Subjectiviteit: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k →‎Zie ook: + lemma
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 10: Regel 10:
* [[Intersubjectiviteit]]
* [[Intersubjectiviteit]]
* [[Levensbeschouwing]]
* [[Levensbeschouwing]]
* [[Objectiviteitgyvytxrdtfgufosofie van de geest]]
* [[Objectiviteit]]

[[Categorie:Filosofie van de geest]]
[[Categorie:Filosofische terminologie]]
[[Categorie:Filosofische terminologie]]
[[Categorie:Kentheorie]]
[[Categorie:Kentheorie]]

Versie van 11 feb 2019 11:38

Subjectiviteit houdt in het persoonlijk oordeel of de persoonlijke zienswijze van een individu, betrekking hebbend op of uitgaand van de persoonlijke zienswijze of smaak. Het tegenovergestelde is objectiviteit.

Zo wordt bijvoorbeeld iets wat men uit eigen ervaring heeft meegemaakt als subjectieve ervaring aangemerkt. Dit zal vooral zo zijn als er anderen zijn die onder dezelfde omstandigheden niet hetzelfde hebben ervaren.

Ook wanneer een aantal mensen iets heeft waargenomen of heeft ervaren dat niet door andere mensen kan worden waargenomen (bijvoorbeeld een UFO of het zien van een engel) wordt dit als een subjectieve ervaring beschouwd.

Wel dient de woordenboekbetekenis (waar het begrip "subjectief" enigszins een relativerend karakter heeft) goed onderscheiden te worden van de filosofische betekenis (zie subject) omdat men er in de filosofie in het algemeen naar het kennende ik mee verwijst (en zijn bewustzijn). Waarheid en subjectiviteit zijn dus niet per definitie tegenstrijdig aan elkaar. De uitspraak "De pestbacil is een gevaarlijk organisme" kan een voorbeeld zijn van zo'n subjectieve maar ware uitspraak.

Zie ook