Terminator 2: Judgment Day: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  2 jaar geleden
Getallen uitschrijven
(→‎Verhaal: rv. btni)
(Getallen uitschrijven)
== Verhaal ==
{{Leeswaarschuwing}}
In dit deel van de Terminator-reeks is John Connor dertien jaar. Zijn moeder Sarah Connor, die in het vorige deel uit [[1984]] bijna werd vermoord door "Terminator T-800 model 101", zit in een goed beveiligde inrichting. Zij tracht tevergeefs iedereen ervan bewust te maken dat ooit "Judgment Day" (de dag van het laatste oordeel) zal komen: de dag waarop de machines zelfbewust worden en nucleaire raketten op [[Rusland]] gooien, omdat ze weten dat de Russen op hun beurt even hard terug zullen slaan naar Amerika. Op die dag zullen meer dan 3drie miljard mensen de dood vinden.
 
Dan worden er twee Terminators teruggestuurd uit de toekomst. Eén is opnieuw een "T-800, Cyberdyne Systems Model 101", dat bestaat uit een hardmetalen [[skelet]] (endoskeleton) met daarover levend weefsel. Het andere model is een "T-1000", een meer geavanceerd prototype dat bestaat uit vloeibaar metaal ("mimetic poly alloy") en van vorm kan veranderen. Wanneer dit type verwond wordt, verandert de staat van het metaal van vaste naar vloeibare vorm, dat zich vervolgens weer samenvoegt en ervoor zorgt dat de wond weer verdwijnt. Verder kan dit type ook non-complexe objecten en zelfs mensen imiteren die het fysiek heeft aangeraakt. Zo kan het bijvoorbeeld steekwapens maken van zijn ledematen. Sommige voorwerpen (zoals een bom, vuurwapen of motorblok) zijn dan weer te complex om na te bootsen, aangezien deze bewegende onderdelen en/of chemische stoffen bevatten.
== Achtergrond ==
=== Productie ===
Op [[9 oktober]] [[1990]] werd begonnen met de opnames. Op [[4 april]] [[1991]] werden ze afgerond. De film was een zeer groot succes. ''Terminator 2'' bracht wereldwijd bijna 520 miljoen dollar op, tegenover een budget van 100 miljoen dollar. Schwarzenegger ontving 15 miljoen dollar voor zijn rol als de Terminator. In totaal zei hij 700 woorden in de film, waardoor hij dus 21.428 dollar per woord ontving, een extreem hoog bedrag.
 
[[Michael Biehn]] zou oorspronkelijk de rol van de T-1000 op zich nemen. Co-schrijver [[William Wisher Jr.]] heeft een [[cameo (gastoptreden)|cameo]] in de film. Hij is de man met de spiegelreflexcamera die te zien is wanneer de T-800 door de winkelruit naar buiten valt. Daarnaast heeft stuntcoördinator [[Joel Kramer]] ook een cameo, namelijk in de inrichting.
De computereffecten werden verzorgd door ''[[Industrial Light & Magic]]'', een bedrijf dat werd opgericht door [[Star Wars]]regisseur [[George Lucas]], en [[Rhythm and Hues Studios]]. ILM huurde voor de drie minuten film waarin deze computereffecten te zien zijn zo'n dertig extra medewerkers in.
 
Het geluid van het geweer van de T-800 (gespeeld door Schwarzenegger) is afkomstig van een kanon. In totaal zijn er meer dan 200tweehonderd verschillende wapens te zien in de film. Het geluid dat de T-1000 maakt wanneer hij transformeert is opmerkelijk genoeg gemaakt door een [[condoom]] over een microfoon heen te schuiven.
 
De stem van [[Edward Furlong]] als John Connor is na de opnamen opnieuw ingesproken, omdat Furlong de baard in de keel kreeg tijdens de opnamen. Alleen de scène waarin de Terminator en Connor praten over "waarom mensen huilen" is het originele stemgeluid behouden.
 
De opnames brachten soms lastige situaties met zich mee. Tijdens de lift-scène liep actrice Linda Hamilton (Sarah Connor) een blijvende gehoorbeschadiging op, omdat ze haar oordopjes was vergeten in te doen na een bezoek aan het toilet. Edward Furlong, die vanwege zijn leeftijd toen nog vrij klein was, had een kleinere motor nodig tijdens de motorscènes dan zijn stuntman. Een aantal van 11elf camera's was nodig om de explosie van het Cyberdyne-gebouw vast te leggen. Om Schwarzeneggger er uit te laten zien als de Terminator duurde soms wel 5vijf uur.
 
Linda Hamiltons tweelingzus, Leslie, had ook een paar kleine rollen in de film, te weten voor de scènes waarin twee Sarahs nodig waren (zoals de scène waarin de T-1000 zich vermomt als Sarah). De scène waarin de bovenkant van de vrachtwagen eraf valt omdat de brug waar hij onderdoor rijdt te laag is, was oorspronkelijk niet gepland. Omdat eenmaal op locatie bleek dat de brug te laag was, besloot Cameron tot het toevoegen van deze stunt aan het script. De stunt waarin de T-800 met de motor in de afvalwatergoot terechtkomt is uitgevoerd door stuntman [[Peter Kent]].
18.997

bewerkingen

Navigatiemenu