FC Dordrecht: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Griezzz (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:
| sponsor = Riwal Hoogwerkers
| sponsor = Riwal Hoogwerkers
| resultatenHuidig = [[FC Dordrecht in het seizoen 2018/19]]
| resultatenHuidig = [[FC Dordrecht in het seizoen 2018/19]]
| pattern_la1=|pattern_b1=_Ludogorec_1516_h|pattern_ra1=
| leftarm1 = 006600
| leftarm1=22955F|body1=008000|rightarm1=22955F|shorts1=ffffff|socks1=ffffff
| body1 = 006600
| pattern_la2=|pattern_b2=_sslazio1415h|pattern_ra2=
| rightarm1 = 006600
| leftarm2=85B2DB|body2=ffffff|rightarm2=85B2DB|shorts2=FFFFFF|socks2=FFFFFF
| shorts1 = FFFFFF
| socks1 = FFFFFF
| leftarm2 = FFD100
| body2 = FFD100
| rightarm2 = FFD100
| shorts2 = 000040
| socks2 = FFD100
| geldig = 2018/19
| geldig = 2018/19
}}
}}

Versie van 30 dec 2018 21:04

FC Dordrecht
Naam Football Club Dordrecht
Opgericht 16 augustus 1883[1]
Stadion Riwal Hoogwerkers Stadion
Capaciteit 4.100
Algemeen directeur Vlag van Nederland Hans de Zeeuw
Technisch directeur Vlag van Nederland Peter Drijver
Trainer Vlag van Portugal Cláudio Braga
(Hoofd)sponsor Riwal Hoogwerkers
Begroting € 1,9 miljoen
Competitie Keuken Kampioen Divisie
Thuis
Uit
Geldig voor 2018/19
Icoontje huidige resultaten FC Dordrecht in het seizoen 2018/19
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

FC Dordrecht is een Nederlandse voetbalclub uit Dordrecht. Op 16 augustus 1883 werd de club oorspronkelijk als de D.C.C. (Dordrechtsche Cricket Club) opgericht. Omdat voetbal echter al snel een veel populairdere sport bleek te zijn werd deze in 1891 aan de naam toegevoegd (Dordrechtsche Cricket en Football Club (D.C.F.C.)). Toen in 1899 het voetbal het cricket geheel had overvleugeld ging de club voortaan verder onder de naam D.F.C.. D.F.C. speelde in het rood-wit. Toen in 1972 de amateur- en proftak gescheiden werden, ging de proftak onder leiding van tv-presentator Dick Passchier verder onder de naam FC Dordrecht. Op 1 juli 1991 fuseerde de club met SVV uit Schiedam tot SVV/Dordrecht'90, op 19 september 1992 besloot de club verder te gaan zonder de naam SVV.

Geschiedenis

DS'79

In 1979 werd onder leiding van voorzitter en geldschieter Nico de Vries de organisatie geprofessionaliseerd en werd tevens gepoogd het achterland te vergroten. Daarbij hoorde een nieuw naam: DS'79 (Drechtsteden'79). Ook de clubkleuren werden veranderd, in plaats van het rood-wit kwam er een geel-blauw tenue. In 1983 werd het kampioenschap van de Eerste Divisie behaald en promoveerde DS'79 naar de Eredivisie. DS werd het daaropvolgende seizoen geleid door het duo Hans Dorjee en Joop van Daele, en degradeerde direct naar de Eerste Divisie.

Aan het eind van seizoen 1986-1987 deed DS weer een stapje omhoog, ditmaal via de nacompetitie. De geel-blauwen stonden toen onder leiding van Simon Kistemaker, maar ook hij kon niet voorkomen dat deze Dordtse club aan het einde van het seizoen weer degradeerde.

Oud-speler Epi Drost nam aan het begin van seizoen 1989-1990 de leiding over, maar reikte met zijn team niet verder dan de 19e en laatste plaats van de Eerste divisie. Toen ging Cees den Braven zich met de club bemoeien en gaf de club haar derde naam: Dordrecht'90. Ook het tenue werd weer veranderd, nu naar een groen shirt met witte broek. Het waren de kleuren van den Braven Sealants, het bedrijf van de voorzitter. Margo Gerrits tekende een contract als commercieel manager bij Dordrecht´90. Zij was de eerste vrouwelijk manager in het betaald voetbal.

