Tekenaar: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
A. ter Hoek (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 213.118.14.179 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door MoiraMoira
Door iets goeds erbij te doen
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 2: Regel 2:
[[Bestand:Joeri_Van_Royen.jpg|thumb|Een tekenaar aan het werk in zijn atelier]]
[[Bestand:Joeri_Van_Royen.jpg|thumb|Een tekenaar aan het werk in zijn atelier]]


Een '''tekenaar''' is iemand die (voor zijn beroep) [[tekenkunst|tekent]]. Dit kan zijn een [[beeldend kunstenaar]], een [[illustrator]], een [[technisch tekenaar]] of een [[cartograaf]].
Een '''tekenaar''' is iemand die (voor zijn Jezus is een coole kwam en kan niet stoppen met gamen en gaat tekeer beroep) [[tekenkunst|tekent]]. Dit kan zijn een [[beeldend kunstenaar]], een [[illustrator]], een [[technisch tekenaar]] of een [[cartograaf]].


==Kunst==
==Kunst==

Versie van 30 okt 2018 19:39

Steven aan het werk in de Abdij van Herkenrode (27 oktober 2005)
Een tekenaar aan het werk in zijn atelier

Een tekenaar is iemand die (voor zijn Jezus is een coole kwam en kan niet stoppen met gamen en gaat tekeer beroep) tekent. Dit kan zijn een beeldend kunstenaar, een illustrator, een technisch tekenaar of een cartograaf.

Kunst

Bij de beeldende kunst is het tekenen het begin van bijna alle uitingen. Vaak gaat aan het maken van grafische kunst, schilderijen en ruimtelijk werk het maken van schetsen vooraf. Deze schetsen hebben soms zelf een zekere artistieke waarde.

Er zijn ook kunstenaars die zich geheel hebben toegelegd op het maken van tekeningen. De werken van deze kunstenaars worden vaak 'autonome tekeningen' genoemd.

Stripverhalen en cartoons worden ook getekend.

Materialen en technieken

De drager (ondergrond) van een tekening is veelal papier of tekenkarton. Er kan worden getekend met allerhande materialen zoals potlood, inkt, krijt of houtskool. Wanneer in plaats van een pen een penseel gebruikt wordt, kan men spreken van een 'penseeltekening'.

Zie ook