Uraeuscobra: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
EcrituresBot (overleg | bijdragen)
k Categorienaam aangepast: Oud-Egyptische godsdienst naar Oud-Egyptische religie met AWB
Oeters (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:
[[Bestand:Toetanchamon.jpg|{{largethumb}}|Toetanchamon draagt de uraeus als statussymbool]]
[[Bestand:Toetanchamon.jpg|{{largethumb}}|Toetanchamon draagt de uraeus als statussymbool]]


De '''Uraeuscobra''', het '''Uraeussymbool''' of afgekort '''uraeus''' is de symbolische cobraslang die op vele [[Oude Egypte|Egyptische]] godheden en farao's prijkt. De oude Egyptenaren noemden de slang '''Iaret''' wat "Verheffende Cobra" betekent. De grieken noemden het ouraîos (οὐραῖος) wat betekent "Op zijn staart", waar Ureaus is voortgekomen.
De '''Uraeuscobra''', het '''Uraeussymbool''' of afgekort '''uraeus''' is de symbolische cobraslang die op vele [[Oude Egypte|Egyptische]] godheden en farao's prijkt. De oude Egyptenaren noemden de slang '''Iaret''' wat "Verheffende Cobra" betekent. De grieken noemden het ouraîos (οὐραῖος) wat betekent "Op zijn staart", waar Uraeus is voortgekomen.


== Mythologie ==
== Mythologie ==

Versie van 30 nov 2018 17:22

Uraeus
in hiërogliefen
iaD21
t
I12

I12ofI13
 
goden
 
R9R9R9
Toetanchamon draagt de uraeus als statussymbool

De Uraeuscobra, het Uraeussymbool of afgekort uraeus is de symbolische cobraslang die op vele Egyptische godheden en farao's prijkt. De oude Egyptenaren noemden de slang Iaret wat "Verheffende Cobra" betekent. De grieken noemden het ouraîos (οὐραῖος) wat betekent "Op zijn staart", waar Uraeus is voortgekomen.

Mythologie

Het symbool betekent macht en heerschappij over vruchtbaarheid en welvaart van het land. De oorsprong van het uraeussymbool is afkomstig uit Beneden-Egypte waar de cobragodin Wadjet werd vereerd. Het zou de god Geb zijn geweest die de farao had aangewezen als drager van de cobra als de legitieme heerser over Egypte.

De opgerichte cobra verdedigde de farao in de strijd, zoals Thoetmosis III in de Slag bij Megiddo (1457 v.Chr.) en Ramses II in de Slag bij Kadesh (1274 v.Chr.).

Ook de zonnegod Ra droeg de uraeus op zijn zonneschijf waarbij Wadjet de slangen uit de onderwereld, de doeat van Apophis, vernietigen.

Toen Achnaton (ca. 1351-1334 v.Chr.) nog slechts de zonnegod Aton aanbad, bleef alleen de uraeus achter op de zonneschijf.

Galerij

Zie ook

Zie de categorie Uraeus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.