Dordrecht'90

Dankzij een fusie met SVV uit Schiedam op 1 juli 1991, dat in de eredivisie uitkwam, kwam de club die als SVV/Dordrecht'90 verderging direct terug op het hoogste niveau. Onder leiding van Dick Advocaat en Han Berger werd een vijftiende plaats behaald. Dat jaar speelde de club haar enige Europese wedstrijden in de UEFA Intertoto Cup die enkel uit een poulefase bestond tegen Hammarby IF uit Zweden, Aalborg BK uit Denemarken en FC Saarbrücken uit Duitsland. Het jaar daarop bereikten Han Berger en Nico van Zoghel nog minder, de achttiende en laatste plaats, dus degradeerde SVV/Dordrecht'90 waarna de club vanaf 19 september 1992 weer als Dordrecht'90 verderging, zonder de naam SVV. Nico van Zoghel bleef en maakte zijn team aan het eind van seizoen 1993-1994 kampioen van de Eerste Divisie, waarna promotie volgde. Opnieuw bleek dat de Eredivisie een maatje te groot was door de Dordtenaren, die rechtstreeks degradeerden. Vervolgens trok Cees den Braven zich terug en gaf het stokje over aan oud-scheidsrechter Frans Derks. Veel succes werd er niet geboekt onder leiding van deze voormalige toparbiter, langzaam zakte de club weer weg naar de onderste regionen van de Eerste Divisie. Een kleine opleving aan het einde van het seizoen 1998-1999: Dordrecht'90 mocht ondanks een veertiende plek op de ranglijst deelnemen aan de nacompetitie, maar speelde daarin geen rol van betekenis.

FC Dordrecht

Vanaf 1 juli 2002 heet de club weer FC Dordrecht. Toen aan het eind van seizoen 2002-2003 FC Dordrecht onderaan eindige in de Eerste divisie hield ook Frans Derks het voor gezien en werd Ad Heijsman voorzitter. Heijsman was eerder voorzitter was van D.F.C., de club waaruit FC Dordrecht ontsproten is. Oud-speler Marco Boogers werd benoemd tot technisch directeur. Na een aantal magere jaren kroop FC Dordrecht langzaam weer omhoog uit het sportieve dal. De in 2011 en 2012 werd op een haar na de playoffs misgelopen via de ranglijst. Dit lukte onder trainer Gert Kruys tweemaal in de seizoenen daarvoor.

Met Marco Boogers als technisch manager van de club werd er een ander beleid gekozen. Mede door de tegenvallende financiële resultaten slonk het budget voor spelers naar 5,5 ton. Het samenwerkingsverband met ADO Den Haag zorgt voor spelers die een jaar verhuurd worden aan de Dordtse club. Voorbeelden van deze formule zijn Tom Beugelsdijk, Giovanni Korte en Santy Hulst. Maar Marco Boogers haalt ook talentvolle spelers bij andere clubs. Voorbeelden zijn Joris van Overeem, Marvin Peersman en Jafar Arias.

Waar de club vroeger korte contracten afsloot, worden deze nu tijdig opengebroken en ook dit heeft een positieve werking voor de club, die financieel iedere meevaller hard nodig heeft. Jonge talenten als Jeffrey Rijsdijk en Danny Post werden van FC Groningen binnen gehaald en vormden de basis van het team. Josimar Lima werd opgepikt bij Willem II en is, met een onderbreking van een half jaar (Al-Shaab) sindsdien bij de club gebleven. Post en Rijsdijk verlieten Dordrecht in 2013, na twee jaar.

Op 18 mei 2014 promoveerde FC Dordrecht voor het eerst in 19 jaar naar de Eredivisie, na een 3-1 overwinning op Sparta Rotterdam, de heenwedstrijd eindigde in 2-2. Kort daarop maakt Harry van den Ham bekend dat hij de club zal verlaten. Hij wordt toegevoegd aan de technische staf van FC Utrecht.

