Bachelor of Science: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
332 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
Aangepast aan de huidige situatie vanwege het vervallen van de BAS titel.
(Aangepast aan de huidige situatie vanwege het vervallen van de BAS titel.)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
'''Bachelor of Science''' (afkorting: ''BSc'' of ''BS'', [[Latijn]]: ''Baccalaureus Scientiae'', vertaling: kandidaat in de [[exacte wetenschap]]pen) is een [[universiteit|universitaire]] [[bachelor]]graad in het kader van het [[Bachelor-masterstructuur|Bachelor-Masterstelsel]].
 
De graad met toevoeging ''of Science'' wordt hier normaliter gebruikt om aan te geven dat men aan een universiteit of hogeschool een driejarige initiëlerespectievelijk vierjarige bacheloropleiding heeft afgerond in een [[Toegepaste wetenschappen|toegepaste]] of [[exacte wetenschap]] ([[techniek]], [[econometrie]], alle [[natuurwetenschap]]pen of [[wiskunde]]). Echter, in [[Nederland]] en [[Vlaanderen]] wordt bij sommige [[sociale wetenschappen]] (bijvoorbeeld [[bestuurskunde]], [[psychologie]], [[politicologie]]<ref>http://www.fsw.leidenuniv.nl/politicologie/onderwijs/opleidingen/ba-politicologie.html</ref> en [[criminologie]]) deze graad ook gebruikt. Sinds 2014 zijn ook hogescholen gerechtigd om de titel BSc te verlenen, mits de opleiding is geaccrediteerd door [[Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie|NVAO]].
 
Het behalen van de bachelortitel geeft meestal toegang tot de universitaire opleiding tot ''[[Master of Science]]''. Als de bachelor via het HBO is behaald, dan moet vaak een schakelprogramma worden gevolgd voordat aan de master kan worden begonnen.
In Nederland worden normaliter alleen personen tot deze opleiding toegelaten die [[Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs|vwo]] of [[propedeuse|hbo propedeuse]] hebben afgerond, soms is het ook mogelijk om via een [[colloquium doctum]] toegang tot een opleiding toegezegd te krijgen. Na behalen van deze universitaire bachelortitel volgt men in de regel de universitaire opleiding tot ''[[Master of Science]]''.
 
De graad Bachelor of Science wordt internationaal erkend en is qua niveau vergelijkbaar met de vroegere universitaire titel ''[[Kandidaats|kandidaat]]''.
27

bewerkingen

Navigatiemenu