Vorstendom Schwarzburg-Sondershausen (1716-1806): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, http://woordenlijst.org/leidraad/16/3 met AWB)
k
 
| Kreitsdag =
}}
Het '''vorstendom Schwarzburg-Sondershausen''' ([[Duits]]: ''Fürstentum Schwarzburg-Sondershausen'') was een wereldlijk Rijksvorstendom in het [[Heilige Roomse Rijk]]. Het werd geregeerd door het [[Huishuis Schwarzburg-Sondershausen]]. De hoofdstad was [[Sondershausen]].
 
Het vorstendom bestond uit twee van elkaar gescheiden landsdelen: het ''[[Schwarzburger Unterherrschaft|Unterherrschaft]]'' in Noord- en het ''[[Schwarzburger Oberherrschaft|Oberherrschaft]]'' in Centraal-Thüringen. Het ''Unterherrschaft'' was het grootste en belangrijkste landsdeel en bestond uit een aaneengesloten territorium rond de steden Sondershausen, [[Greußen]] en [[Ebeleben]]. Het ''Oberherrschaft'' lag rond [[Arnstadt]] en [[Gehren]].
De gebieden van het Huishuis Schwarzburg-Sondershausen werden in 1716 verenigd, na de kinderloze dood van de laatste vorst van [[Graafschap Schwarzburg-Arnstadt (1651-1716)|Schwarzburg-Arnstadt]]. Door de ontbinding van het Heilige Roomse Rijk in 1806 werd Schwarzburg-Sondershausen een soeverein vorstendom.
 
==Vorsten==
 
[[Categorie:Geschiedenis van Thüringen]]
[[Categorie:Historisch vorstendom|Schwarzburg-S]]
231.014

bewerkingen

Navigatiemenu