In de Eredivisie won het nog wel de eerste wedstrijd van SC Heerenveen en de laatste wedstrijd van Ajax, maar aan het eind van het seizoen degradeerde FC Dordrecht terug naar de Eerste Divisie nadat Go Ahead Eagles drie punten pakte in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Per eind maart 2015 legde Heijsman zijn functie neer. Cees van der Poel neemt deze voor een half jaar over.[2]

Na de degradatie in 2015 vertrokken vrijwel alle basisspelers. Er werd haast een compleet nieuwe selectie binnengehaald. Ook dit waren talentvolle spelers van andere Nederlandse clubs zoals Alvin Daniels, Jeroen Lumu en Jafar Arias, maar er werd ook ervaring gehaald in de vorm van Geert Arend Roorda.

In dat eerste seizoen terug in de Jupiler League eindigde de club op een teleurstellende 14e plaats. Het seizoen daarna moest er haast weer een hele nieuwe selectie samengesteld worden na het vertrek van vele spelers bij de club. Halverwege dit seizoen werd het duidelijk dat het wel eens een nog teleurstellender jaar dan het vorige kon worden. FC Dordrecht bevond zich onderin de Jupiler League en moest rekening gaan houden dat het wel eens zou kunnen degraderen, aangezien dit in het seizoen 2016/2017 mogelijk was. Vlak voor het einde van de competitie was er een confrontatie tussen de onderste twee clubs: Achilles'29 en FC Dordrecht, dit duel eindigde in een 2-2 gelijkspel waardoor FC Dordrecht op een 19e plaats bleef staan en degradatie uit zicht bleef. Later werd ook bekend dat Achilles'29 punten in mindering kreeg voor financiële problemen waardoor FC Dordrecht eindelijk veilig was en verzekerd was van betaald voetbal. In het seizoen 2017/2018 werden er weer een flink aantal spelers aangestrokken maar al snel bleek dat FC Dordrecht niet weer onderin zou eindigen. De club speelde in de eerste helft van het seizoen nog niet goed maar na de winterstop werd een sterke reeks neergezet. Door deze reeks werd FC Dordrecht op 12 maart 2018 met een 1-0 overwinning op RKC Waalwijk zelfs periodekampioen. Hiermee plaatste de club zich voor de play-offs om promotie en mag Dordrecht dromen van de Eredivisie.

In de play-offs speelde FC Dordrecht in de eerste ronde tegen SC Cambuur, in de thuiswedstrijd werd er met 1-4 verloren maar in de return zette Dordrecht een ongelofelijke prestatie neer door in Leeuwarden met 1-4 te winnen en uiteindelijk na penalty's door te gaan naar de volgende ronde. In de halve finale van de play-offs wachtte de confrontatie met Sparta Rotterdam. Het eerste duel in eigen huis werd met een 1-2 verloren, dit nadat Dordrecht vlak voor tijd nog op 1-1 was gekomen door een bizarre eigen goal van zo'n 35 meter afstand. In de return op het Kasteel stond Dordrecht in de eerste helft met 0-2 voor wat genoeg zou zijn om de finale te bereiken, maar in de tweede helft kwam Sparta terug tot 2-2 waardoor promotie uit het oog verdween en FC Dordrecht dus ook komend seizoen in de hernieuwde Keuken Kampioen Divisie speelt.

Erelijst

Competitie Aantal Jaren
Nationaal
Kampioen Eerste Divisie 1982/83, 1993/94

Clubcultuur

Supporters

De supporters van FC Dordrecht noemen zichzelf de Schapenkoppen, zoals ook de inwoners van de stad Dordrecht worden genoemd. Ook de benaming Eilandbewoners, verwijzend naar het Eiland van Dordt waar de stad Dordrecht op ligt, wordt veelvuldig genoemd.

Er zijn twee supporterskernen in het stadion, één gevestigd op de West tribune tegen het uitvak aan en één op de Noord tribune achter het doel (Dikeside).

