Ibrahim (profeet): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
109 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
Versie 52500163 van 2A02:A03F:4A95:C200:2C4A:7E96:6931:6C85 (overleg) ongedaan gemaakt.
Label: Misbruikfilter: Experimenteren
(Versie 52500163 van 2A02:A03F:4A95:C200:2C4A:7E96:6931:6C85 (overleg) ongedaan gemaakt.)
Label: Ongedaan maken
Algemeen wordt Ibrahim na [[Mohammed]] als de belangrijkste profeet in de islam beschouwd.
 
In de [[Koran]] is Ibrahim de [[Boodschapper (islam)|boodschapper]] van de [[Suhuf-i-Ibrahim]], voorafgaand aan Mohammed en de Koran. De Koran benadrukt een voortzetting te zijn van de eerdere boodschap die Ibrahim ontving. Ibrahim wordt nadrukkelijk moslim en [[hanif]] genoemd. De discussies rondom zijn geloof of hij jood of christen was, werden volledig afgekeurd. Zo zegt [[Soera De Koe]] 135: ''En zij zeggen: "Weest joden of christenen, dan zult gij worden geleid". Zeg (hun): "Neen, maar (volg) de godsdienst van Abraham, de oprechte: hij behoorde niet tot de afgodendienaren".'' De Koran noemt hem monotheïst en ook de vader van monotheïstische volkeren. In [[soera De in de Rangen Behorenden]] is het verhaal terug te vinden van een niet bij naam genoemde zoon die Ibrahim volgens de opdracht van [[God (islam)|God]] moet offeren. Omdat Ibrahim aan die opdracht wil voldoen wordt hij uiteindelijk vrijgesteld door God.''''''Vetgedrukte tekst'''''''''Vetgedrukte tekst'''''''''Vetgedrukte tekst''''''Vetgedrukte tekst''''''''''''
 
Het [[Offerfeest]] in de islam is een herdenking van het offer van Ibrahim. Hoewel het verhaal in de Koran niet gedetailleerd is, gaan de islamitische tradities verder in op de bedoelingen en de achtergronden van het verhaal. Ibrahim werd door God gevraagd te offeren wat hem het dierbaarst was. Ibrahim, die rijk aan bezittingen was, maar slechts één zoon had, van wie hij erg veel hield, begreep dat God de beschikking had over leven en dood. Ook begreep hij dat God hem niets kon vragen dat zondig was. Hij was er, hoeveel moeite het hem ook kostte, toe bereid zijn zoon te offeren, want die was hem het liefst. De meeste islamitische tradities gaan ervan uit dat het om zijn zoon [[Ismail (profeet)|Ismaïl]] gaat. Vlak voordat Ismaïl geofferd zou worden, verscheen de [[Djibriel#Gabri.C3.ABl_in_de_islam|engel Djibriel]]. Deze vertelde Ibrahim dat de opdracht volbracht was, en dat hij de beproeving had doorstaan. In de omgeving vond Ibrahim een ram, die vervolgens werd geofferd. Zo maakte God aan Ibrahim duidelijk dat hij geen mensenoffers wil, maar gehoorzaamheid.
 
Ibrahim was genoodzaakt [[Hagar]] en hun zoon Ismaïl de woestijn in te jagen. Maar God redde hen echter door het doen ontspringen van de bron [[Zamzam]] en beloofde, zoals ook vermeld in Genesis/Beres'jiet 21:19, dat Ismaïl de vader zou worden van een groot volk: de Arabieren. Volgens de plaatselijke traditie zouden Hagar en Ismaïl zich gevestigd hebben in [[Mekka]], alwaar Ibrahim hen op kwam zoeken. Ibrahim en Ismaïl herbouwden samen de [[Ka'aba]], die oorspronkelijk gebouwd was door [[Adam (profeet)|Adam]], maar zij was vervallen en werd gebruikt voor [[afgod]]erij. Moslims beschouwen Adam als de eerste [[monotheïsme|monotheïst]], een [[hanif]]. Er zijn nog verschillende verhalen binnen de islamitische tradities dat Ibrahim nog regelmatig bij Ismaïl op bezoek kwam.
 
16.050

bewerkingen

Navigatiemenu