Boom (uitgeverij): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 15: Regel 15:


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
De firma is al vijf generaties lang in het bezit van de familie Boom. De basis voor het bedrijf werd gelegd in 1841 toen [[apotheker]] J.A. Boom een [[drukkerij]] kocht en begon met het uitgeven van de ''[[Meppeler Courant]]''. Jarenlang legde het bedrijf zich met name toe op het uitgeven van kranten maar na de [[Tweede Wereldoorlog]] werd ook een boekentak gestart. In 1966 ontvangt het bedrijf het [[predicaat Koninklijk]]. De jaren daarna groeide het bedrijf door en werden ook [[Overname|overnames]] gepleegd.
De firma is al vijf generaties lang in het bezit van de familie Boom. De basis voor het bedrijf werd gelegd in 1841 toen [[apotheker]] J.A. Boom een [[drukkerij]] kocht en begon met het uitgeven van de ''[[Meppeler Courant]]''. Jarenlang legde het bedrijf zich met name toe op het uitgeven van kranten maar na de [[Tweede Wereldoorlog]] werd ook een boekentak gestart. In 1966 ontvangt het bedrijf het [[predicaat Koninklijk]]. De decennia daarna groeide het bedrijf door en werden ook [[Overname|overnames]] gepleegd waaronder [[Sdu|Academic Service]] in 2015.<ref>[https://www.boomhogeronderwijs.nl/over-ons/boom-hoger-onderwijs Boom hoger onderwijs] Over Boom hoger onderwijs, bezocht 4-10-2018</ref>


== Uitgaven ==
== Uitgaven ==

Versie van 4 okt 2018 07:25

Koninklijke Boom uitgevers
Oprichting 1841
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Meppel
Website http://www.boom.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Koninklijke Boom uitgevers is een Nederlandse uitgeverij, opgericht in 1841 te Meppel. De groep bestaat uit uitgeverij Boom, uitgeverij Boom Nelissen, Boom test uitgevers, SUN, Boom uitgevers Den Haag en Uitgeverij Edu’Actief.

Uitgeverij Boom is lid van het Nederlands Uitgeversverbond, en van de GAU (Groep Algemene Uitgevers), de UVW (Groep Uitgevers voor Vak en Wetenschap (UVW dubbel) en de GEU (Groep Educatieve Uitgeverijen).

Geschiedenis

De firma is al vijf generaties lang in het bezit van de familie Boom. De basis voor het bedrijf werd gelegd in 1841 toen apotheker J.A. Boom een drukkerij kocht en begon met het uitgeven van de Meppeler Courant. Jarenlang legde het bedrijf zich met name toe op het uitgeven van kranten maar na de Tweede Wereldoorlog werd ook een boekentak gestart. In 1966 ontvangt het bedrijf het predicaat Koninklijk. De decennia daarna groeide het bedrijf door en werden ook overnames gepleegd waaronder Academic Service in 2015.[1]

Uitgaven

De boekendivisies van het bedrijf zijn met name in de Randstad actief en brengen landelijke uitgaves op de markt in onder andere de juridische en fiscale markt. Ook is er een uitgeef-afdeling die zich richt op architectuurboeken, SUN.

Het bedrijf is actief op de algemene, wetenschappelijke, educatieve en professionele markt. De uitgaven, verdeeld over vier imprints, bestaan uit boeken, maar ook uit tijdschriften, cd-roms, losbladige uitgaven en websites. Er zijn bijna 1400 leverbare titels, waaronder tien tijdschriften.

Bij het imprint Boom verschijnen titels op het gebied van filosofie, psychologie, pedagogie, religie en geschiedenis. Daarnaast vertalingen van filosofen als Immanuel Kant, Blaise Pascal, Charles Montesquieu en Peter Sloterdijk. Ook worden de volledige werken van Sigmund Freud uitgegeven. Een andere lijn van uitgaven is 'Nederlands als tweede taal', die immigranten van allerlei opleidingsniveaus in staat wil stellen de Nederlandse taal te leren.

Onder het SUN-label verschijnen vertalingen van internationale theoretische titels, overzichtswerken en publicaties in samenwerking met technische universiteiten. Boom test uitgevers is actief op het gebied van psychodiagnostiek. Uitgeverij Boom Nelissen is gespecialiseerd in management- en coachingsliteratuur. Ook publiceert ze titels voor professionals in het sociaal-agogische werkveld, over persoonlijke en professionele leer- en ontwikkeltrajecten.

Boom regionale uitgevers

Boom uitgevers Nieuwsmedia (voorheen Boom regionale uitgevers) is de tak van het bedrijf die kranten uitgeeft. Het is gevestigd in Meppel. De uitgeverij in Meppel richt zich naast abonnements-kranten als de Meppeler Courant en de Steenwijker Courant vooral ook op gratis huis-aan-huisbladen. Verder is er in Meppel een kabelkrant van het bedrijf. Het onderdeel wordt in 2017 overgenomen door de NDC mediagroep.

De volgende kranten worden uitgegeven in Drenthe en delen van Overijssel, Friesland (de Stellingwerven) en Flevoland:

Abonneekranten (ook digitale abonnementen zijn mogelijk):

Huis-aan-huisbladen (1x per week): Asser Courant, Coevorden huis aan huis, Dedemsvaartse Courant, Drenthe Journaal, Emmen.nu, Flevopost, Hoogeveen.nu, De Nieuwe Meppeler, De Krant van Midden-Drenthe, De Staphorster, Steenwijkerland Expres, Weststellingwerf & Ooststellingwerf Totaal, De Westervelder en De Wolder Courant

Externe link

  1. Boom hoger onderwijs Over Boom hoger onderwijs, bezocht 4-10-2018