Indische Buurt (Nijmegen): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Orange2000 (overleg | bijdragen)
Orange2000 (overleg | bijdragen)
Regel 14: Regel 14:
==Geschiedenis==
==Geschiedenis==


In tegenstelling tot andere steden ([[Den Haag]] uitgezonderd) kan Nijmegen spreken van een Indisch karakter. Er zijn naast de buurt meer sporen van het Indische verleden te zien. In Nijmegen lag het opleidingscentrum van het [[Koninklijk Nederlands-Indisch Leger]] (KNIL); het [[Korps Koloniale Reserve]]. Zij waren sinds 1911 gelegerd in de [[Prins Hendrikkazerne]]. [[File:Celebesstraat, Sumatraplein, Indische buurt, Galgenveld, Nijmegen.jpg|thumb|left|]]De 'Kolonialen', zoals ze in de volksmond genoemd werden kregen een opleiding van vier tot twaalf maanden die ook het [[Maleis]] omvatte. Om te wennen aan het tropenvoedsel kregen de militairen bovendien pittige [[nasi]]maaltijden voorgeschoteld. Na terugkomst uit [[Nederlands-Indië]] vestigden Oud-kolonialen zich en gefortuneerde plantagehouders lieten er mooie villawoningen bouwen.<ref>https://indischebuurten.nl/buurten/48-nijmegen</ref> Mooie voorbeelden van Herenhuizen waar gepensioneerde KNIL-officieren gewoond hebben zijn te vinden aan de [[Oranjesingel]] en de [[Groesbeekseweg]]. De KNIL-soldaten hadden elke zes jaar recht op verlof en keerden dan onder meer terug naar Nijmegen, de plaats waaruit zij waren vertrokken. Afhankelijk van hun rang duurde hun verlof zes tot twaalf maanden. Het was gebruikelijk dat men tijdens het verlof overkwam met het hele gezin. In Nijmegen stonden op verschillende plaatsen verlofhuizen, onder andere in de Fransestraat, de Javastraat en in de Burghardt van den Bergstraat in Nijmegen-oost en Huize Insulinde in [[Hees]]. Deze huizen hadden lange tuinen en waren speciaal gebouwd voor de KNIL-militairen en hun gezinnen. Als het dienstverband er op zat, vestigden sommigen zich permanent in Nijmegen.
In tegenstelling tot andere steden ([[Den Haag]] uitgezonderd) kan Nijmegen spreken van een Indisch karakter. Er zijn naast de buurt meer sporen van het Indische verleden te zien. In Nijmegen lag het opleidingscentrum van het [[Koninklijk Nederlands-Indisch Leger]] (KNIL); het [[Korps Koloniale Reserve]]. Zij waren sinds 1911 gelegerd in de [[Prins Hendrikkazerne]]. [[File:Celebesstraat, Sumatraplein, Indische buurt, Galgenveld, Nijmegen.jpg|thumb|left|]]De 'Kolonialen', zoals ze in de volksmond genoemd werden kregen een opleiding van vier tot twaalf maanden die ook het [[Maleis]] omvatte. Om te wennen aan het tropenvoedsel kregen de militairen bovendien pittige [[nasi]]maaltijden voorgeschoteld. Na terugkomst uit [[Nederlands-Indië]] vestigden Oud-kolonialen zich en gefortuneerde plantagehouders lieten er mooie villawoningen bouwen.<ref>https://indischebuurten.nl/buurten/48-nijmegen</ref> Mooie voorbeelden van Herenhuizen waar gepensioneerde KNIL-officieren gewoond hebben zijn te vinden aan de [[Oranjesingel]] en de [[Groesbeekseweg]]. De KNIL-soldaten hadden elke zes jaar recht op verlof en keerden dan onder meer terug naar Nijmegen, de plaats waaruit zij waren vertrokken. Afhankelijk van hun rang duurde hun verlof zes tot twaalf maanden. Het was gebruikelijk dat men tijdens het verlof overkwam met het hele gezin. In Nijmegen stonden op verschillende plaatsen verlofhuizen, onder andere in de Fransestraat, de Javastraat en in de Burghardt van den Bergstraat in Nijmegen-oost en Huize Insulinde in [[Hees]]. Deze huizen hadden lange tuinen en waren speciaal gebouwd voor de KNIL-militairen en hun gezinnen. Als het dienstverband er op zat, vestigden sommigen zich permanent in Nijmegen. Over het algemeen strekt het leefgebied van de 'Oud-Indiegangers" zich uit over heel Nijmegen-Oost.


