Erwin Schrödinger: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
757 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
Zo gelukkig was hun huwelijk niet. Ze hebben ooit echtscheiding overwogen.
(Zo gelukkig was hun huwelijk niet. Ze hebben ooit echtscheiding overwogen.)
 
== Persoonlijk leven ==
SchrödingerIn had1920 eenhuwde lang,Schrödinger gelukkigAnnemarie en zeer [[Open relatie|open huwelijk]] met zijn echtgenote Annemarie(Anny) Bertel, de dochter van een gerespecteerdeSalzburgse chemicusfotograaf, acteur en industrieel. HijOp was24 eenmaart vroegewerd voorstanderer vaneen openkatholieke relatiesceremonie engevierd seksuelein vrijheidAnny’s voorparochie en tijdenstwee hetweken huwelijk.later, Ditop viel6 nietapril, altijdnog goedéén in deeen vooroorlogseevangelische nogkerk. conservatieveHet cultuurkoppel inbleef hetkinderloos<ref>Volgens westen.biograaf Hij[[Walter hieldJohn nauwgezetMoore|Walter eenMoore]] dagboekverlangde bijAnny metwel analysesnaar kinderen, namenmaar enhad datahet overkoppel zijnslechts talrijkeuitzonderlijk seksuelebetrekkingen escapades,met waaronderelkaar. eenSchrödinger tienermeisjeschreef datin hijzijn haddagboek: verleid“Ik enheb bezwangerdAnny terwijlgraag hijals invriendin, dienstmaar was alsverafschuw haar wiskundeleraar.<ref>{{Linkop NNDBseksueel naam|id=308/000072092}}vlak”.</ref>, Hoewelmaar zijnSchrödinger eigenhad huwelijktalrijke kinderloosbuitenechtelijke bleef,escapades hadtijdens hijzijn buitenechtelijkeleven kinderenen bijheeft ten minste drie vanbuitenechtelijke zijnkinderen verwekt bij andere maîtressesvrouwen. Een van deze kinderen was Ruth Georgie Erica March, de op 30 mei 1934 in Oxford geboren dochter van hem en Hilde March. Hilda was, de vrouw van zijn collegaassistent [[Arthur March]], die op zijn beurt een minnaar was van Schrödingers vrouw Annemarie.
Schrödinger leed aan [[tuberculose]] en verbleef in de jaren 1920 verschillende malen in een [[sanatorium]] in het Zwitserse [[Arosa]]. Het was ook daar dat hij zijn bekende golfvergelijking heeft opgesteld.
[[Bestand:Grave Schroedinger.jpg|thumb|Graf van Erwin en Anny Schrödinger in Alpbach. Op het graf staat zijn bekende vergelijking.]]
Hij stierf in [[Wenen]] op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose en werd begraven in [[Alpbach]] in Oostenrijk, op een [[Rooms-Katholieke Kerk|katholieke]] begraafplaats. Alhoewel Schrödinger geen katholiek was, gaf de priester die verantwoordelijk was voor de begraafplaats toch toestemming om hem daar te begraven, nadat hij vernomen had dat Schrödinger lid was van de [[Pauselijke Academie voor de Wetenschappen]]. Zijn vrouw stierf vier jaar later op 3 oktober 1965.
 
== Oeuvre ==
35.156

bewerkingen

Navigatiemenu