Braziliaans jiujitsu: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
[[Bestand:GABRIEL VELLA vs ROMINHO 51.jpg|thumb|150px|Een wedstrijd tussen twee BJJ beoefenaars tijdens de wereldkampioenschappen Jiu Jitsujiujitsu in 2009]]
[[Bestand:Fernando Yamasaki2.JPG|thumb|150px|Fernando Yamasaki en Mathieu Peters, uitreiking zwarte band begin 2007.]]
 
'''Braziliaanse Jiu Jitsujiujitsu''' (BJJ) is een [[Vechtkunst|krijgskunst]] die zich richt op [[grappling]] met de nadruk op grondgevechten. Het doel is een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat een aanvaller zo snel mogelijk "afklopt". Het is gebaseerd op een aangepaste variant van het traditionele Japanse [[jiu Jitsujiujitsu]], genaamd "Jiu-do". Het idee is dat zacht wint van hard. Met andere woorden, een kleinkleiner, zwakker persoon kan met de juiste technieken en bewegingen zichzelf verdedigen tegen een sterker ensterkere, grotere aanvaller. Men kan het beoefenen als zelfverdediging of tijdens speciale grappling- of [[Mixed Martial Arts]]-toernooien.
Sparren en continu herhalen van oefeningen spelen een belangrijke rol in trainingen. Het gaat vooral om de prestatie die geleverd wordt, met name tijdens wedstrijden en toernooien.
 
Soms wordt de krijgskunst ook wel Gracie Jiu Jitsu (GJJ) genoemd, maar deze naam is gepatenteerd door Rorion Gracie en refereert aan de stijl die hij en zijn leraren uitdroegen. Andere leden van de Gracie-familie hebben iets vergelijkbaars zoals Charles Gracie en Renzo Gracie. Elke stijl heeft zijn eigen, unieke aspecten, maar wordt gekend als Braziliaans Jiu Jitsu.
 
Ook het graduatiesysteem is anders dan in het traditionele jiu jitsujiujitsu.
Hierbij wordt naar inzicht van de leraar, alle "gordels" van dezelfde kleur verslaan of door middel van wedstrijden.
Daarbij zijn er minder gordels, dus is het niveau van een iemand met een witte gordel minder nauwkeurig in te schatten.
 
== België ==
Het BJJ kwam halverwege de jaren negentig van de 20e eeuw naar Europa. Het was de Nederlandse, eerste generatie UFC-vechter, Remco Pardoel die het Braziliaanse Jiu Jitsujiujitsu in Nederland/Europa introduceerde.
Inmiddels bestaan er in Europa tientallen scholen waar les wordt gegeven in BJJ.
 
Over het algemeen is er een goede verstandhouding tussen de verschillende clubs en teams. De wedstrijdvechters in België trainen vaak samen, ongeacht het team of affiliatie. Dit zorgt ervoor dat het niveau in België gestegen is.
 
In het verleden waren velen genoodzaakt om steeds naar het buitenland te trekken voor wedstrijden en seminaries. In de 21e eeuw richten de clubs zelf meer en meer stages, seminaries en wedstrijden in om hun niveau te verhogen. Ondertussen heeft België zelf al tal van goede lesgevers voortgebracht waardoor men tegenwoordig minder afhankelijk is van het buitenland om bij te leren.
 
{{Commonscat|Brazilian jiu-jitsu}}
68.436

bewerkingen

Navigatiemenu