Orsk: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
33 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
(kleiner sjabloon ivm ontbreken veel velden)
 
== Geschiedenis ==
De stad werd gesticht door Ivan Kirillov, toen de [[Rusland|Russische]] kolonisten oostwaarts in de richting van [[Siberië]] Rusland uitbreidden. De eerste bestemming was een fort op de linkeroever van de [[Oeral (rivier)|Oeral]]. De oorspronkelijke naam was [['' Orenberg]]''', maar werd veranderd in Orsk in [[1739]]. Deze stad gaf de Oeral de status van grens van Rusland.
 
In [[1861]] werd het fort in de stad hoofdkwartier van het Orenburgse [[Kozak|kozakken]]leger. Vier jaar later, in [[1865]], kreeg de stad stadsrechten en werd de provinciale hoofdstad van de regio Orenburg.
Er zijn twee [[hogeschool]]-takken in Orsk: pedagogisch en industrieel onderwijs. Er zijn ook veel scholen en colleges, er is een theater, een heemkundig museum, een laboratorium voor archeologische studies, een kunstgalerij en theater voor kinderen een een brassband.
 
Eveneens zijn er archeologische vindplaatsen, zoals een oude vestingsplaats, massagraven en gewone graven. Degenen die uitgegraven zijn, zijn wereldberoemd in de wetenschappelijke wereld. Bijvoorbeeld de graven in [[KumakKoemak]], uit de [[Bronstijd]], bewijzen de hypothese van [[Oost-Europa|Oost-Europese]] roots van de [[Indo-Europeanen]].
<br>De graven die dateren van de [[Ijzertijd]], achtergelaten door de [[Sarmaten]], hebben de wetenschappers tal van artefacten opgeleverd, zoals een kleien pot met daarop de naam van de [[Perzische Rijk|Perzische]] koning [[Artaxerxes I]], pas de zesde die er in de wereld gevonden is.
 
[[Categorie:Stad in Rusland]]
[[Categorie:Oblast Orenburg]]
 
[[de:Orsk]]
74.721

bewerkingen

Navigatiemenu