Siddebuursterveen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
21 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
De Veendijk vormde oorspronkelijk een lage kade, die omstreeks 1466 is aangelegd in het verlengde van de [[Zomerdijk]], in opdracht van het [[Generale Zijlvest der Drie Delfzijlen]]/ Dit om het achterliggende gebied te beschermen tegen het water dat vanuit de venen rond Sappemeer via het dal van de [[Sijpe]] naar zee stroomde. Het onderhoud gebeurde vooral door Appingedam. Later moest het dijkje ook het zeewater van de Dollard keren. De [[Dollard]]overstromingen hebben het achterliggende gebied nooit bereikt, omdat hier in de zestiende eeuw nog een hoogveenpakket lag; de kleiafzettingen bleven beperkt tot het dal van de Sijpe. Nog tijdens de [[Allerheiligenvloed (1570)|Allerheiligenvloed]] van 1570 werd in Siddeburen een compleet huis met zijn venige ondergrond door het water weggevoerd; de provinciekaart van Ludolf Tjarda van Starkenborgh van omstreeks 1681 tekent hier nog steeds een hoogveenpakket.
 
De Veendijk liep verder langs Hellum, Schildwolde en Slochteren tot Froombosch, waar nog rond 1800 verspreide bewoning langs de dijk te vinden was. Hier sloot hij aan bij de [[Lodijk (Kropswolde)|Lodijk]]. Nu het veen is verdwenen, behoort dit gebied tot de laagste delen van de provincie Groningen.
 
Nu het veen is verdwenen, behoort dit gebied tot de laagste delen van de provincie Groningen.
 
Het afgelegen buurtje telde rond 1850 tien huizen met 70 inwoners. Het is in de eerste helft van de twintigste eeuw grotendeels van de kaart verdwenen. De school ''op de Veendijk'' (halverwege het huidige Veendijk en Eelshuis) sloot omstreeks 1870 haar deuren. Alleen de bebouwing rond café 'Veenlust', een oude pleisterplaats op de weg tussen Noordbroek en Siddeburen, bleef bestaan.
17.473

bewerkingen

Navigatiemenu