Magnetische veldconstante: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k →‎top: <math> met AWB
Regel 15: Regel 15:


==Toekomst==
==Toekomst==
Volgens de voorgestelde [[herdefinitie van de basiseenheden]], waaronder ook een herdefinitie van de ampère, zal de bovenstaande waarde <math>4 \pi \times 10^{-7}</math> weliswaar nog steeds met grote nauwkeurigheid maar niet meer exact gelden.
Volgens de [[herdefinitie van de basiseenheden]], waaronder ook een herdefinitie van de ampère, zal de bovenstaande waarde <math>4 \pi \times 10^{-7}</math> weliswaar nog steeds met grote nauwkeurigheid maar niet meer exact gelden.


{{Appendix}}
{{Appendix}}

Versie van 19 nov 2018 12:00

De magnetische (veld)constante μ0 (magnetische permeabiliteit van het vacuüm) is een natuurkundige constante, die mechanische en elektromagnetische eenheden met elkaar verbindt. In het SI is de waarde exact gelijk aan:[1]

Deze waarde is een gevolg van de definitie van de ampère in termen van de kracht tussen twee parallelle geleiders.[2] De magnetische veldconstante is gelijk aan de verhouding (in vacuüm) tussen het magnetische B-veld (om bijvoorbeeld lorentzkrachten uit te rekenen) en het H-veld (gegeven door de elektrische stroom):

De magnetische veldconstante μ0 is met de elektrische veldconstante ε0 en met de lichtsnelheid verbonden door:

Terminologie

Historisch heeft de constante μ0 verschillende namen gehad. Algemeen spreekt men van "de magnetische permeabiliteit van een vacuüm", zoals in het rode IUPAP-boekje van 1987.[3] Nu is de natuurkundige nomenclatuur van het BIPM in het Frans "constante magnétique" en in het Engels "magnetic constant".[1] In het Duits is "magnetische Feldkonstante" de officiële term.[4]

Toekomst

Volgens de herdefinitie van de basiseenheden, waaronder ook een herdefinitie van de ampère, zal de bovenstaande waarde weliswaar nog steeds met grote nauwkeurigheid maar niet meer exact gelden.