Mildam: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wiebenln (overleg | bijdragen)
Beschrijving sterk uitgebreid met feitelijke historische en actuele gegevens over het dorp.
Wiebenln (overleg | bijdragen)
Regel 23: Regel 23:


==Beschrijving==
==Beschrijving==
Het dorp ligt ten oosten van [[Heerenveen (plaats)|Heerenveen]] aan de [[Provinciale weg 380|Schoterlandseweg]] in de bosrijke omgeving van het "landgoederenlandschap" Oranjewoud en aan de noordzijde van de rivier de [[Tjonger]]. In de dorpsvlag is dat zichtbaar gemaakt. De nabijheid van Heerenveen met haar sportfaciliteiten en infrastructuur maakt dat het een gewild woondorp is. Veel inwoners zijn ZZPer, middenstand is er nauwelijks meer. De herkomst van de naam is niet helemaal duidelijk: het zou de middelste dam (in de Tjonger) kunnen zijn of de dam van ene Melle, maar de eerste vermelding op kaarten (uit 1523) is als Meyledam. Het is gelegen op de van Noordoost naar Zuidwest lopende dekzandrug uit de derde ijstijd ten noorden van het gekanaliseerde riviertje samen met andere dorpen in de voormalige gemeente Schoterland. Het dorpsgebied liep vroeger door naar het noordwesten het bos in tot aan Brongerga, waar nu het oude kerkhofje ligt met grafkelders en klokkenstoel. Op de plaats van de huidige woonboerderij Pauwenburg was toen het rechthuis, het centrum van de macht. Ook in Mildam werd veel turf gegraven. Die werd via wijken afgevoerd naar de noordelijker gelegen Schoterlandse Compagnonsvaart. De huidige Weversbuurt verraadt dat er ook nogal wat wevers woonden op deze arme zandgronden. In Mildam bevindt zich de Tjongerschool [[Basisonderwijs (Nederland)|(basisonderwijs)]] en de [[Ecokathedraal]] van [[Louis le Roy]]. Dit is waarschijnlijk het drukst bezochte punt van Mildam. Het oudste gebouw is it Alde Tsjerkje uit 1726, sinds 1964 in gebruik als galerie van een levendig kunstenaarscollectief. Op het kerkhof staat ook één van de [[klokkenstoelen in Friesland]]. Opvallend is het uitgebreide en druk gebruikte sportcomplex met diverse voetbalvelden, tennis, jeu de boule, een gymnastiekhal en een ijsbaan.
Het dorp ligt ten oosten van [[Heerenveen (plaats)|Heerenveen]] aan de [[Provinciale weg 380|Schoterlandseweg]] in de bosrijke omgeving van het "landgoederenlandschap" Oranjewoud en aan de noordzijde van de rivier de [[Tjonger]]. In de dorpsvlag is dat zichtbaar gemaakt. De nabijheid van Heerenveen met haar sportfaciliteiten en infrastructuur maakt dat het een gewild woondorp is. Veel inwoners zijn ZZPer, middenstand is er nauwelijks meer. De herkomst van de naam is niet helemaal duidelijk: het zou de middelste dam (in de Tjonger) kunnen zijn of de dam van ene Melle, maar de eerste vermelding op kaarten (uit 1523) is als Meyledam. Het is gelegen op de van Noordoost naar Zuidwest lopende dekzandrug uit de derde ijstijd ten noorden van het gekanaliseerde riviertje samen met andere dorpen in de voormalige gemeente Schoterland. Het dorpsgebied liep vroeger door naar het noordwesten het bos in tot aan Brongerga, waar nu het oude kerkhofje ligt met grafkelders en klokkenstoel. Op de plaats van de huidige woonboerderij Pauwenburg was toen het rechthuis, het centrum van de macht. Ook in Mildam werd veel turf gegraven. Die werd via wijken afgevoerd naar de noordelijker gelegen Schoterlandse Compagnonsvaart. De huidige Weversbuurt verraadt dat er ook nogal wat wevers woonden op deze arme zandgronden. In Mildam bevindt zich de Tjongerschool [[Basisonderwijs (Nederland)|(basisonderwijs)]] en de [[Ecokathedraal]] van [[Louis le Roy]]. Dit is waarschijnlijk het drukst bezochte punt van Mildam. Het oudste gebouw is it Alde Tsjerkje uit 1726, sinds 1964 in gebruik als galerie van een levendig kunstenaarscollectief. Op het kerkhof staat ook één van de [[klokkenstoelen in Friesland]]. Opvallend is het uitgebreide en druk gebruikte sportcomplex met diverse voetbalvelden, tennis, jeu de boule, een gymnastiekhal en een ijsbaan. Het mooiste aanzicht op het dorp is vanaf het fietspad langs de Tjonger.
[[File:Mildam, brug en brugwachtershuis aan de Tjonger in de winter.jpg|thumb|17 januari 2016, met iPhone]]

