Professor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Universiteit is samengegaan met de business uni tot de Aalto Universiteit
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele app Bewerking via iOS-app
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Mathematics lecture at the Helsinki University of Technology.jpg|{{largethumb}}|Een wiskundecollege aan de voormalige Technische Universiteit van Helsinki]]
[[Bestand:Mathematics lecture at the Helsinki University of Technology.jpg|{{largethumb}}|Een wiskundecollege aan de voormalige Technische Universiteit van Helsinki]]
'''Professor''' (afkorting: ''prof.'') is in [[Nederland]] de (aanspreek)titel voor een [[hoogleraar]], terwijl het in [[Vlaanderen]] de aanspreektitel is van [[docent]]en aan een academische instelling (universiteit, hogescholen met masteropleiding). Zo worden in Vlaanderen zowel een [[docent]], [[hoofddocent]], [[hoogleraar]], [[Hoogleraar|gewoon hoogleraar]] als [[buitengewoon hoogleraar]] met professor aangesproken. In Vlaanderen worden ook priesters-leraars in colleges en [[seminarie]]s professor genoemd. In het Frans kan ''professeur'' zowel 'hoogleraar' als 'onderwijzer' betekenen.
'''Professor''' (afkorting: ''prof.'') is in [[Nederland]] de (aanspreek)titel voor een [[hoogleraar]], terwijl het in [[Vlaanderen]] de aanspreektitel is van [[docent]]en aan een academische instelling (universiteit, hogescholen met masteropleiding).


In Nederland wordt de titel professor alleen verleend aan degenen die verbonden zijn aan een universiteit en daar de functie van hoogleraar vervullen.
In Nederland wordt de titel professor alleen verleend aan degenen die in de functie hoogleraar zijn verbonden aan een universiteit. In Vlaanderen worden zowel een [[docent]], [[hoofddocent]], [[hoogleraar]] als [[buitengewoon hoogleraar]] met professor aangesproken, en bovendien ook priesters-leraars in colleges en [[seminarie]]s. In het Frans kan ''professeur'' zowel 'hoogleraar' als 'onderwijzer' betekenen.


== Achtergrond ==
== Achtergrond ==

Versie van 26 aug 2018 17:38

Een wiskundecollege aan de voormalige Technische Universiteit van Helsinki

Professor (afkorting: prof.) is in Nederland de (aanspreek)titel voor een hoogleraar, terwijl het in Vlaanderen de aanspreektitel is van docenten aan een academische instelling (universiteit, hogescholen met masteropleiding).

In Nederland wordt de titel professor alleen verleend aan degenen die in de functie hoogleraar zijn verbonden aan een universiteit. In Vlaanderen worden zowel een docent, hoofddocent, hoogleraar als buitengewoon hoogleraar met professor aangesproken, en bovendien ook priesters-leraars in colleges en seminaries. In het Frans kan professeur zowel 'hoogleraar' als 'onderwijzer' betekenen.

Achtergrond

De term professor stamt uit het Latijn ('profiteri', voltooid deelwoord 'professus') en de oorspronkelijke betekenis is diegene die de professie van het openbare lesgeven uitoefent. Tevens betekent het hij die publiekelijk claimt een expert te zijn.

Een buitengewoon hoogleraar of bijzonder hoogleraar verliest tien jaar na afloop van zijn of haar (meest tijdelijke) aanstelling deze rechten, en noemt zich gewoonlijk na die tijd niet langer professor. Als een hoogleraar met emeritaat ('pensioen') is, mag hij de functieaanduiding prof. blijven gebruiken, maar hij heeft tevens het recht gekregen om het bijvoeglijk naamwoord emeritus (Latijn voor 'uitgediend') aan zijn functietitel toe te voegen: em. prof. dr. J.A. Smit.

Professor in fictie

In fictie wordt de titel vaak vooral gebruikt om aan te geven dat iemand erg slim of geleerd is, ook voor personages die niet doceren aan een academische instelling. Fictieve professoren lijken ook vaak van alle markten thuis te zijn, daar waar een echte professor altijd gespecialiseerd is in een bepaald vakgebied.

Binnen de fictie bestaan enkele vaste stereotypen van professoren zoals de gestoorde professor en de verstrooide professor.

Zie ook