Fysiotherapie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
33 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door 62.251.41.122 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Erin1976)
Label: Terugdraaiing
 
'''Fysiotherapie''' of '''kinesitherapie''' is een [[Paramedicus|paramedisch]] beroep dat zich bezighoudt met de behandeling van [[Symptoom|klacht]]en aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens.
 
De fysiotherapie is voortgekomen uit de [[heilgymnastiek]], die tot de jaren 1960 werd beoefend door een heilgymnast.
 
[[Patiënt]]en met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld zoals [[oefentherapie]], [[massage]]therapie en [[fysische therapie]].
 
== Opleiding ==
Een [[fysiotherapeut]] is een gediplomeerd beoefenaar van de fysiotherapie en in Nederland een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de vierjarige gelijknamige HBO-studie succesvol heeft afgerond en tevens een [[BIG-registratie]] bezit. De situatie is vergelijkbaar in België, al spreekt men daar over een kinesitherapeut. Een kine kan een [[RIZIV]]-nummerverkrijgen als hij/zijdiegene ofwel een universitaire opleiding van 5 jaar achter de rug heeft, ofwel een opleiding van vier jaar aan de hogeschool. https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/kinesitherapeuten#opleiding
 
Meer informatie op [[fysiotherapeut|kinesist/fysiotherapeut]].
 
== Vergoeding via zorgverzekering ==
 
 
In het Nederlandse zorgsysteem is fysiotherapie is een van de meest gekozen dekkingen in het aanvullend pakket van zorgverzekeringen. In tegenstelling tot de basisverzekering is een aanvullende verzekering niet verplicht. De mate van vergoeding is sterk afhankelijk van de gekozen verzekering en kan variëren van enkele behandelingen tot het gehele behandeltraject. In Nederland kunnen mensen sinds 1 januari 2007 rechtstreeks een fysiotherapeut bezoeken als ze klachten hebben; voor deze datum had men een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.
In België wordt kinesitherapie terugbetaald na consultatie bij de huisarts.
141.489

bewerkingen

Navigatiemenu