<gallery widths="150" heights="150">
<gallery widths="150" heights="150">
Bestand:Ecokathedraal-Mildam-2003.jpg|Ecokathedraal
Bestand:Ecokathedraal-Mildam-2003.jpg|Ecokathedraal

Versie van 30 jul 2018 22:07

Mildam
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Mildam (Friesland)
Mildam
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Heerenveen Heerenveen
Coördinaten 52° 56′ NB, 6° 0′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 jan 2006)
724
Overig
Postcode 8454
Netnummer 0513
Belangrijke verkeersaders N380
Detailkaart
Kaart van Mildam
Foto's
Mildam
Mildam
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Mildam (Fries: Mildaam) is een dorp in de gemeente Heerenveen, provincie Friesland (Nederland).

Beschrijving

Het dorp ligt ten oosten van Heerenveen aan de Schoterlandseweg in de bosrijke omgeving van het "landgoederenlandschap" Oranjewoud en aan de noordzijde van de rivier de Tjonger. In de dorpsvlag is dat zichtbaar gemaakt. De nabijheid van Heerenveen met haar sportfaciliteiten en infrastructuur maakt dat het een gewild woondorp is. Veel inwoners zijn ZZPer, middenstand is er nauwelijks meer. De herkomst van de naam is niet helemaal duidelijk: het zou de middelste dam (in de Tjonger) kunnen zijn of de dam van ene Melle, maar de eerste vermelding op kaarten (uit 1523) is als Meyledam. Het is gelegen op de van Noordoost naar Zuidwest lopende dekzandrug uit de derde ijstijd ten noorden van het gekanaliseerde riviertje samen met andere dorpen in de voormalige gemeente Schoterland. Het dorpsgebied liep vroeger door naar het noordwesten het bos in tot aan Brongerga, waar nu het oude kerkhofje ligt met grafkelders en klokkenstoel. Op de plaats van de huidige woonboerderij Pauwenburg was toen het rechthuis, het centrum van de macht. Ook in Mildam werd veel turf gegraven. Die werd via wijken afgevoerd naar de noordelijker gelegen Schoterlandse Compagnonsvaart. De huidige Weversbuurt verraadt dat er ook nogal wat wevers woonden op deze arme zandgronden. In Mildam bevindt zich de Tjongerschool (basisonderwijs) en de Ecokathedraal van Louis le Roy. Dit is waarschijnlijk het drukst bezochte punt van Mildam. Het oudste gebouw is it Alde Tsjerkje uit 1726, sinds 1964 in gebruik als galerie van een levendig kunstenaarscollectief. Op het kerkhof staat ook één van de klokkenstoelen in Friesland. Opvallend is het uitgebreide en druk gebruikte sportcomplex met diverse voetbalvelden, tennis, jeu de boule, een gymnastiekhal en een ijsbaan. Het mooiste aanzicht op het dorp is vanaf het fietspad langs de Tjonger.

17 januari 2016, met iPhone

Geboren

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Mildam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.