Leem: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
34 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
Diverse (taal)redactie. Voor stuccen zie de woordenlijst van de Taalunie, die volgen we hier.
(In ieder geval dit)
(Diverse (taal)redactie. Voor stuccen zie de woordenlijst van de Taalunie, die volgen we hier.)
 
== Leem als bouwmateriaal ==
Met ''pure leem'' wordt ofwel löss of silt bedoeld. Leem om mee te bouwen of [[Stukadoor|stucenstuccen]] kent vele verschillende gradaties in structuur en opbouw. Zogenaamde vette leem bevat veel [[klei]], terwijl arme of schrale leem tot wel 60% zand of silt bevat.
Leemstuc is geschikt voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten. Het is niet brandbaar en is qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Bijzonder zijn de eigenschappen van leem: brandveiligheid, vochtstabilisatie, temperatuurregulatie, warmteaccumulatie en de dampdoorlatendheid. Het kan daardoor vocht reguleren. En leem blijft relatief koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast is het antistatisch en biedt bescherming tegen straling.
Voor het maken van lemen wanden wordt de [[Vitselstek]]-techniek toegepast.
 
Met ''pure leem'' wordt ofwel löss of silt bedoeld. Leem om mee te bouwen of [[Stukadoor|stucen]]stuccen kent vele verschillende gradaties in structuur en opbouw. Zogenaamde vette leem bevat veel [[klei]], terwijl arme of schrale leem tot wel 60% zand of silt bevat.↵Leemstuc is geschikt voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten. Het is niet brandbaar en is qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Bijzonder zijn de eigenschappen van leem: brandveiligheid, vochtstabilisatie, temperatuurregulatie, warmteaccumulatie en de dampdoorlatendheid. Het kan daardoor vocht reguleren. En leem blijft relatief koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast is het antistatisch en biedt bescherming tegen straling.↵Voor Voor het maken van lemen wanden wordt vanouds de [[Vitselstekvitselstek]]-techniek toegepast.
 
=== Moderne bouwwijze ===
===Wanden van leem mbv houten karkas===
Een moderne methode is om lemen wanden te voorzienmaken vangebruikt een houten karkas. (palenStaanders verticaalworden met panlattenom opgetimmerdde (horizontaal20 opcm de palenhorizontaal aangebracht,aangebrachte ca.[[panlat]]ten 20cm tussenruimte)opgetimmerd. Deze methode kan envoor alseen voorzetwand en/of als tussenwand worden toegepast. Het karkas kan gebruikt worden om allerlei leidingen in aan te brengen (electra,voor gaselektra, water, etc.)gas en dergelijke. De panlatten bieden een goede (geleide) mogelijkheid om [[Warmtemuur|warmtemuren]] te maken. Het karkas wordt gevuld met lichte stroleem (stro dat in leem gedrenkt is, dit wordt ook wewel vertinnen genoemd). Vervolgens wordt de wand in 3drie fasen/lagen gestuct: 1 grof (raaplaag), 2 fijn (vlaklaag), 3en toplaag (op kleur).
 
=== Lemen wanden betegelen ===
Leem kan ook gebruikt worden om (lemen) wanden te betegelen zoals in keuken, douche, toilet e.d. Leemgeplakte tegels kunnen naderhand goed en in zijn geheel worden verwijderd, enbijvoorbeeld hergebruiktvoor wordenherbruik.
 
== Leem als grondstof voor aardewerk ==
[[Bestand:BLW Dish with man on horseback.jpg|thumb|Italiaanse majolica uit de [[renaissance]]tijd]]
Leem, meestal [[fluviatiel]], wordt sinds de oudheid gebruikt voor het vervaardigen van [[aardewerk]] en met name [[majolica]]. In de natuur komt leem in verschillende kleuren voor, er bestaat rode en witte leem. Van leem gemaakt aardewerk wordt [[Glazuur (aardewerk)|geglazuurd]] met [[Loodglazuur|lood-]] of [[tinglazuur]].
 
== Zie ook ==
70.959

bewerkingen

Navigatiemenu