Stengelloze silene: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
+ cat, de:, en:, fr:, pl:
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 25: Regel 25:
[[de:Stengelloses Leimkraut]]
[[de:Stengelloses Leimkraut]]
[[en:Moss campion]]
[[en:Moss campion]]
[[es:Silene acualis]]
[[fr:Silène acaule]]
[[fr:Silène acaule]]
[[pl:Lepnica bezłodygowa]]
[[pl:Lepnica bezłodygowa]]

Versie van 27 sep 2006 15:21

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox divisio entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox familia entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section genus simple Sjabloon:Taxobox end De Stengelloze silene (Silene acaulis) is een plantje dat kussens met donkerroze bloemen vormt. Het plantje komt voor op een hoogte tussen 1500 en 3600 meter in Midden-Europa en tevens in Noord-Europa.

Uiterlijk

De veeltallige bloemen zijn 15 tot 25 mm breed, zeer zeldzaam is een witgekleurde bloem. Elke bloem staat op een eigen steeltje en heeft vijf bloemblaadjes. De kelkbladeren zijn vergroeid tot een buis. De stengel is dichtbezet met lijnvormige bladeren. De plant bloeit van mei tot september en wordt maximaal 5 cm hoog.

Voorkomen

De plant leeft in de gebergtes van Midden-Europa (meer bepaald in de Alpen, de Appenijnen en de Pyreneeën) op een hoogte tussen 1500 en 3600 meter en tevens in Noord-Europa. De Stengelloze silene is kalkminnend en verkiest bovendien bodems met een losse structuur, zoals lawinepuin, maar ook op hoogergelegen alpenweiden kan hij gezien worden.

Bijzonderheden

De plant doet aan zelfbemesting doordat de bladeren in het kussen afsterven en nieuw voedsel bieden voor de plant. Zo kan hij op zeer onvruchtbare bodems toch standhouden.