Gr|Alt]]+230 in een Microsoft Windows-omgeving, of met een [[QWERTY]]-toetsenbord als ([[Control (toets)|Ctrl]]+)[[Alt Gr|Alt]]+M. µ heeft een eigen toets op het Belgische [[AZERTY]]-toetsenbord.


[[Categorie:Grieks alfabet]]
[[Categorie:Grieks alfabet]]

Versie van 27 jul 2018 12:48

De hoofdletter en kleine letter mu.
Grieks alfabet
Α α alfa Ν ν nu
Β β bèta Ξ ξ xi
Γ γ gamma Ο ο omikron
Δ δ delta Π π pi
Ε ε epsilon Ρ ρ rho
Ζ ζ zèta Σ σς sigma
Η η èta Τ τ tau
Θ θ thèta Υ υ ypsilon
Ι ι jota Φ φ phi
Κ κ kappa Χ χ chi
Λ λ lambda Ψ ψ psi
Μ μ mu Ω ω omega
Verouderde letters
digamma sho
stigma qoppa
heta sampi
san

De mu (hoofdletter Μ, kleine letter μ, Oudgrieks: μῦ) is de twaalfde letter van het Griekse alfabet. μ' is het Griekse cijfer voor 40, μ voor 40 000.

De mu wordt uitgesproken als een /m/, zoals in meeuw.

Gebruik

In de natuurwetenschap stelt de letter μ de viscositeit (ook: η) (stromingsleer), de magnetische permeabiliteit en de chemische potentiaal voor. In de dynamica wordt met de µ de wrijvingscoëfficiënt aangeduid.

In de statistiek en wiskunde wordt de letter μ vaak gebruikt als het populatiegemiddelde.

Micro

Unicode maakt onderscheid tussen U+03BC μ "Griekse kleine letter mu" en U+00B5 μ "microsymbool". In de meeste lettertypen is het verschil niet te zien.

Het microsymbool μ wordt ook als voorvoegsel gebruikt om een factor 10−6 (micro) aan te geven, bijvoorbeeld 5 μm (5 micrometer) komt overeen met 5 × 10−6 meter.

Het microsymbool μ kan in computerbestanden ingevoerd worden met de toetscombinatie Alt+230 in een Microsoft Windows-omgeving, of met een QWERTY-toetsenbord als (Ctrl+)Alt+M. Het microsymbool μ heeft een eigen toets op het Belgische AZERTY-toetsenbord.