Scheermes: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 140.82.57.97 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door MoiraMoira
Regel 14: Regel 14:
{{Zie hoofdartikel|open scheermes}}
{{Zie hoofdartikel|open scheermes}}


Rechte of [[open scheermes]]sen met stalen blad, die nu nog door [[kapper]]s worden gebruikt, waren vroeger algemeen. In sommige landen zijn ze dat nu nog steeds. Aan het begin van de 21e eeuw is er een zekere revival van het scheren met het klassieke open scheermes.<ref>Leo de Brouwer, Peter van Lierop. Gladde Jongens, de kunst van het scheren. 159 pp Halewijck, 2007</ref>
Rechte of [[open scheermes]]sen met stalen blad, die nu nog door [[kapper]]s worden gebruikt, waren vroeger algemeen. In sommige landen zijn ze dat nu nog steeds. Aan het begin van de 21e eeuw is er een zekere heropkomst van het scheren met het klassieke open scheermes.<ref>Leo de Brouwer, Peter van Lierop. Gladde Jongens, de kunst van het scheren. 159 pp Halewijck, 2007</ref>


== Veiligheidsscheermes ==
== Veiligheidsscheermes ==

Versie van 28 sep 2018 23:52

Dit artikel gaat over het snijgereedschap. Voor filosofische principes geïnspireerd op het scheermes, zie Ockhams scheermes of Scheermes van Hanlon. Voor de schelpdieren, zie Ensis.
Antiek scheermes

Een scheermes is een stuk gereedschap dat voornamelijk gebruikt wordt voor het scheren van ongewenst lichaamshaar. Als soort kan het een open scheermes, een veiligheidsscheermes of een elektrisch scheerapparaat zijn.

Vroege scheermessen

Scheermessen kwamen reeds voor in de bronstijd (vondsten dateren tot 18.000 v.C.). Meestal waren ze ovaal met een klein scheerblad uit een van de korte kanten, gemaakt van brons.

In zijn simpelste vorm is een scheermes een stalen blad dat aan een handvat vastzit.

Open scheermes

Bronzen scheermes.
Zie open scheermes voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rechte of open scheermessen met stalen blad, die nu nog door kappers worden gebruikt, waren vroeger algemeen. In sommige landen zijn ze dat nu nog steeds. Aan het begin van de 21e eeuw is er een zekere heropkomst van het scheren met het klassieke open scheermes.[1]

Veiligheidsscheermes

Zie Veiligheidsscheermes voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eerste veiligheidsscheermes werd ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw. De eerste scheerbladen moesten constant geslepen worden en raakten snel versleten, waardoor ze ook duur waren. Bij het eerste veiligheidsscheermes werd gebruikgemaakt van een gesmeed blad. Er wordt speciale scheerzeep en water bij gebruikt.

Veiligheidsscheermes met verwisselbare mesjes

In 1901 vond de Amerikaanse uitvinder King Camp Gillette het veiligheidsscheermes met verwisselbare mesjes uit. Gillettes dunne scheerblad werd door het scheerapparaat bedekt, en beschermde de huid zo tegen diepe sneden. Plastic wegwerpkrabbertjes en apparaten met meerdere mesjes, vaak met twee tot zelfs vijf scheervlakjes, hebben het systeem van Gillette tegenwoordig grotendeels vervangen.

Cassette scheermes

Cassette scheermesjes werden in de jaren '60 ontwikkeld en zijn vandaag de dag de meest gebruikte scheermesjes. Net als bij het krabbertje wordt het handvat hergebruikt echter zitten de mesjes in een cassette met 2, 3 of meer mesjes samen.

Wegwerp mesje

Bij het wegwerp mesje zit het scheermes in een houder die met het mes in zijn geheel wordt weggegooid na gebruik. Slijpen of vervangen van het mesje is bij deze modellen niet mogelijk.

Scheerapparaat

Zie Scheerapparaat voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het elektrische scheerapparaat heeft elektrisch aangedreven bewegende of draaiende messen. Een belangrijk verschil met traditionele messen is dat geschoren wordt zonder gebruik van water en zeep.

Zoek scheermes op in het WikiWoordenboek.