Geweld: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 62.163.121.93 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Oxygene7-13
https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/
Regel 12: Regel 12:
Het geweld kan [[unilateralisme|unilateraal]] zijn, terwijl een vechtreactie minstens [[Bescherming|verdediging]] impliceert.
Het geweld kan [[unilateralisme|unilateraal]] zijn, terwijl een vechtreactie minstens [[Bescherming|verdediging]] impliceert.


Volgens de Duitse socioloog [[Max Weber (socioloog)|Max Weber]] is een [[geweldsmonopolie|monopolie]] op het gebruik van geweld één van de definiërende kenmerken van de [[staat]]. De psycholoog [[James W. Prescott]] voerde studies uit over de oorzaak van geweld in de [[antropologie|antropologische]] betekenis.
Volgens de Duitse socioloog [[Max Weber (socioloog)|Max Weber]] is een [[geweldsmonopolie|monopolie]] op het gebruik van geweld een van de definiërende kenmerken van de [[staat]]. De psycholoog [[James W. Prescott]] voerde studies uit over de oorzaak van geweld in de [[antropologie|antropologische]] betekenis.


== Partner- en familiegeweld ==
== Partner- en familiegeweld ==

Versie van 23 dec 2018 20:49

Geweld gespeeld op toneel

Geweld wordt wel gedefinieerd als een kracht van meer dan geringe betekenis uitgeoefend op personen of zaken. Hoewel men bijvoorbeeld ook wel spreekt over natuurgeweld, gaat het meestal om een doelbewuste actie van een of meer personen, al of niet met gevechtswapens of andere hulpmiddelen.

Bepaalde vormen van geweld zijn sociaal en juridisch gesanctioneerd. Onder meer de politie mag onder bepaalde voorwaarden geweld toepassen. Ook mag bijvoorbeeld (onder voorwaarden) door of namens de eigenaar geweld toegepast worden op een object, bijvoorbeeld om het te slopen.

Daarnaast zijn er geweldsmisdrijven, bijvoorbeeld mishandeling en moord. Bedreiging betreft vaak dreigen met geweld.

Geweld kan verwonding of schade bij mensen, dieren, of voorwerpen veroorzaken of bedoeld zijn om die te veroorzaken.

Geweld wordt vaak geassocieerd met agressie. Er zijn hoofdzakelijk twee soorten geweld: willekeurig geweld, dat kleinschalige, willekeurige handelingen zijn, en gecoördineerd geweld, dat acties beschrijft die gesanctioneerd worden, uitgevoerd of door groepen, zoals politieoptreden, oorlog en terrorisme.

Het geweld kan unilateraal zijn, terwijl een vechtreactie minstens verdediging impliceert.

Volgens de Duitse socioloog Max Weber is een monopolie op het gebruik van geweld een van de definiërende kenmerken van de staat. De psycholoog James W. Prescott voerde studies uit over de oorzaak van geweld in de antropologische betekenis.

Partner- en familiegeweld

In de Belgische krant De Morgen werden in 2005 de volgende cijfers gepubliceerd met betrekking tot slagen en verwondingen binnen de familie:

  • 2000: 18.239 gevallen (waarvan 7085 tussen partners of ex-partners, 654 tegen de ouders en 560 geweld door ouders tegen kinderen jonger dan 16)
  • 2004: 21.073 gevallen (waarvan 10.137 tussen partners of ex-partners, 793 tegen de ouders en 735 geweld door ouders tegen kinderen jonger dan 16)

De krant baseerde zich op statistieken van de Belgische federale politie.[1]

Mogelijke redenen voor het toenemen van het aantal (gemelde) gevallen van partnergeweld:

  • economische situatie: jobverlies en werkloosheid
  • toenemende tijdsdruk als beide ouders gaan werken
  • gemakkelijker aangifte doen

Het grootste risico op geweld door de ex-partner loopt men op het moment dat de scheiding wordt aangevraagd en de ex-partner niet klaar is om zijn partner en kinderen te laten gaan.[bron?]

Zie ook

Zoek geweld op in het WikiWoordenboek.
Zie de categorie Violence van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.