Folsomcultuur: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Folsom point.png|thumb|Een [[Folsom-punt]]]]
De '''Folsomcultuur''' of het '''Folsomcomplex''' is een [[archeologische cultuur]] van [[Oudste bewoners van Amerika|paleo-indianen]] in het midden van [[Noord-Amerika]]. Het Folsomcomplex dateert van 9000 à 8000 v.Chr. en ontstond vermoedelijk uit de eerdere [[Cloviscultuur]]. Het cultuurcomplex werd in de [[Great Plains]] opgevolgd door de [[Planocultuur|Planoculturen]]. Kenmerkend zijn de [[Folsom-punt|Folsom-speerpunten]] en de ''kill sites'' waar [[Amerikaanse bizon|bizons]] ge[[slacht]] en versneden werden, en waar [[werktuig]]en zijn teruggevonden.
De '''Folsomcultuur''', het '''Folsomcomplex''' of de '''Lindenmeiercultuur'''<ref name=manitoba>{{en}} Brian Schwimmer, Virginia Petch en Linda Larcombe, [http://www.umanitoba.ca/faculties/arts/anthropology/manarchnet/chronology/paleoindian/folsom.html "Folsom Traditions"], Manitoba Archaeological Society, 1998, online geraadpleegd op 8 augustus 2018.</ref> is een [[archeologische cultuur]] van [[Oudste bewoners van Amerika|paleo-indianen]] in het midden van [[Noord-Amerika]]. De term werd voor het eerst gebruikt in 1927 en verwijst naar de Folsom-punten, vernoemd naar een vindplaats in [[Folsom (New Mexico)]].


Het Folsomcomplex dateert van 9000 à 8000 v.Chr. en ontstond uit de eerdere [[Cloviscultuur]]. Het cultuurcomplex werd in de [[Great Plains]] opgevolgd door de [[Planocultuur|Planoculturen]]. Kenmerkend zijn de [[Folsom-punt|Folsom-speerpunten]] en de ''kill sites'' waar [[Amerikaanse bizon|bizons]] (''[[Bison antiquus]]'') ge[[slacht]] en versneden werden, en waar [[werktuig]]en zijn teruggevonden.
De term werd voor het eerst gebruikt in 1927 en verwijst naar de Folsom-punten, vernoemd naar een vindplaats in [[Folsom (New Mexico)]].


De volken van de Folsomcultuur pasten zich aan aan het veranderende klimaat, de terugtrekkende [[gletsjer]]s en het uitsterven van de [[megafauna]]. Ze joegen op bizons, die ze vermoedelijk in grote groepen in het nauw dreven. In vergelijk met de Cloviscultuur maakten ze kleinere projectielpunten met dunnere messen. Mogelijk werden de punten ook gebruikt op speren in combinatie met een [[Speerwerper (hulpmiddel)|speerwerper of atlatl]]. Na het [[jachtseizoen]] gingen de stammen wellicht opnieuw uit elkaar tot het volgende seizoen. Over het nederzettingspatroon is weinig bekend.<ref name=manitoba />
{{meebezig}}

{{Appendix}}


[[Categorie:Archeologische cultuur]]
[[Categorie:Archeologische cultuur]]

Versie van 8 aug 2018 11:51

Een Folsom-punt

De Folsomcultuur, het Folsomcomplex of de Lindenmeiercultuur[1] is een archeologische cultuur van paleo-indianen in het midden van Noord-Amerika. De term werd voor het eerst gebruikt in 1927 en verwijst naar de Folsom-punten, vernoemd naar een vindplaats in Folsom (New Mexico).

Het Folsomcomplex dateert van 9000 à 8000 v.Chr. en ontstond uit de eerdere Cloviscultuur. Het cultuurcomplex werd in de Great Plains opgevolgd door de Planoculturen. Kenmerkend zijn de Folsom-speerpunten en de kill sites waar bizons (Bison antiquus) geslacht en versneden werden, en waar werktuigen zijn teruggevonden.

De volken van de Folsomcultuur pasten zich aan aan het veranderende klimaat, de terugtrekkende gletsjers en het uitsterven van de megafauna. Ze joegen op bizons, die ze vermoedelijk in grote groepen in het nauw dreven. In vergelijk met de Cloviscultuur maakten ze kleinere projectielpunten met dunnere messen. Mogelijk werden de punten ook gebruikt op speren in combinatie met een speerwerper of atlatl. Na het jachtseizoen gingen de stammen wellicht opnieuw uit elkaar tot het volgende seizoen. Over het nederzettingspatroon is weinig bekend.[1]