Kaapverdische Enclave 2008-2014

FC Dordrecht speelde toevalligerwijs in de periode 2008-2014 een bijrol in het leveren van voetbalinternationals voor de Kaapverdische eilanden. Zo debuteerde aanvaller Cecilio Lopes en verdediger Guy Ramos in 2008 voor het Kaapverdisch voetbalelftal. In 2010 volgde verdediger Josimar Lima en middenvelder Toni Varela (die echter pas in 2013 een halfjaar voor FC Dordrecht uitkwam). In 2013 volgde aanvaller Garry Mendes Rodrigues, die in de periode 2012/13 voor Dordrecht speelde en vervolgens in 2014 middenvelder Jeffry Fortes als internationals.

Als hoogtepunt kwalificeerde Kaapverdië zich op 14 oktober 2012 onverwachts ten koste van favoriet Kameroen voor het Afrikaans kampioenschap voetbal 2013, waar het haar debuut maakte. De spelers Guy Ramos, Josimar Lima en Toni Varela maakte deel uit van het elftal dat deelnam aan de Afrika Cup van 2013.

Ook FC Dordrecht aanvaller Rui Monteiro speelde tussen 2003-2006 voor Kaapverdië.

Theo Bos

In december 2011 werd bekendgemaakt door de club dat trainer Theo Bos lijdt aan alvleesklierkanker. Virgil Breetveld heeft de rest van het seizoen 2011/2012 de taken van Bos overgenomen. In het seizoen 2012/2013 namen interim trainers Harry van den Ham (eerste seizoenshelft) en Gert Kruys (tweede seizoenshelft) de honneurs waar. De thuiswedstrijd van FC Dordrecht tegen Telstar op 13 januari 2012 stond geheel in het teken van het nieuws over Theo Bos. Supporters maakten hun steunbetuigingen bekend middels een ballonnenactie en diverse spandoeken. In de 4e minuut, verwijzend naar het rugnummer van Bos bij Vitesse, ging een minuut durende staande ovatie door het stadion. De jeugdafdeling van FC Dordrecht was voltallig aanwezig in presentatiepakken en hadden ook een spandoek laten maken. De supportersvereniging heeft een spandoek gemaakt van 20 meter met daarop de tekst 'Samen Strijden, Samen Winnen', welke dit seizoen zelfs de seizoenkaart siert. Ook is deze tekst vereeuwigd in de catacomben van het stadion van FC Dordrecht. Op 28 februari 2013 overleed Theo Bos.

Organisatie

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Raad van commissarissen
vacature Vlag van Nederland Nederland Voorzitter
Gert-Jan van den Bergh Vlag van Nederland Nederland Commissaris
Lennard Bouwer Vlag van Nederland Nederland Commissaris
Directie
Hans de Zeeuw Vlag van Nederland Nederland Algemeen directeur
Peter Drijver Vlag van Nederland Nederland Technisch directeur
Peter Nolet Vlag van Nederland Nederland Directeur Horeca & Stadion
Rik Maaskant Vlag van Nederland Nederland Commercieel directeur

