Jafar: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.821 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
Versie 53064995 van 213.125.106.58 (overleg) ongedaan gemaakt
(Tekst vervangen door "Jafar is een arabische naam de beteknis van deze naam is rustig riviertje.")
Labels: Vervangen Misbruikfilter: Leeghalen
(Versie 53064995 van 213.125.106.58 (overleg) ongedaan gemaakt)
Label: Ongedaan maken
'''Jafar''' is een gemene [[Magiër|tovenaar]] en de raadsvizier van de [[Sultan (Disney)|sultan]] van de Disneyfilm ''[[Aladdin (film)|Aladdin]]''. Hij neemt het op tegen [[Aladdin (personage)|Aladdin]] en prinses Jasmine. Hij wil graag zelf sultan van Agrabah worden.
Jafar is een arabische naam de beteknis van deze naam is rustig riviertje.
 
De trouwe rechterhand van Jafar is de papegaai [[Iago (Disney)|Iago]] (zoals dat bij Aladdin de aap [[Abu (aap)|Abu]] is en bij Jasmine de tijger [[Radja (Aladdin)|Radja]]).
 
==Samenvatting==
Aan het begin van de film ''Aladdin'' lokt Jafar, vermomd als oude man, Aladdin naar de Grot der Wonderen waar Aladdin de wonderlamp voor Jafar moet zien te bemachtigen. Het lukt Jafar op dat moment echter niet om de wonderlamp zelf in handen te krijgen. Als Jafar later aan het hof wordt ontmaskerd als een bedrieger en moet vluchten, ziet hij terloops dat Aladdin de wonderlamp in zijn bezit heeft. Even later lukt het Iago om de lamp te stelen.
Uiteindelijk laat Jafar zich door de [[Geest (Disney)|Geest]] zelf ook in een geest veranderen. Jafar, die dankzij de wonderlamp al sultan is geworden, wil immers ook niet onderdoen voor de macht van een echte geest. Dit maakt echter deel uit van een nieuwe list van Aladdin: bij een geest hoort standaard ook een lamp. Zodoende is Jafar nu zelf gekluisterd aan een lamp en hij wordt voor 10.000 jaar opgesloten.
 
In het vervolg, ''[[De Wraak van Jafar]]'', probeert de geest Jafar opnieuw de macht te grijpen. Dankzij een nietsvermoedende passant slaagt hij er eerst in om uit de Grot der Wonderen, waarin hij aan het eind van de vorige film was opgesloten, te ontsnappen. Door zich te vermommen als Jasmine slaagt hij er deze keer bijna alsnog in om Aladdin uit de weg te ruimen. Als Aladdin echter Jafars lamp vernietigt, komt hiermee tevens een einde aan Jafars bestaan als geest.
 
Na de twee tekenfilms werd het figuur van Jafar in de "vaste cast" van themafiguren in onder andere [[Walt Disney Parks and Resorts|Disneyland]] toegevoegd.
 
==Achtergrond==
Het personage van Jafar is gebaseerd op een historische figuur, namelijk de [[Kalifaat van de Abbasiden|Abbasadische]] kalief [[Jafar ben Yahya]], die in de 8e eeuw leefde. Jafar kwam al eerder voor in onder andere ''[[The Thief of Bagdad (1940)|The Thief of Bagdad]]'' uit 1940 en de Italiaanse animatiefilm ''[[De roos van Bagdad|La rosa di Bagdad]]'' uit 1949. Ook is hij een terugkerend personage in de verhalen van ''[[1001 Nacht]]'', maar daar is hij een heldhaftig figuur. In het persoonlijke verhaal van Aladdin komt hij niet voor.
 
==Stem in Disneyfilms==
In alle Disneyfilms is de stem van Jafar [[Jonathan Freeman]]. In het Nederlands was dit voorheen [[Gees Linnebank]] en op dit moment is het [[Just Meijer]].
 
In de aankomende Disney-live-actionfilm in 2019 is de Nederlandse acteur [[Marwan Kenzari]] degene die Jafar speelt.
 
[[Categorie:Personage uit Aladdin]]
[[Categorie:Personage uit Kingdom Hearts]]

Navigatiemenu