Indische Buurt (Nijmegen): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k →‎Beschrijving: link noodwoning
vernoemd naar plaatsen uit [[Nederlands-Indië
Regel 13: Regel 13:


== Beschrijving ==
== Beschrijving ==
De Indische buurt dateert uit de jaren 20 van de twintigste eeuw. Deze buurt, de 'Javabuurt', ligt in de oostelijk gelegen wijk Galgenveld. De buurt wordt begrensd door de Fransestraat aan de noordzijde, de Sint Annastraat aan de westzijde en de Oude Groenewoudseweg aan de zuidzijde. Aan de oostzijde grenst de Indische buurt aan de naoorlogse Professorenbuurt. De architectuur kenmerkt zich door [[eclecticisme]], door gebouwen in een expressionistische variant van de Amsterdamse School, alsook door het kubistisch expressionisme van [[Willem Dudok]]. De buurt doet qua vormgeving denken aan de Indische [[Archipelbuurt]] in Den Haag. Het is een beschermd stadsgezicht van Nijmegen.
De Indische buurt dateert uit de jaren '20 van de [[twintigste eeuw]]. Deze buurt, ook bekend als de "Javabuurt", ligt in het noorden van de wijk Galgenveld. De buurt wordt begrensd door de Fransestraat aan de noordzijde, de Sint Annastraat aan de westzijde en de Oude Groenewoudseweg aan de zuidzijde. Aan de oostzijde grenst de Indische buurt aan de naoorlogse [[Professorenbuurt (Nijmegen)|Professorenbuurt]]. De architectuur kenmerkt zich door [[eclecticisme]], door gebouwen in een expressionistische variant van de Amsterdamse School, alsook door het kubistisch expressionisme van [[Willem Dudok]]. De buurt doet qua vormgeving denken aan de Indische [[Archipelbuurt]] in Den Haag. Het is een beschermd stadsgezicht van Nijmegen.


Straten en pleinen vernoemd naar plekken uit de Nederlandse koloniën zijn; Javastraat, Timorstraat, Celebesstraat, Madoerastraat, Borneostraat, Sumatrastraat, Medanstraat, Delistraat, Palembangstraat, Atjehstraat, Archipelstraat, Lombokstraat, Javaplein, Bankastraat, Molukkenstraat, Archipelhof, en het Sumatraplein.
Straten en pleinen in deze buurt zijn vernoemd naar plaatsen uit [[Nederlands-Indië]]: Javastraat, Timorstraat, Celebesstraat, Madoerastraat, Borneostraat, Sumatrastraat, Medanstraat, Delistraat, Palembangstraat, Atjehstraat, Archipelstraat, Lombokstraat, Javaplein, Bankastraat, Molukkenstraat, Archipelhof en Sumatraplein.


In het zuidoosten van de wijk Galgenveld bevond zich ruim 20 jaar nog een kleine buurt, de "Gouverneursbuurt", waar de straten waren vernoemd naar acht voormalige gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Dit vlak na de [[Tweede Wereldoorlog]] gebouwde wijkje bestond uit circa 250 [[noodwoning|noodwoningen]] langs acht straten in de driehoek tussen de Groenewoudseweg, de spoorweg Nijmegen-Venlo en de toenmalige Driehuizerweg (ongeveer de huidige Professor Korsstraat). Omstreeks 1967 is de wijk afgebroken.<ref>[https://www.noviomagus.nl/Gastredactie/Herms/Def/HermsCat.html Beelden uit de verdwenen Gouverneursbuurt Stichting Noviomagus.nl geschiedeniswebsite over Nijmegen]</ref> Alleen de naam van studentenflat ‘De Gouverneur’ aan de Professor Bellefroidstraat herinnert nog aan de Gouverneursbuurt.
In het zuidoosten van de wijk Galgenveld bevond zich ruim 20 jaar nog een kleine buurt, de "Gouverneursbuurt", waar de acht straten waren vernoemd naar voormalige gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Dit vlak na de [[Tweede Wereldoorlog]] gebouwde wijkje bestond uit circa 250 [[noodwoning|noodwoningen]] langs acht straten in de driehoek tussen de Groenewoudseweg, de spoorweg Nijmegen-Venlo en de toenmalige Driehuizerweg (ongeveer de huidige Professor Korsstraat). Omstreeks 1967 is de wijk afgebroken.<ref>[https://www.noviomagus.nl/Gastredactie/Herms/Def/HermsCat.html Beelden uit de verdwenen Gouverneursbuurt Stichting Noviomagus.nl geschiedeniswebsite over Nijmegen]</ref> Alleen de naam van studentenflat ‘De Gouverneur’ aan de Professor Bellefroidstraat herinnert nog aan de Gouverneursbuurt.


