De Hongerspelen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.277 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
 
Een [[The Hunger Games (film)|filmadaptatie van het boek]], geregisseerd door [[Gary Ross]] met Collins als medeauteur, verscheen in maart 2012 in de bioscoop. De hoofdrollen werden vertolkt door [[Jennifer Lawrence]] als Katniss, [[Josh Hutcherson]] als Peeta en [[Liam Hemsworth]] als Gale.
 
== Achtergrond ==
De Hongerspelen zijn gebaseerd op de Griekse mythe van de [[Minotaurus]], [[Theseus]] en [[Ariadne (mythologie)|Ariadne]]. Collins zegt: ''Waarschijnlijk begon het al toen ik acht jaar oud was en ik een obsessie had voor [[mythologie]]. Ik las toen het verhaal van Theseus. Deze mythe vertelt over de stad [[Athene (stad)|Athene]] die, als straf voor het verleden, zeven jongens en zeven meisjes naar Kreta moet sturen. Deze kinderen werden in een doolhof gegooid om te worden verslonden door de Minotaurus. Zelfs als jong meisje snapte ik de genadeloosheid van de boodschap: Zorg je voor problemen, dan doen wij iets wat nog erger is dan je vermoorden: we vermoorden je kinderen.
 
Hoewel misschien niet door de schrijfster bewust als bron gebruikt, en ook pas in de vervolgdelen duidelijker, spelen ook een aantal typisch Amerikaanse thema's en symboliek een rol:
* De centrale overheid is principieel onbetrouwbaar: zowel de president in het Capitool als de President van de opstandelingen blijkt niet te vertrouwen.
* De opstand tegen het Capitool is pas mogelijk nadat het aantal daarvoor - 13 - compleet is: de [[Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog|opstand tegen het Engelse gezag in 1776]] was pas succesvol toen alle 13 koloniën daar aan mee deden.
 
== Inleiding ==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu