Leem: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
56 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
In ieder geval dit
(Aanvulling leemstuc, leem als tegellijm.)
Labels: Visuele tekstverwerker Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
(In ieder geval dit)
Met ''pure leem'' wordt ofwel löss of silt bedoeld. Leem om mee te bouwen of [[Stukadoor|stucen]] kent vele verschillende gradaties in structuur en opbouw. Zogenaamde vette leem bevat veel [[klei]], terwijl arme of schrale leem tot wel 60% zand of silt bevat.↵Leemstuc is geschikt voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten. Het is niet brandbaar en is qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Bijzonder zijn de eigenschappen van leem: brandveiligheid, vochtstabilisatie, temperatuurregulatie, warmteaccumulatie en de dampdoorlatendheid. Het kan daardoor vocht reguleren. En leem blijft relatief koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast is het antistatisch en biedt bescherming tegen straling.↵Voor het maken van lemen wanden wordt de [[Vitselstek]]-techniek toegepast.
 
<big>'''===Wanden van leem mbv houten karkas'''</big>===
Een moderne methode is om lemen wanden te voorzien van een houten karkas (palen vertikaalverticaal met panlatten opgetimmerd (horizontaal op de palen aangebracht, ca. 20cm tussenruimte). Deze methode kan en als voorzetwand en/of als tussenwand worden toegepast. Het karkas kan gebruikt worden om allerlei leidingen in aan te brengen (electra, gas, water, etc.). De panlatten bieden een goede (geleide) mogelijkheid om warmtemuren te maken. Het karkas wordt gevuld met lichte stroleem (stro dat in leem gedrenkt is, ook we vertinnen genoemd). Vervolgens wordt de wand in 3 fasen/lagen gestuct: 1 grof (raaplaag), 2 fijn (vlaklaag), 3 toplaag (op kleur).
 
Een moderne methode is om lemen wanden te voorzien van een houten karkas (palen vertikaal met panlatten opgetimmerd (horizontaal op de palen aangebracht, ca. 20cm tussenruimte). Deze methode kan en als voorzetwand en/of als tussenwand worden toegepast. Het karkas kan gebruikt worden om allerlei leidingen in aan te brengen (electra, gas, water, etc.). De panlatten bieden een goede (geleide) mogelijkheid om warmtemuren te maken. Het karkas wordt gevuld met lichte stroleem (stro dat in leem gedrenkt is, ook we vertinnen genoemd). Vervolgens wordt de wand in 3 fasen/lagen gestuct: 1 grof (raaplaag), 2 fijn (vlaklaag), 3 toplaag (op kleur).
 
'''<big>Lemen wanden betegelen</big>'''
 
'''<big>===Lemen wanden betegelen</big>''' ===
Leem kan ook gebruikt worden om (lemen) wanden te betegelen zoals in keuken, douche, toilet e.d. Leemgeplakte tegels kunnen naderhand goed en in zijn geheel verwijderd en hergebruikt worden.
 
Leem, meestal fluviatiel, wordt sinds de oudheid gebruikt voor het vervaardigen van [[aardewerk]] en met name [[majolica]]. In de natuur komt leem in verschillende kleuren voor, er bestaat rode en witte leem. Van leem gemaakt aardewerk wordt [[Glazuur (aardewerk)|geglazuurd]] met lood- of tinglazuur.
 
== GolemZie ook ==
* [[Golem (legende)]] (lemen man uit de joodse traditie)
In de joodse traditie bestaat een man uit leem vervaardigd, de [[Golem (legende)|Golem]].
 
{{Appendix|2=
88.745

bewerkingen

Navigatiemenu