Tussen 2015 en 2018 is aan de Waal in Nijmegen-West een nieuwe buurt, [[Batavia (Nijmegen)|Batavia]], gebouwd waar ook straten zijn vernoemd naar het Indische verleden.<ref>https://indischebuurten.nl/buurten/48-nijmegen</ref><ref>https://docplayer.nl/56396411-Indische-buurt-galgenveld-nijmegen.html</ref>
Tussen 2015 en 2018 is aan de Waal in Nijmegen-West een nieuwe buurt, [[Batavia (Nijmegen)|Batavia]], gebouwd waar ook straten zijn vernoemd naar het Indische verleden.<ref>https://indischebuurten.nl/buurten/48-nijmegen</ref><ref>https://docplayer.nl/56396411-Indische-buurt-galgenveld-nijmegen.html</ref>

Versie van 21 feb 2019 16:59

Indische Buurt
Wijk van Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Oost
Coördinaten 51°50'3,340"NB, 5°51'54,248"OL
Oppervlakte 0,99 km²  
- land 0,99 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
6.890[1]
(6.960 inw./km²)
Woningvoorraad 2.739 woningen[1]
Overig
Postcode(s) 6524
In groen de wijk Galgenveld waar de buurt deel van uitmaakt

De Indische Buurt is een buurt in de Gelderse plaats Nijmegen. De buurt vormt een deel van de wijk Galgenveld.

Beschrijving

De Indische buurt dateert uit de jaren '20 van de twintigste eeuw. Deze buurt, ook bekend als de "Javabuurt", ligt in het noorden van de wijk Galgenveld. De buurt wordt begrensd door de Fransestraat aan de noordzijde, de Sint Annastraat aan de westzijde en de Oude Groenewoudseweg aan de zuidzijde. Aan de oostzijde grenst de Indische buurt aan de naoorlogse Professorenbuurt. De architectuur kenmerkt zich door eclecticisme, door gebouwen in een expressionistische variant van de Amsterdamse School, alsook door het kubistisch expressionisme van Willem Dudok. De buurt doet qua vormgeving denken aan de Indische Archipelbuurt in Den Haag. Het is een beschermd stadsgezicht van Nijmegen.

Straten en pleinen in deze buurt zijn vernoemd naar plaatsen uit Nederlands-Indië: Javastraat, Timorstraat, Celebesstraat, Madoerastraat, Borneostraat, Sumatrastraat, Medanstraat, Delistraat, Palembangstraat, Atjehstraat, Archipelstraat, Lombokstraat, Javaplein, Bankastraat, Molukkenstraat, Archipelhof en Sumatraplein.

In het zuidoosten van de wijk Galgenveld bevond zich ruim 20 jaar nog een kleine buurt, de "Gouverneursbuurt", waar de acht straten waren vernoemd naar voormalige gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Dit vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwde wijkje bestond uit circa 250 noodwoningen langs acht straten in de driehoek tussen de Groenewoudseweg, de spoorweg Nijmegen-Venlo en de toenmalige Driehuizerweg (ongeveer de huidige Professor Korsstraat). Omstreeks 1967 is de wijk afgebroken.[2] Alleen de naam van studentenflat ‘De Gouverneur’ aan de Professor Bellefroidstraat herinnert nog aan de Gouverneursbuurt.

Tussen 2015 en 2018 is aan de Waal in Nijmegen-West een nieuwe buurt, Batavia, gebouwd waar ook straten zijn vernoemd naar het Indische verleden.[3][4]

Afbeeldingen

Zie ook