Eerste Elftal

Selectie

Nr. Nat. Naam FCD Sinds Contract Vorige club
Keepers
1 Vlag van Nederland Bryan Janssen 2018 2019 (optie) Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
30 Vlag van Nederland Vlag van Servië Petar Stošković 2018 2020 Vlag van Nederland VV UNA
32 Vlag van Nederland Ronald Vlot 2018 Eigen jeugd
Verdedigers
2 Vlag van Noord-Macedonië Vlag van Nederland Antonio Stankov 2017 2019 Vlag van Nederland Achilles '29
3 Vlag van Nederland Daniël Breedijk 2018 2019 (optie) Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
4 Vlag van Nederland Maarten Peijnenburg 2018 2019 (optie) Vlag van Nederland FC Utrecht
5 Vlag van Engeland Brandon Ormonde-Ottewill 2018 2020 (optie) Vlag van Nederland Helmond Sport
14 Vlag van Nederland Lewis Montsma 2018 2020 (optie) Vlag van Nederland SC Cambuur
15 Vlag van Nederland Dwayne Green 2018 2020 (optie) Vlag van Nederland RKC Waalwijk
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Thomas Kok 2018 2020 Vlag van Nederland Willem II
8 Vlag van Oostenrijk Vlag van Engeland Renny Smith 2018 2021 Vlag van Italië FC Südtirol
10 Vlag van Griekenland Savvas Mourgos 2018 2019 (huur) Vlag van Engeland Norwich City FC
11 Vlag van Nederland Vlag van Marokko Oussama Zamouri 2018 2020 (optie) Vlag van Nederland Telstar
16 Vlag van Nederland Thijs Timmermans 2018 2020 (optie) Vlag van Nederland ADO Den Haag
17 Vlag van Curaçao Vlag van Nederland Quincy Hogesteger 2018 2021 Eigen jeugd
18 Vlag van Nederland Vlag van Marokko Abdelghani El Bachir 2018 Vlag van Nederland FC Twente
20 Vlag van Ierland Vlag van Australië Quivi Fowler 2018 2020 (optie) Vlag van Australië South Coast Wolves
Vlag van Ierland Simon Power 2019 2019 (huur) Vlag van Engeland Norwich City FC
Vlag van Engeland Adam Phillips 2019 2019 (huur) Vlag van Engeland Norwich City FC
Aanvallers
7 Vlag van Afghanistan Vlag van Nederland Omran Haydary 2018 2019 Vlag van Nederland FC Emmen
9 Vlag van Nederland Siebe Schets 2018 2020 (optie) Vlag van Nederland FC Twente
12 Vlag van Nederland Thomas Schalekamp 2018 Eigen jeugd
19 Vlag van Curaçao Vlag van Nederland Jeremy Cijntje 2018 2020 (optie) Eigen jeugd
25 Vlag van Bosnië en Herzegovina Vlag van Nederland Marko Maletić 2018 2019 (huur) Vlag van België KSV Roeselare
27 Vlag van Nederland Vlag van Curaçao Rayvano van de Merwe 2018 2020 (optie) Eigen jeugd
29 Vlag van Nederland Terence Groothusen 2017 2019 Vlag van Nederland HFC EDO
39 Vlag van Nederland Vlag van Marokko Abdullah Achahbar 2018 Vlag van Nederland VV BMT
Vlag van Nederland Crysencio Summerville 2019 2019 (huur) Vlag van Nederland Feyenoord
  • Bij blessures of schorsingen wordt het team, wanneer nodig, aangevuld met jeugdspelers.
  • Bij veel contracten maakt de club gebruik van een optie die gelicht kan worden aan het einde van een contract waardoor de speler nog een extra jaar aan de club verbonden blijft.
# Reden
Heeft de club gedurende het seizoen verlaten.

Staf

Naam Functie Sinds
Claudio Braga Hoofdtrainer 2019
Scott Calderwood Assistent trainer 2018
Vlag van Nederland Rody Hoegee Keeperstrainer 2018
Vlag van Nederland Ariejan Wallaard Teammanager 2007

Competitieresultaten 1973–2019

20
15
17
12
18
18
19
8
5
15
1
18
14
15
9
18
15
19
8
15
18
1
18
7
12
17
14
8
12
10
18
15
8
9
6
12
8
13
11
10
9
2
18
14
19
13
19*
73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
  • 1972 – 1979: FC Dordrecht
  • 1979 – 1990: DS '79
  • 1990 – 1991: Dordrecht '90
  • 1991 – 1993: SVV/Dordrecht '90
  • 1993 – 2002: Dordrecht '90
  • 2002 – heden: FC Dordrecht
  • Huidige stand per 29/11/2018

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

  • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
    • Competitieniveau en/of afdelingsletter
    Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
    Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
    Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
    • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
    Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
    Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
  • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

FC Dordrecht in Europa

  • GR = groepswedstrijden
Seizoen Competitie Ronde Land Club Score
Intertoto Cup 1992 Intertoto Cup GR Vlag van Duitsland 1. FC Saarbrücken 1-1, 1-1
GR Vlag van Zweden Hammarby IF 2-1, 2-3
GR Vlag van Denemarken Aalborg BK 1-1, 0-3

Bekende spelers uit het verleden

Johan Cruijff en Rob Rensenbrink speelden in 1981 enkele vriendschappelijke wedstrijden voor DS '79.[3]

Zie ook

Externe links