==Indische buurten Nijmegen==
==Indische buurten Nijmegen==

Versie van 8 okt 2018 19:28

Indische Buurt
Wijk van Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Oost
Coördinaten 51°50'3,340"NB, 5°51'54,248"OL
Oppervlakte 96 ha.  
Inwoners
(2017)
6.885[1]
Overig
Postcode(s) 6524

De Indische Buurt is een buurt in de Gelderse plaats Nijmegen. De buurt vormt een deel van de wijk Galgenveld.

Geschiedenis

In tegenstelling tot andere steden (Den Haag uitgezonderd) kan Nijmegen spreken van een Indisch karakter. Er zijn naast de buurt meer sporen van het Indische verleden te zien. In Nijmegen lag het opleidingscentrum van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL); het Korps Koloniale Reserve. Zij waren sinds 1911 gelegerd in de Prins Hendrikkazerne.

De 'Kolonialen', zoals ze in de volksmond genoemd werden kregen een opleiding van vier tot twaalf maanden die ook het Maleis omvatte. Om te wennen aan het tropenvoedsel kregen de militairen bovendien pittige nasimaaltijden voorgeschoteld. Na terugkomst uit Nederlands-Indië vestigden Oud-kolonialen zich en gefortuneerde plantagehouders lieten er mooie villawoningen bouwen.[2] Mooie voorbeelden van Herenhuizen waar gepensioneerde KNIL-officieren gewoond hebben zijn te vinden aan de Oranjesingel en de Groesbeekseweg. De KNIL-soldaten hadden elke zes jaar recht op verlof en keerden dan onder meer terug naar Nijmegen, de plaats waaruit zij waren vertrokken. Afhankelijk van hun rang duurde hun verlof zes tot twaalf maanden. Het was gebruikelijk dat men tijdens het verlof overkwam met het hele gezin. In Nijmegen stonden op verschillende plaatsen verlofhuizen, onder andere in de Fransestraat, de Javastraat en in de Burghardt van den Bergstraat in Nijmegen-oost en Huize Insulinde in Hees. Deze huizen hadden lange tuinen en waren speciaal gebouwd voor de KNIL-militairen en hun gezinnen. Als het dienstverband er op zat, vestigden sommigen zich permanent in Nijmegen. Over het algemeen strekt het leefgebied van de 'Oud-Indiegangers" zich uit over heel Nijmegen-Oost.

Indische buurten Nijmegen

De Indische buurt dateert uit de jaren 20 van de twintigste eeuw.[3] De oudste Indische buurt van Nijmegen ligt in de oostelijk gelegen stadswijk Galgenveld. De buurt wordt begrensd door de Fransestraat aan de noordzijde, de St. Annastraat aan de westzijde en de Oude Groenewoudseweg aan de zuidzijde. Aan de oostzijde grenst de Indische buurt aan de naoorlogse Professorenbuurt, begrensd door de Groesbeekseweg en Heyendaalseweg. De architectuur kenmerkt zich door Eclecticisme de expressionistische Amsterdamse School, alsook van het kubistisch expressionisme van architect W.N. Dudok. De buurt doet qua vormgeving sterk denken aan de eveneens Indische Archipelbuurt in Den Haag. De Indische buurt is een beschermd stadsgezicht van Nijmegen.

Straten en pleinen veroemd naar plekken uit de Nederlandse koloniën zijn; Javastraat, Timorstraat, Celebesstraat, Madoerastraat, Borneostraat, Sumatrastraat, Medanstraat, Delistraat, Palembangstraat, Atjehstraat, Archipelstraat, Lombokstraat, Javaplein, Bankastraat, Molukkenstraat, Archipelhof, en het Sumatraplein.

De 'Gouverneursbuurt', lag in een driehoek tussen de Groenewoudseweg, de spoorweg Nijmegen-Venlo en de toenmalige Driehuizerweg. Vanwege de ligging, even ten zuiden van de Indische buurt, werden de straten er vernoemd naar acht voormalige gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië.

De nieuwe Indische buurt 'Batavia' ligt aan de Waal en is gerealiseerd tussen 2016 en 2019.[4] [5]

Afbeeldingen

Zie ook