De stoeten Ostendenoare: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
160 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
Minus meningen
(Minus meningen)
 
==Tijdschrift==
''De stoeten Ostendenoare'' (''stoeten'' is Oostends voor waaghals, lefgozer, durver) was van 1976 tot begin jaren negentig een bekend onafhankelijk stadsblad in Oostende. Door de jaren heen bracht het enkele spraakmakende artikels en journalistieke reeksen.
 
==Actiegroep==
In 2004 dook ''De Stoete Ostendenoare'' plots weer op als [[pseudoniem]] van een anarchistische actiegroep die een hand afzaagde van een beeld uit de beeldengroep ''[[Drie Gapers|De Drie Gapers]]'' (met centraal een ruiterstandbeeld van [[Leopold II van België|Leopold II]]) in Oostende.<ref>Michael Meeuwis, [https://web.archive.org/web/20090319105547/http://cas1.elis.ugent.be/avrug/erfgoed/pdf/vermink.pdf Het activisme van de verminking], in: ''Forum'', nr. 25, juni 2005</ref> Verder werden ook een standbeeld van [[koning Boudewijn]] en het graf van [[James Ensor]] aangepakt. Al dezeDeze acties hadden tot doel zowel het koloniale verleden van België als het koningshuis aan te klagen.<ref>Jan Lippens, "De zaak-De Stoete Ostendenoare: Humo-journalist in verdenking gesteld als bendeleider", in: ''[[Humo]]'', nr. 3472 12, 20 maart 2007</ref><ref>https://web.archive.org/web/20090319135824/http://cas1.elis.ugent.be/avrug/erfgoed/sikitiko/dm_art1.htm (Interview met een lid van de Stoete Ostendenoare actiegroep)</ref>
 
Dat de beeldenstormers dezelfde naam gebruikten als het stadsblad uit de jaren tachtig, wijst niet noodzakelijk op een verband tussen de twee.
 
===De beeldengroep de Drie Gapers===
[[Douglas De Coninck]], een journalist voor onder andere [[De Morgen]] en [[Humo]], spoorde in het verleden een lid van de actiegroep op om over de gebeurtenissen in Oostende een artikel te schrijven. Toen ''De Stoete Ostendenoare'' een prijs won van een [[republikanisme|republikeinse]] organisatie, vroeg de groep aan De Coninck om als tussenpersoon de medaille in ontvangst te gaan nemen. [[Onderzoeksrechter]] Gevaert riep nadien De Coninck bij zich ter ondervraging en eiste dat de journalist zijn bronnen bij ''De Stoete Ostendenoare'' onthulde. Wanneer De Coninck weigerde dit en beriep zich op het journalistieke [[bronnengeheim]]. Daarop werd hij in verdenking gesteld bendeleider te zijn van de actiegroep.
 
Twee zaken werden achteraf onderzoeksrechter Gevaert kwalijk genomen: enerzijds had hij zijn verdachte in een interview met de pers 'een leugenaar' genoemd,<ref>Jan Lippens, ''Humo'', nr. 3472 12</ref>, anderzijds had hij het bronnengeheim proberen te omzeilen door de journalist als privépersoon aan te klagen in deze zaak. Na opschudding tussen pers en gerecht gaf Gevaert het dossier vrijwillig uit handen, in het besef dat zijn onpartijdigheid in gedrang was gekomen na zijn opmerking over de verdachte.<ref>"Douglas De Coninck en de zaak-De Stoete Ostendenoare: onderzoeksrechter Gevaert stapt op", in: ''Humo'', nr. 3475 15, 10 april 2007</ref> Op 17 december 2008 stelde de [[Raadkamer]] van [[Brugge]] De Konick buiten vervolging, nadat het parket daar zelf om had verzocht.<ref>[http://www.demorgen.be/binnenland/journalist-de-morgen-toch-geen-bendeleider-a520097/ Journalist 'De Morgen' toch geen 'bendeleider']{{dode link}}, ''De Morgen'', 1 december 2008</ref>
 
==Voetnoten==
69.462

bewerkingen

Navigatiemenu