Buitenveldertbaan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Merlin (overleg | bijdragen)
Antonov 225
Regel 16: Regel 16:


== Antonov An-200 ==
== Antonov An-200 ==
Op 6 juli 2008 is de [[Antonov An-200]], het grootste vliegtuig ter wereld, geland op de Buitenveldertbaan.
Op 6 juli 2008 is de [[Antonov An-225]], het grootste vliegtuig ter wereld, geland op de Buitenveldertbaan.


== Externe link ==
== Externe link ==

Versie van 13 jan 2019 23:54

Banen van Schiphol
Schiphol-overview.png
Oostbaan(04 - 22)
Kaagbaan(06 - 24)
Buitenveldertbaan(09 - 27)
Aalsmeerbaan(18L - 36R)
Zwanenburgbaan(18C - 36C)
Polderbaan(18R - 36L)

De Buitenveldertbaan (09 - 27) is een van de start- en landingsbanen van de Nederlandse luchthaven Schiphol, die werd aangelegd aan het einde van de jaren zestig. De baan ligt ten oosten van de Zwanenburgbaan en is genoemd naar de Amsterdamse wijk Buitenveldert omdat de aanvliegroute over deze wijk voert. De Buitenveldertbaan is 45 meter breed en 3450 meter lang. Hij kruist de autosnelweg A4 zodat voor het wegverkeer een tunnel moest worden gebouwd, de Schipholtunnel, en kruist ook de Aalsmeerbaan.

Dit is een secundaire baan, net als de Aalsmeerbaan. Het aanvliegen van de baan veroorzaakt veel geluidsoverlast in Amsterdam-Zuidoost, Buitenveldert, Amstelveen-noord en het Amsterdamse Bos, maar de Buitenveldertbaan ligt gunstig voor landingen bij de in het gebied vaak voorkomende westenwind en zuidwestenwind en wordt daarom toch regelmatig gebruikt. Van en naar het westen wordt de baan zelden gebruikt. In mei 2018 wordt een PAPI (Precision Approach Path Indicator) installatie aangebracht voor landend vliegverkeer in oostelijke richting (09). Tussen 23.00 en 06.00 uur mag de Buitenveldertbaan alleen worden gebruikt als de Polderbaan en de Kaagbaan niet kunnen worden gebruikt.

Bij omwonenden staat deze baan bekend als de Bulderbaan.

Bijlmerramp

Toen op 4 oktober 1992 een Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al boven het Gooimeer motorpech kreeg, verzocht de gezagvoerder de luchtverkeersleiding op Schiphol te mogen landen op de Buitenveldertbaan, in plaats van op de Kaagbaan die op dat moment in gebruik was. Dit nimmer opgehelderde verzoek vormde de inleiding tot de Bijlmerramp.

Spotten bij de Buitenveldertbaan

Een vliegtuig van EgyptAir landt op de Buitenveldertbaan

De Buitenveldertbaan heeft een officiële spottersplaats nabij een vestiging van McDonald's. Deze locatie ligt hoger dan de baan, en geeft daarmee een goed uitzicht op startende en landende vliegtuigen.

Antonov An-200

Op 6 juli 2008 is de Antonov An-225, het grootste vliegtuig ter wereld, geland op de Buitenveldertbaan.

Externe link