Witte wijn: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
10 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Wijzigingen door 185.154.164.40 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Brimz
k (Wijzigingen door 185.154.164.40 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Brimz)
Label: Terugdraaiing
De werkelijke kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte [[druivenras]]. Ook leeftijd speelt een rol. Een jonge wijn kan een groene zweem vertonen. Bij [[Lageren|oudering]] van de wijn zal de kleur ook veranderen. Variaties van nagenoeg blank naar lichtgeel tot groen, donkergeel, oranje en bruin worden als “witte wijn” aangemerkt.
 
== Typen ==
smaak van de wijn
Er zijn vele typen witte wijn. De smaak wordt vaak aangeduid met ''droog'' voor wijnen met weinig suiker tot ''zoet'' als er veel suiker in zit.
* Een ''[[droge wijn]]'' is een wijn met heel weinig [[restsuiker]].<br />Een typische “kurkdroge wijn” is bijvoorbeeld een Franse [[Muscadet]]. Een gedistingeerde, rijke, ronde, zachte wijn zou een witte [[Bourgogne (wijnstreek)|Bourgogne]] kunnen zijn.<br>Op etiketten staat soms de term “sec” of “dry”. In Duitstalige landen “Trocken”.
* Zoete wijn wordt niet altijd als [[dessertwijn]] gedronken. Zoete wijnen hebben veel [[gastronomie|gastronomische]] mogelijkheden. Een zoete wijn kan bijvoorbeeld perfect bij paté of bepaalde kazen combineren.
 
==Vinificatie==
oke
nEr zijn twee [[vinificatie]]methoden mogelijk:
 
n twee [[vinificatie]]methoden mogelijk:
# De most van druiven met een hoog suikergehalte stopt het [[Gisting|gistingsproces]] voordat alle aanwezige suiker in alcohol is omgezet. Voorbeelden: [[Sauternes (wijn)|Sauternes]] of [[IJswijn|Icewine]].
# De gisting van de most wordt gestopt door er [[wijnalcohol]] aan toe te voegen. Door deze [[mutage]] worden de gistcellen gedood waardoor niet alle suiker kan worden vergist. Dit zijn de zogenaamde [[versterkte wijn]]en. Bijvoorbeeld: (witte) [[port (wijn)|Port]], [[Muscat de Rivesaltes (wijn)|Muscat Rivesaltes]] en [[Beaumes-de-Venise]].

Navigatiemenu